Olīvas ir veselīgas!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ko ar gardu muti ēd Vidusjūras rajona iedzīvotāji? Vai daudz viņi prāto par to, kas veselībai vēlams, kas kaitīgs? Spāņiem, piemēram, nacionālais ēdiens ir paelja, kurā rīsi sasautēti kopā ar gaļu vai zivīm, dārzeņiem u.

c. Bet no tās pilēt pil olīveļļa. Tāpat arī itāliešu Spaghetti aglio olio — tievie, garie makaroni ar ķiplokiem — peld olīveļļā. Taču, par spīti taukajai ēdmaņai, šie dienvidnieki ir neticami veselīgi. Un amerikāņu zinātnieki tagad laboratorijas apstākļos ir parādījuši, kā taukskābes novērš vēža šūnu rašanos.

Zinātniekiem jau ilgu laiku bijusi tāda nojauta, ka olīveļļas nepiesātinātās taukskābes, varbūt oleīnskābe, efektīvi iedarbojas uz vēža šūnām. Līdz šim izmēģinājumi ar dzīvniekiem nekad gan nebija to apstiprinājuši. Nu beidzot Čikāgas Ziemeļrietumu universitātes onkologiem Havjera Menendesa vadībā ir izdevies šo šķērsli pārvarēt. Par to viņi ziņo žurnālā «Annals of Oncology».

Pēc amerikāņu zinātnieku domām, olīveļļas oleīnskābei ir vēl kāda laba īpašība — tā palīdz medikamentam herceptīnam cīnīties ar krūts dziedzera vēzi. Herceptīnu jau bieži lieto ārstēšanā, un daudzas vēža slimnieces var tam pateikties par krietni ilgāku mūžu.

Turpmāk darbā zinātnieki vēlas precīzi izdibināt, kā īsti iedarbojas oleīnskābe. Tādējādi viņiem rastos lielākas terapeitiskās iespējas vēža šūnas iznīcināt. Varbūt varētu lietot kombinētu metodi — ārstējot arī ar herceptīnu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu