Latvijā lielākais HIV inficēto prostitūtu īpatsvars Eiropā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā ir lielākais HIV inficēto prostitūtu īpatsvars Eiropā, liecina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) pētījums.

No Latvijā strādājošajām prostitūtām 22,2% ir HIV inficētas, kas ir augstākais rādītājs starp pētījumā apskatītajām 22 Eiropas valstīm un piecām Vidusāzijas valstīm.

Tomēr ECDC norāda, ka pētījuma dati nav objektīvi vispārināmi, jo pētniekiem daudzās valstīs bijis sarežģīti piekļūt pietiekoši plašai prostitūtu populācijai, lai varētu izdarīt pārliecinošus secinājumus.

Latvijā pētījumā iekļauti dati tikai par 117 prostitūtām, kas strādā uz ielas, jo nav bijis iespējams piekļūt prostitūtām, kas savus pakalpojumus sniedz klubos, masāžas salonos un citās iestādēs.

Otrs lielākais HIV inficēto prostitūtu īpatsvars konstatēts Ukrainā - 9% no prostitūtām, kam seko Portugāle - 8,9%, Lietuva - 6,7% un Igaunija - 6,2%.

Vairumā pētījumā apskatīto valstu HIV izplatība starp prostitūtām ir saglabājusies stabilā līmenī, taču Lietuvā un Ukrainā HIV inficēto prostitūtu īpatsvars būtiski pieaudzis, kā arī nedaudz pieaudzis Armēnijā, Gruzijā un Tadžikistānā.

Gandrīz visās valstīs HIV izplatība ir līdzīga starp gados jaunākām un vecākām prostitūtām. Vienīgie izņēmumi ir Latvija, Igaunija un Ukraina.

Latvijā ar HIV inficēti 24% no prostitūtām, kas ir vecākas par 25 gadiem, bet vecumā no 18 līdz 25 gadiem inficēto prostitūtu īpatsvars ir 15%. Ukrainā ar HIV inficēti 13% prostitūtu, kas vecākas par 25 gadiem, bet 3% prostitūtu vecumā no 18 līdz 25 gadiem.

Savukārt Igaunijā ar HIV vairāk inficētas gados jaunas prostitūtas - vecumā no 18 līdz 25 gadiem 11%, bet vecumā virs 25 gadiem - 5,7%.

Daļā valstu veikti pētījumi arī par HIV izplatību seksa pakalpojumu nozarē strādājošo vīriešu un transseksuāļu vidū, kur HIV inficēto īpatsvars ir lielāks.

Apkopotie dati liecina, ka HIV izplatība starp seksa pakalpojumus sniedzošajiem vīriešiem ir augstāka - 20% Vācijā, 16,9% Spānijā, 13,5% Portugālē un 9,1% Beļģijā.

Tomēr ECDC norāda, ka aprēķini veikti pēc nelielām izlases grupām, līdz ar to tie nav vispārināmi uz visu populāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu