Foto: Publicitātes foto

Saudzējošā diēta ir pilnvērtīgs uzturs, kurā nav produktu, ko cilvēki nepanes. Saudzējošā diēta gastroenteroloģisko slimību gadījumā ir pamatdiēta, kas nodrošina slimnieku ar visām vajadzīgajām uzturvielām. Produkti, ko cilvēki biežāk nepanes: siers ar garšvielām, speķis, šķiņķis, gaļa ar garšvielām, pākšaugi, bietes, kāposti, svaigi augļi, svaiga maize, kafija, tēja, alkoholiskie dzērieni, garšvielu mērces. Uzturvielu daudzums katram cilvēkam ir atkarīgs no vecuma, dzimuma un ķermeņa masas. Tālākie norādījumi tiks doti, ņemot par pamatu, ka vēlamā enerģija ir 2000 kcal. Diētas nosacījumi: vēlamā enerģija 2000 kcal, vēlamais kaloriju sadalījums: brokastis — 25%, otrās brokastis — 10%, pusdienas — 30%, launags — 10%, vakariņas — 25%, vēlamais olbaltumu daudzums ir 15%, tātad 75 g, vēlamais tauku daudzums ir 25–30%, tātad 56–67 g, vēlamais ogļhidrātu daudzums ir 55%, tātad 278 g, balastvielu vēlamais daudzums ir vismaz 30 g dienā, vārāmā sāls vēlamais daudzums ir 5–6 g dienā, taču to ir grūti ievērot, tāpēc pieļaujamais daudzums ir līdz 10 g, vajadzīgais kālijs, tā avoti ir svaigi augļi, dārzeņi un kartupeļi, vēlamais kalcija daudzums dienā 1,2 g, tā avoti ir piens un piena produkti, vitamīnu un mikroelementu daudzums saudzējošā diētā ir dienā ieteikto daudzumu lielākā deva, ļoti vēlams, lai olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu ieteiktā attiecība (15:30:55) būtu katrā ēdienreizē, tas, protams, praktiski ir grūti izdarāms, ieteicamākie ēdienu gatavošanas veidi ir vārīšana, tvaicēšana, gatavošana ūdens peldē. Slimības, kuru ārstēšanā vajadzīga saudzējoša diēta: kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, hroniski zarnu iekaisumi, hronisks pankreatīts, kam nav izteiktas steatorejas, žultsceļu iekaisumi, neoperējami žultsakmeņi, hronisks hepatīts un aknu ciroze, kam vēl nav pievienojusies aknu insuficience un sacīts.

Avots: Z. Zariņš, L. Neimane «Uztura mācība»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp