Nepārspīlējiet ar pretgripas medikamentiem!

LETA/REUTERS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Pieaugušajiem ar labu veselības stāvokli pretgripas līdzekļi «Tamiflu» un «Relenza» nav nepieciešami, jaunākajā pētījumā noskaidrojuši britu zinātnieki.

«Cilvēkiem ar saaukstēšanās simptomiem nevajadzētu ieteikt lietot pretgripas medikamentus,» uzskata Jorkas universitātes zinātniece Džeina Bērča.

Medicīnas žurnālā «Lancet Infectious Diseases» publicētais pētījums apstiprina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumu pacientiem, kuru veselības stāvoklis ir stabils, jaunā vīrusa A (H1N1) ārstēšanai neizmantot pretgripas medikamentus, ja vien nav smagu komplikāciju.

Šveices medikamentu ražotāja «Roche» izstrādātās pretvīrusa zāles «Tamiflu» piemērotas A tipa gripas ārstēšanai un profilaksei. Arī Lielbritānijas farmaceitiskā uzņēmuma «GlaxoSmithKline» preparāts «Zanamivir», kas tiek pārdots ar nosaukumu «Relenza», paredzēts tā paša tipa gripas slimniekiem.

PVO abus medikamentus iesaka gripas riska grupā esošajiem cilvēkiem: grūtniecēm, pacientiem ar citām saslimšanām, kā arī bērniem, kas jaunāki par pieciem gadiem.

Jorkas universitātes zinātnieki pētījumā izmantojuši pieejamo informāciju par abu līdzekļu iedarbību.

«Mēs izpētījām zāļu iedarbību gan uz cilvēkiem ar labu veselības stāvokli, gan uz pacientiem riska grupā,» raksta Bērčas vadītā zinātnieku grupa.

Abi preparāti par pusi dienas samazina slimošanas laiku, atklāj pētījums. Parasti gripas saslimšana ilgst aptuveni vienu nedēļu.

Zāles efektīvāk iedarbojas uz tādiem pacientiem, kuriem ir augsts komplikāciju risks, piemēram, diabēta vai astmas slimniekiem. Viņiem medikaments «Relenza» saslimšanas laiku vidēji samazina gandrīz par dienu, savukārt «Tamiflu» — par trim ceturtdaļām dienas.

Zinātnieki tādējādi secina, ka pretgripas līdzekļus vajadzētu lietot tikai pacientiem riska grupā.

Jau ziņots, ka, baidoties no gripas A (H1N1) straujas izplatības, vairākas valstis iepirkušas abu medikamentu krājumus.

PVO jūnijā izsludināja A (H1N1) gripas pandēmiju, kas ir pirmā pandēmija pasaulē pēdējo 40 gadu laikā.

ASV veselības uzraudzības iestāžu pārstāvji paziņojuši, ka Japānā pieaugusi saslimšana ar jauno gripu.

Turpretī situācija Lielbritānijā uzlabojusies, savukārt ASV tā joprojām ir nemainīga, paziņojuši veselības aprūpes sistēmas eksperti. Kopumā saslimšanu skaits augustā visās trijās lielvalstīs samazinājies.

Tikmēr zāļu ražotāji informē, ka pacienti pretgripas vakcīnas, ātrākais, varētu sagaidīt septembra beigās vai oktobra sākumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu