Aromāti kaislīgai naktij

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Aromāti, kas cilvēkā rada erotisku noskaņu, ir ļoti atšķirīgi.

Taču īstās sastāvdaļas atrašana ir tā vērta, lai sev un partnerim radītu patiesi īstu baudījumu.

Smaržas uzlabo seksualitāti

Aromāti, kuriem piemīt erotiska ietekme uz cilvēku, satur bioloģiski aktīvas vielas feromonus (tulkojumā no grieķu valodas feromons nozīmē uzbudinošs), kas vīriešos un sievietēs nosaka dzimumtieksmi. Kopš 19. gadsimta tas tiek sintezēts ķīmiski un pielietots parfimērijā. Tas nozīmē — ja zināms «īstais» aromāts vai smaržu kombinācija, seksīgas noskaņas radīšanai var izmantot ne tikai aromterapijā izmantojamās eļļas, bet arī parfīmus, ķermeņa kopjošos līdzekļus, aromātiskās sveces.

Erotisku noskaņu izraisošā aromāta ietekme katram ir citādāka: vienu piesaista jasmīna smarža, savukārt otrs zaudē prātu sajūtot muskatrieksta smarža. Šādu iedarbību speciālisti pamato ar katra konkrētā cilvēka pieredzi — cilvēks tiecas pēc tā, kas viņam trūkst dzīvē.

Dabīgā veidā seksualitāti stimulējošas vielas bagātīgi satur:

  • roze (romantisks un sievišķīgs aromāts, bet pievienots apmēram 50% vīriešu smaržām);
  • jasmīns (spēcīga un vīrišķīga smaržu, bet daudziem vīriešiem nav patīkama);
  • mirte (lēta ēteriskā eļļa);
  • ciedra (bieži piemērota vīrieša iekvēlināšanai, taču tai ir samērā neizteiksmīgs aromāts. Aromāta uzlabošanai to var kombinēt ar lavandu un rozmarīnu);
  • sandalkoks;
  • saldais apelsīns (iedarbojas nomierinoši);
  • Neroli (iegūst no apelsīnkoka zieda ziedlapiņām);
  • pačūlija;
  • ingvers;
  • muskatrieksts;
  • majorāns.

Šie aromāti darbojas uz cilvēku kopumā. Vairums erotisko smaržu iedarbojas nomierinoši, taču daļa ir ar stimulējošu ietekmi. Jāņem vērā — kas vienam ir nomierinošs, otram var būt uzbudinošs, tāpēc ēteriskās eļļas kombinējot, var iegūt pavisam citu smaržu. Vēlamo efektu var panākt divējādi — aromu ieelpojot vai aromātiskās eļļas izmantojot masāžai.

Aromātu ieelpojot

Ieelpojot konkrētu aromātu, ožas receptori dod impulsu tai smadzeņu daļai, kas nosaka cilvēka garastāvokli. Amerikāņu zinātnieku atklājuši, ka cilvēki ar izcili labi attīstītu ožu reti sūdzas par seksuālām problēmām. Tas varētu nozīmēt, ka šiem cilvēkiem erotiskās smaržas kaislīgi pavadītajām stundām piedod vajadzīgo asumu.

Daudzām aromterapijas eļļām ir hormonāla ietekme, kas iedarbojas uz cilvēka organisma psihofiziskajām funkcijām, tai skaitā modina seksuālās vēlmes, uzlabo nervu un endokrīno sistēmu, kalpo kā efektīvs līdzeklis impotences un frigiditātes ārstēšanā. Seksuālo disfunkciju gadījumos vēlams vērsties pie profesionāla aromterapeita, kas ieteiks nepieciešamo eļļu maisījumu, jo nav vienotas receptes, kas spēj palīdzēt visiem. Seksuāli stimulējošās vielas spēj mazināt cilvēka psiholoģiskos seksuālo funkciju traucējumus, tomēr likvidēt nopietnas fizioloģiskas slimības nespēj.

Uzklājot uz ādas

Masāžas vai citas procedūras laikā aktīvās vielas nokļūst asinsritē, tādejādi ātri uzlabojot limfas un asins cirkulāciju. Masāžas laikā ēteriskās eļļas iedarbojas ne tikai caur ādu, bet tiek arī ieelpotas un izmantotā masāžas pastiprina erotisko noskaņojumu. Piemēram, Kamasūtras lappusēs medus mēneša baudītājiem tiek ieteikts izkaisīt saldi smaržojošas ziedlapiņas un tad tās saspiest ar savijušos ķermeņu smagumu, kas rada ļoti erotisku garastāvokli.

Ēterisko eļļu lietošanas paņēmieni — aromlampa, vanna, masāža, ierīvēšana, karstās un aukstās inhalācijas.

Ikviens var pagatavot savu masāžas eļļu, pievienojot mandeļu eļļai iemīļotās smaržas vai dažus pilienus kādas ēteriskās eļļas. Nav ieteicams masāžas eļļu pagatavošanā izmantot olīveļļu, kukurūzas vai zīdaiņu kopšanai paredzētās eļļas. Ja tomēr tiek darīts, var gadīties, ka mīlēšanās beigās abu partneri odīs pēc ceptiem kartupeļiem vai zīdaiņa. Tas taču nav pārāk uzbudinoši!

Fakts

  • Smaržīgām svecēm, vīraka nūjiņām, aromātiskām eļļām, ziepēm, vannas putām un citiem aromkultūras produktiem nepiemīt dziednieciskais efekts, jo to izgatavošanas procesā tiek izmantotas zemas kvalitātes ēteriskās eļļas vai to sintētiskie analogi.
  • Ēteriskā eļļas ir ļoti gaistošas, bet jābūt uzmanīgiem ar pārdozēšanu, kas var izraisīt galvassāpes vai alerģiju.

Konsultējusi Starptautiskās estētiskās skolas aromterapijas pasniedzēja Ivija Līce-Tane

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu