Uzmanību! Arī ēdamās sēnes var būt indīgas!

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Viena no Latvijas mežu bagātībām ir sēnes, kuras patīk lasīt gan lieliem, gan maziem. Šeit par piesardzību nevajadzētu aizmirst – grozā lieciet tikai tās sēnes, kuras patiešām pazīstat.

Ja tomēr misēklis ir gadījies, tad ļoti svarīgi ir operatīvi rīkoties. Ko darīt, ja notikusi saindēšanās ar sēnēm.

Jāatceras, ka uzturā nedrīkst lietot vecas, pāraugušas un bojātas sēnes, jo saindēšanās var notikt arī ar ēdamām sēnēm, kuras ir sabojājušās vai nepareizi sagatavotas, nenovārītas vai vārītas pārāk īsu laiku. Sēnes pārnesot mājās, tās nekavējoties jāapstrādā. Ja neapstrādātas sēnes tiek ilgstoši uzglabātas un tad ēstas, ar tām var saindēties, pat ja starp tām nav nevienas indīgas sēnes.

Kā zināms, ir tādas sēnes, kas ēdamas tikai vienu reizi - pēdējo, tāpēc labāk ir neeksperimentēt, un mūžīgais zelta likums Nr.1 ir bezgala vienkāršs - lasiet tikai pārbaudītas vērtības!

Pirmie saindēšanās simptomi

  • Tie ir atkarīgi no tā, ar kādām sēnēm saindēšanās notikusi – tie var parādīties pēc 1h, 2h-8h, var būt situācijas, kad simptomi parādās vēl vēlāk.
  • Visbiežākie simptomi ir: slikta dūša, sāpes vēderā, nespēks, vemšana, caureja, uzbudinājums, halucinācijas, elpošanas un pulsa palēnināšanās, siekalu un sviedru dziedzeru darbības pastiprināšanās.

Kad ir notikusi saindēšanās ar sēnēm, nekavējoties jāizsauc ātrā medicīniskā palīdzība (112 vai 113).

  • Ārsts izlems, vai cietušais ir jānogādā slimnīcā vai var turpināt ārstēšanos mājas apstākļos.
  • Gaidot ierodamies ātro medicīnisko palīdzību, cietušais jānogulda gultā un sāna un jāmēģina izskalot kuņģi. Lai to panāktu, jādod dzert 4 – 5 glāzes silta vārīta ūdens ar sodu (tējkarote sodas uz glāzi ūdens) ar maziem malkiem. Tad ar karotes kātu vai pirkstu, uzspiežot uz mēles pamatnes, jāizraisa vemšana. Šāda kuņģa skalošana jāatkārto vairākas reizes.
  • Vēlams lietot aktivēto ogli, kā arī dzert siltu ūdeni, bet nekādā gadījumā nedrīkst lietot alkoholu vai skābus dzērienus.
  • Ārstēšana izdosies labāk, ja ir zināms, ar kādu sēni saindēšanās notikusi. Obligāti saglabājiet neapēstās sēnes, kā arī tās, kuras izskalotas no kuņģa un zarnu trakta, lai nosakot sēni, kas izraisījusi saindēšanos, var izvēlēties pareizo ārstēšanos.

Ieteikumi:

  • Nelasiet vecas un bojātas sēnes;
  • Pārtikā nav lietojamas sēnes, kuras vairākkārt sasalušas un atlaidinātas;
  • Lasiet tikai labi pazīstamās sēnes;
  • Sēnes jālasa tikai grozos, jo plastmasas traukos tās ātri bojājas;
  • Nelasiet sēnes ceļa malā, kur tās tiek piesārņotas ar automašīnu izdalītām gāzēm, rūpnīcu tuvumā, kur var būt smagi metālu piesārņojumi;
  • Pārnesot sēnes mājās, nekavējoties tās apstrādājiet - kavēšanās var izraisīt saindēšanos pat ar ēdamām sēnēm;
  • Sēnes nedrīkst lietot kopā ar alkoholu, jo tas pastiprina toksisko vielu iedarbību.

<b>www.manaaptieka.lv/aptiekas/</b>

Raksts veidots sadarbībā ar žurnālu Mana Veselība www.manaaptieka.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu