Cik ilgi cilvēkam ieteicams gulēt atkarībā no vecuma?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielākā daļa cilvēku no rītiem sūrojas par miega trūkumu un sapņo par vēl dažām minūtēm miega, tomēr cik daudz tas patiešām ir nepieciešams, lai enerģiski uzsāktu produktīvu dienu? Tas, cik ilgs miegs cilvēkam vajadzīgs, ir atkarīgs no daudziem faktoriem - viens no tiem ir cilvēka vecums. 

Miega eksperte un fizioloģe Anna Noja (Ann Noia) portālam «The Independent» atklājusi, ka cilvēkiem dažādos vecumos vajadzētu sekot līdzi standartiem par miega ilgumu.

Lūk, cik daudz vajadzētu gulēt cilvēkiem dažādos vecumos:

  • jaundzimušie: 16-18 stundas dienā
  • 2 gadus veci bērni: 11-13 stundas dienā
  • 5 gadus veci bērni: 10-12 stundas dienā
  • pusaudži: 8-10 stundas dienā
  • cilvēki vecumā no 20 gadiem: 7-9 stundas dienā
  • cilvēki vecumā no 65 gadiem: 7-8 stundas dienā

Noja norāda, ka stundas, ko vajadzētu pavadīt miegā, atšķiras tāpēc, ka līdz ar gadiem attīstās cilvēka smadzenes un mainās diennakts ritms. Tāpat to ietekmē arī vides faktori, darbs, sociālās vajadzības un prasības.

Eksperte norāda, ka slikts miegs var veicināt svara pieaugumu, depresiju, atmiņas pasliktināšanos, sirds slimības, diabētu un augstu asinsspiedienu.

Atgādinām, ka piektdien, 17. martā tiek atzīmēta Pasaules miega diena, to organizē Pasaules Miega biedrība ar mērķi aktualizēt veselīga miega nozīmi cilvēka dzīvē, kā arī pievērst uzmanību miega traucējumiem un veidiem, kā iespējams tos risināt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu