Vientulība var būt «lipīga»

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Ja viens cilvēks grupā sāk justies vientuļš, šī sajūta izplatās arī pārējo grupas locekļu vidū, liecina ASV veikta pētījuma rezultāti.

Desmit gadu garumā sekojot līdzi 5100 cilvēku dzīvēm un viņu sociālajiem kontaktiem, ASV zinātnieki pētnieki secināja, ka vientulība var būt «lipīga» un tai ir tendence pāriet pie citiem cilvēkiem, virzoties uz sociālā tīkla perifēriju. «Perifērijā cilvēkiem ir mazāk draugu, tomēr vientulības dēļ viņi zaudē arī tās dažas saites, kas tiem ir,» norādīja pētījuma autors un Čikāgas Universitātes psihologs Džons Kačopo.

Pirms vientuļie cilvēki pārtrauc attiecības, tie pārnes vientulību saviem draugiem, kuri arī kļūst vientuļi, vēsta valsts finansētais pētījums, kas publicēts žurnāla «Journal of Personality and Social Psychology» decembra numurā.

«Tas nozīmē, ka mūsu sociālais audums malās var sākt irt, gluži kā atārdījies pavediens trikotāžas džempera malā,» paskaidroja Kačopo, kuram pētījumā palīdzēja zinātnieki no Kalifornijas un Sandjego universitātēm, kā arī Hārvarda medicīnas skolas.

Pētījuma gaitā zinātnieki sazinājās ar pētījuma dalībniekiem ik pēc diviem vai četriem gadiem. Izmantojot dalībnieku draudzības vēsturi un informāciju par viņu novērtēto vientulības pakāpi, psihologi atklāja vientulības sociālo struktūru. Zinātnieki arī novēroja, ka sievietēm vientulība «pielīp» daudz ātrāk, kas saskan ar iepriekš veikta pētījuma rezultātiem - ka sievietes vairāk par vīriešiem atkarīgas no emocionālā atbalsta.

Līdzīgi kā tas notiek pērtiķu grupās, arī cilvēki mēdz izstumt vientuļos sabiedrības locekļus, jo tie mazāk uzticas citiem, kas savukārt kavē draudzības saišu veidošanos, norādīja Kačopo, piebilstot, ka, cenšoties atjaunot saites ar vientuļiem cilvēkiem, iespējams radīt aizsargbarjeru pret vientulību un pasargāt no sairšanas visu sociālo tīklu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu