Kā atbrīvoties no brillēm un kontaktlēcām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nedaudz vairāk par pusi Latvijas iedzīvotāju ir redzes problēmas. Brilles un kontaktlēcas var efektīvi labot redzes kļūdas, tomēr tās bieži ierobežo ikdienas aktivitātes. «Ar acu lāzeroperāciju iespējams veikt redzes korekciju, tādējādi nebūs jāvalkā ne brilles, ne kontaktlēcas,» informācijā dalās Acu un sejas lāzerķirurģijas klīnikas vadītājs un vadošais acu ķirurgs Fēlikss Lūkins.

Kā tas notiek?

Operācijas laikā ar lāzeru tiek mainīts acs radzenes izliekums un biezums. Tā kļūst izliektāka, lēzenāka vai stāvāka, ņemot vērā, kāda stipruma lēca ir brillēm. Paliekoši koriģē tuvredzību, tālredzību vai astigmatismu.

Operācijas sākumā ķirurgs ar visprecīzāko instrumentu noceļ radzenes vāciņu, tad ar lāzeru pārveido radzeni. Tas ir ātrs un nesāpīgs process, jo lāzera stars darbojas tikai dažas minūtes. Pēc tam radzenes vāciņu rūpīgi un precīzi novieto atpakaļ sākotnējā vietā, un acs momentāni sāk dzīt.

Latvijā operācijas visbiežāk tiek veiktas ar LASIK metodi. Tā pašreiz ir modernākā un pasaulē biežāk izmantotā redzes korekcijas operācija, jo ar to var koriģēt līdz pat 90% visu redzes traucējumu.

Vecuma tālredzību neizārstēt

Latvijā visizplatītākā ir tuvredzība vai tuvredzība kopā ar astigmatismu, tālredzība novērojama retāk.

Tuvredzības jeb miopijas gadījumā tuvumā esošus priekšmetus var redzēt skaidri, bet tālāk esoši priekšmeti šķiet miglaini vai neskaidri. Tālredzība jeb hiperopija ir tad, kad tālā redze ir labāka par tuvo redzi, tomēr abos gadījumos pacients labi neredz bez brillēm vai kontaktlēcām. Astigmatisms rodas tāpēc, ka radzene ir izveidojusies kā regbija bumba ar divu veidu izliekumu. Attēls šķiet neskaidrs vai miglains, jo gaismas stari plūst nevienādi. Presbiopijas jeb vecuma tālredzības gadījumā acs lēca noveco, tāpēc tā vairs nespēj fokusēt vienlīdz labi gan tuvumā, gan tālumā. Tas notiek ap 40–45 gadiem. Presbiopijas gadījumā cilvēks ļoti labi redz tālumā, bet ļoti slikti tuvumā, tāpēc jālieto tā sauktās brilles lasīšanai.

Ar lāzeru pagaidām to nevar ārstēt, tomēr risinājums ir monoredze jeb jauktā redze, kad viena acs tiek koriģēta tālredzībai, bet otra — tuvredzībai. Cilvēks redz vienlīdz labi gan tuvumā, gan tālumā. Taču šīs operācijas efektivitāte ilgst kādus 5–8 gadus, pēc tam tālredzība atkal progresē, jo vecuma tālredzība progresē līdz pat 60 gadiem.

Vispirms rūpīga izmeklēšana

Vispirms acis ļoti rūpīgi izmeklē, lai operācijas laikā nerastos kļūdas. Ārsts pārbauda briļļu stiprumu, acu zīlīšu lielumu, radzenes izliekumu un biezumu u. c. Atbild uz visiem jautājumiem, lai sniegtu pēc iespējas pilnīgāku informāciju.

Pirms operācijas aptuveni divas nedēļas nedrīkst lietot mīkstās kontaktlēcas, bet trīs četrus mēnešus — cietās kontaktlēcas, jo tās saplacina acs lēcas radzeni (mainās radzenes izliekums, kas operējot nepieciešams dabiskajā izliekumā).

24 stundas pirms operācijas nedrīkst lietot nekādu kosmētiku, smaržas, matu laku, želeju vai ko citu spirtu saturošu. Uz operāciju jāierodas kopā ar pavadoni, kas palīdzēs jums nokļūt mājās pēc operācijas, jo acis var būt jutīgas pret gaismu.

Kopējā uzturēšanās klīnikā redzes korekcijas dienā ir divas stundas. Uz operācijas galda pacients pavada 20–35 minūtes, no kurām tikai 2–4 minūtes ilgst lāzera iedarbība uz acs radzeni. Izmanto vietējo anestēziju, tāpēc operācijas laikā pacients jūt tikai pieskārienus, ne sāpes, iespējams, arī minimālu diskomfortu.

Pēc operācijas vairākas dienas var būt kairinājuma sajūta, taču ārsts piedāvā dažādus medikamentus pilienu veidā, lai novērstu neērtības.

Jāsargā acis no traumām

Pēc operācijas vēlreiz tiek rūpīgi pārbaudītas acis, un tad var doties mājās. Ir ieteicams 4–6 stundas pagulēt, lai acis atpūstos. Šajā dienā pacientam jāuzmanās, lai, kaut ko darot, aci nesabakstītu, neberzētu vai kā citādi neaizskartu. Nedrīkst arī ilgi skatīties televīziju vai datorā, ja acis iepriekš nav mitrinātas.

Obligātās pārbaudes seko pēc 24 stundām, pēc nedēļas, pēc mēneša un pēc trim mēnešiem.

Pirmajā nedēļā pēc operācijas jālieto ārstnieciskie acu pilieni, lai veicinātu ārstēšanu un samazinātu iespējamo komplikāciju risku. Uz nakti jāuzliek acu aizsargs, lai miega laikā nejauši nesāktu berzēt acis.

Pirmajās 24 stundās nedrīkst pieļaut ūdens iekļūšanu acīs, automašīnu drīkst vadīt, ja jāveic mazs attālums un redze ir laba, nedrīkst veikt pārāk aktīvas darbības.

Pāris nākamajās dienās jau drīkst lietot kosmētiku, izņemot acis, var sākt strādāt, spēlēties ar bērniem, mēreni sportot, tomēr visu laiku jābūt uzmanīgam un acis jāsargā no jebkādām traumām. Precīzas norādes par aktivitātēm pateiks ārsts vizīšu laikā.

Turpmāk bez brillēm

Cilvēkiem ar aktīvu dzīvesveidu lāzera operācija sniedz izvēles iespēju — dzīvi bez brillēm vai kontaktlēcām. Tas nozīmē aizmirst par dažādiem ierobežojumiem gan darbā, gan brīvajā laikā, piemēram, sportojot.

Reizēm pacienti izvēlas lāzerķirurģiju arī profesionālu iemeslu dēļ, piemēram, skatuves mākslinieki vai sportisti.

Lāzerķirurģija ļauj kontaktlēcu nēsātājiem samazināt laiku un pūles, kādas ir nepieciešamas lēcu tīrīšanai, izņemšanai un ielikšanai. Laika gaitā kontaktlēcu izmaksas var kļūt ļoti lielas. Savukārt briļļu nēsātāji nereti nav mierā ar savu izskatu un operāciju izvēlas estētisku iemeslu dēļ.

Iemesli, lai izvēlētos lāzerķirurģiju, katram cilvēkam būs atšķirīgi. Tiem, kas lielāko daļu mūža bijuši spiesti nēsāt brilles vai kontaktlēcas, tas vien, ka viņi pēc operācijas varēs vadīt automašīnu bez brillēm vai kontaktlēcām, arī no rīta pamosties un redzēt pasauli bez tām, ir pietiekami labs iemesls, lai pieteiktos operācijai.

Risks ir minimāls

Vairākos pētījumos konstatēts, ka 93–95% ar LASIK metodi operēto pacientu pēc tam var vadīt automašīnu bez brillēm. Dažiem pacientiem, it īpaši tiem, kam pirms operācijas bija stiprākas brilles vai kontaktlēcas, iespējams, redzes pastiprināšana būs nepieciešama dažās dzīves jomās, tomēr redze neatkarīgi no tā būs stipri uzlabojusies.

Kā jebkura cita veida ķirurģiska operācija, arī acu lāzeroperācija ir saistīta ar risku. Vienmēr pastāv iespēja, ka operācija var neizdoties, veidoties komplikācijas vai kādi citi nopietni bojājumi, turklāt ne vienmēr šo problēmu cēloni var iepriekš paredzēt. Tāpēc ne acu ārsts, ne klīnika un tās darbinieki nevar garantēt, ka operācija būs pilnīgi efektīva vai nodrošinās labāku redzi.

Iespēja, ka operācija vai ar to saistītas komplikācijas izraisīs neskaidru redzi, dubultošanos, oreolus vai citus traucējumus, ir neliela. Reizēm šīs problēmas nevar labot ar brillēm vai kontaktlēcām. Tādā gadījumā ķirurgs piedāvās turpināt ārstēšanos ar medikamentiem vai papildu ķirurģisku operāciju. Tomēr neatgriezeniskas un nopietnas infekcijas gadās ļoti reti, ne vairāk kā viens uz 10 000 gadījumu.

Ja redze ir koriģēta, tā visticamāk korekciju saglabās. Pētījumu rezultāti liecina, ka operācijas rezultāti laika gaitā nemainās. Ļoti retos gadījumos pacientam vajadzīga papildu operācija, jo katram indivīdam pēcoperācijas periods noris atšķirīgi, un līdz ar to arī rezultāti var būt atšķirīgi. Pacientiem, kam redze ir sliktāka, ir lielāka varbūtība, ka nākotnē būs nepieciešamība pēc atkārtotas operācijas.

Jāatzīst, ka vienu problēmu nevar labot pilnībā — tā ir presbiopija, kuras dēļ cilvēki spiesti nēsāt brilles lasīšanai. Rezultātus var iegūt tikai uz laiku.

Der zināt

  • Latvijā brilles vai kontaktlēcas nēsā apmēram 54 procenti jeb 1,4 miljoni iedzīvotāju.
  • Acs kustību muskuļi ir paši spēcīgākie muskuļi cilvēka organismā, ņemot vērā darbu, ko tie veic.
  • Acs radzene ir vienīgie dzīvie audi cilvēka organismā, kuriem nav asinsvadu.
  • Cilvēka acs vidēji sver tikai 29 gramus.
  • Parasti cilvēks mirkšķina acis 11 500 reižu dienā jeb 4,2 miljonus reižu gadā.
  • Pasaulē gadā izdara 3 miljonus acu lāzeroperāciju.
  • Pasaulē šo korekcijas veidu vairāk izvēlas vīrieši, bet Latvijā — sievietes līdz četrdesmit gadiem ar aktīvu dzīvesveidu.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu