Astoņi ēdieni, kurus var uzglabāt gandrīz mūžīgi

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Bart Heird, CC BY-NC-ND 2.0

pētnieki ekspedīcijā Antarktīdā atrada 106 gadus vecu pīrāgu

Medus

2015. gadā arheologi vēstīja, ka arheoloģisko izrakumu laikā kapenēs Ēģiptē atraduši 3000 gadu senu medu, turklāt tas bijis pilnībā ēdams. Lielais uzglabāšanas ilgums tiek saistīts ar medus unikālajām īpašībām – tajā ir maz ūdens, bet daudz cukura, tādēļ tajā nevar izaugt baktērijas. Medus arī satur nelielu daudzumu ūdeņraža peroksīda, kas neļauj augt mikrobiem.

Medus pārstrādāšana arī palīdz tā ilgstošajai uzglabāšanai, jo cukuri medū ir higroskopiski un uzsūc ūdeni, kas nav labi. Savukārt pārstrādes un iepakošanas laikā karstums likvidē ūdeni, bet pēc tam gaisa necaurlaidīgais vāciņš nepieļauj ūdens nonākšanu medū, ļaujot tam saglabāties ilgāk. Lai arī medus attaisītā veidā var sabiezēt un sacukuroties, jo cukurs atkal piesaista ūdeni, to var izlabot, medu vienkārši sildot.

Kaltēti pākšaugi

Līdzīgi kā ar medu, arī attiecībā uz kaltētiem pākšaugiem svarīgākais ir pārstrāde un uzglabāšana. Pākšaugu kaltēšana palielina to uzņemto cukura koncentrāciju un samazina ūdens daudzumu, kas apgrūtina baktēriju un pelējuma augšanu uz tiem. Savukārt fermentu, kas pēc ražas varētu dabiski sabojāt produktu, darbība tiek apturēta. Ja tvertne ir hermētiski noslēgta, kaltēti pākšaugi var saglabāties gadiem ilgi un joprojām var būt kā proteīna avots. Ja tiem klāt tiek ūdens, tad tie saglabāsies tikai pāris mēnešus.

Sojas mērce

Sojas mērcei ir iespēja saglabāties vismaz trīs gadus. Tās sāļu satura un raudzēšanas procesa kombinācija nozīmē, ka neatvērtā stāvoklī tā saglabāsies ļoti ilgi. Konkrēts uzglabāšanas ilgums ir atkarīgs no konkrētas sojas mērces, bet atvērtā stāvoklī - no uzglabāšanas temperatūras. Sojas mērce parasti sabojājas, ap tās vāciņu izveidojoties pelējumam.

Etiķis

Daži teiktu, ka etiķis jau ir sabojājies vīns vai sidrs. Tomēr tā skābā iedaba raudzēšanas procesā tradicionāli tiek sasniegta ar «acetobacter» baktērijas palīdzību, kas nozīmē, ka citām baktērijām ir grūti tajā izaugt. Tādēļ tas var saglabāties ļoti ilgu laiku. Kamēr baltais etiķis var saglabāties gandrīz bezgalīgi, citi etiķi var mainīt krāsu vai radīt nogulsnes. Parasti tas neietekmē produkta drošumu - tikai izskatu vai, iespējams, aromātu.

Baltie rīsi

Baltie rīsi ir ēsti arī pēc 30 gadu ilgas glabāšanas konservu kārbā. Rīsiem galvenais ir atmosfēra un temperatūra. Pētījumos noskaidrots, ka zema temperatūra (3 grādi pēc Celsija) un skābekļa trūkums ir svarīgs ilgstošai uzglabāšanai. Brūnajiem rīsiem, lai arī tie tiek uzskatīti par veselīgākiem, ir mazāks uzglabāšanas laiks neatvērtā veidā. To šķiedrainās klijas satur nepiesātinātos taukus, kas var sasmakt. Ja brūnie rīsi kļuvuši eļļaini un ož pēc vecas krāsas, labāk tos mest ārā.

Tumšā šokolāde

Pastāv zināma diskusija par to, vai šokolāde sabojājas. Piena pievienošana šokolādei var saīsināt tās derīguma termiņu neattaisītā veidā. Tomēr tumšo šokolādi acīmredzami var uzglabāt ilgāk, lai arī ne vienmēr tas ir vizuāli redzams. To varētu ietekmēt šokolādes neuzglabāšana nemainīgā temperatūrā, kas varētu izraisīt tauku pārvietošanos uz šokolādes augšpusi, kas var atgādināt pelējumu. Savukārt uzglabājot šokolādi nemainīgā temperatūrā, tās derīguma termiņš var būt divi vai vairāk gadi, turklāt šokolāde saglabās savas labās īpašības.

Sāls un cukurs

Daudzi no ilgstoši uzglabājamiem pārtikas produktiem satur daudz cukura vai sāls. Tas nozīmē, ka tie izspiež ūdeni. Ja uz tās centīsies izaugt baktērija, tie vienkārši sačokurosies. Tāpēc mēs izmantojam sāli, lai pagatavotu šķiņķi. Pašu sāli un cukuru uzglabājot gaisa necaurlaidīgās tvertnēs un tādā veidā neļaujot tiem piekļūt mitrumam, tie var tikt uzglabāti neierobežotu laiku. Tomēr dažādu piedevu, piemēram, joda, pievienošana var samazināt sāls uzglabāšanu neatvērtā veidā līdz pieciem gadiem.

Protams, vairums pārtikas produktu nevar uzglabāt ļoti ilgi. Tas tā ir tāpēc, ka tie satur lietas, kas patīk mikrobiem, piemēram, barības vielas un ūdeni. Tajos arī nav daudz mikrobiem īpaši nepatīkamu lietu, piemēram, sāls un skābes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu