Remontēts vai neremontēts dzīvoklis – kura iegāde izdevīgāka?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Jautājums, vai iegādāties izremontētu mājokli vai remontēt to pašam, vienmēr ir sarežģīts, un nereti tieši cenas starpība padara šo izvēli vēl grūtāku. Katram ir savas priekšrocības – mājoklī, kurā remontdarbi jau veikti, var sākt dzīvot nekavējoties, savukārt neremontētu var pielāgot savām vēlmēm un vajadzībām, to vairāk tuvinot sapņu dzīvesvietai. Lai arī atbilde ir atkarīga no daudziem faktoriem, speciālistu aprēķini liecina, ka šobrīd izdevīgāk ir iegādāties jau izremontētu mājokli.

Īpašumi, kam nepieciešams remonts, visbiežāk pieejami par zemāku cenu, tāpēc ir šķietami vilinošāki un arī pieejamāki pircējam. Tomēr,

lai pieņemtu lēmumu, svarīgi izvērtēt kopējās īpašuma izmaksas, ietverot visu, kas būs nepieciešams, lai veiktu vajadzīgos remontdarbus un labiekārtotu dzīvokli.

Izvēloties īpašumu, varat vizuāli novērtēt tā tehnisko stāvokli, taču, ja vien neesat jomas eksperts, būs grūti noteikt, cik nopietni remontdarbi veicami un kādus finansiālus ieguldījumus tas var prasīt. Piesaistot ekspertus, iespējams precīzāk novērtēt, kādi un cik dārgi remontdarbi nepieciešami un cik tie izmaksās.

"Tā kā remontdarbu veikšana ir saistīta ar papildu raizēm – būvmateriālu sagādi, materiālu izvēli, remontdarbu veicēju atrašanu, procesa organizēšanu un nepieciešamo saskaņojumu sakārtošanu, jau vairākus gadus ir vērojama tendence, ka arvien mazāk pircēju izvēlas mājokli, kurā nepieciešami apjomīgi remontdarbi.

Acīmredzot cilvēki arvien vairāk novērtē laiku kā vērtību un iegulda mājoklī, kas jau gatavs dzīvošanai vai kurā nepieciešami tikai nelieli kosmētiski uzlabojumi. Izņēmums ir tad, ja ģimenē vai paziņu lokā ir kāds remontu veicējs vai remontdarbi pašiem nav sveša lieta. Tas, protams, samazina arī izdevumus, jo darbaspēka izmaksas var sasniegt līdz pat 50% no remontdarbu budžeta,” uzsver Luminor bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais.

«Lielākā daļa mūsdienu pircēju novērtē gatavu, izremontētu mājokli. Tādu, kurā nav jāveic nekādi darbi. Tādu, kuru nopērc, ievācies un dzīvo,»

tendenci mājokļu tirgū sarunā ar TVNET lakoniski iezīmē SIA "Erker Real Estate" Nekustamo īpašumu darījumu vadītāja Zanda Berga. Ja vien dzīvoklis ir prasmīgi izremontēts, ar jauniem logiem, nomainītu vai atjaunotu grīdas segumu, flīzēm virtuvē un vannas istabā, saulains un tīrs, tā vērtība būs augsta pat padomju laika nerenovētās mājās. Vienīgi pati ēka nedrīkst būt avārijas stāvoklī, tādus īpašumus arī bankas nefinansē.

Remontētiem dzīvokļiem pat par trešdaļu augstāka cena

Šobrīd remontēti dzīvokļi ir aptuveni par 20-30% dārgāki par neremontētiem, taču pirms iegādes lēmuma pieņemšanas jāizvērtē vēl citi svarīgi kritēriji.

"Situācijas un gadījumi ir dažādi, tomēr kopumā šobrīd ir finansiāli izdevīgāk iegādāties mājokli, kur nepieciešami tikai kosmētiski uzlabojumi vai tas jau ir pilnībā gatavs dzīvošanai.

Gadījumos, kad plānots pilnībā atjaunot dzīvokļa apdari, vidējās izmaksas ir ap 150 eiro par kvadrātmetru (kopējās izmaksas divistabu dzīvoklim var sastādīt pat 10 000 eiro).

Savukārt, ja jāveic pilns dzīvokļa remonts, piemēram, sienu un griestu līdzināšana, komunikāciju, santehnikas, logu un durvju nomaiņa un plānojuma izmaiņas, jārēķinās ar vismaz 500 eiro par kvadrātmetru (kopējās izmaksas aptuveni 25 000 – 30 000 eiro 50 kvadrātmetru plašam dzīvoklim). Summu ietekmē arī izvēlētie materiāli un tas, cik kvalitatīvi uzbūvēts ir konkrētais īpašums – jo sliktākā stāvoklī tas ir, jo dārgāk būs to visu uzlabot. Nevajadzētu aizmirst budžetā iekļaut arī neparedzētas izmaksas, jo remontdarbu laikā tādas rodas diezgan bieži un tās jāiekļauj kopējā izmaksu salīdzinājumā," stāsta mājokļu eksperts Kaspars Sausais.

Iemesls, kāpēc pircēji nereti sliecas iegādāties neremontētu dzīvokli, ir iespēja to pielāgot savām vēlmēm un vajadzībām un radīt savu dzīves telpu tieši tādu, kādu vēlas.

Tas attiecas ne tikai uz kosmētisko remontu – ir tādi dzīvokļu projekti, kuros starpsienas iespējams dažādi pārvietot, pakārtojot dzīvokļa plānojumu savām un savas ģimenes vajadzībām.

Laiks un nauda izšķir visu

Izvēloties iegādāties neremontētu dzīvokli, jārēķinās ne tikai ar remonta izmaksām, bet arī ar tam nepieciešamo laiku. Tas iekļauj tādus darbus kā būvmateriālu sagāde, materiālu izvēle, remontdarbu veicēju atrašana, procesa organizēšana un nepieciešamās dokumentācijas (saskaņojumu) sakārtošana. Tieši darbaspēka jautājums visbiežāk ir sarežģītākais, jo tas lielā mērā nosaka to, cik kvalitatīvi tiks veikts remonts.

“Svarīgi izvērtēt, vai jums ir laiks pašam veikt remontdarbus, vai arī zināms uzticams, kvalitatīvs speciālists, kas tos varētu paveikt. Tāpat jāizvērtē dzīvokļa kopējais stāvoklis – jo sliktāks tas ir, jo pamatīgāki darbi veicami, kas attiecīgi aizņems ilgāku laiku. Turklāt

jāņem vērā, ka remontdarbi mēdz ievilkties, tāpēc paredzēt precīzu termiņu ir teju neiespējami. Turpretī, iegādājoties jau remontētu dzīvokli, tajā var sākt dzīvot nekavējoties,"

norāda Luminor eksperts. Ir gadījumi, kad šis ir pircējam izšķirošs faktors, piemēram, ja tiek lauzts iepriekšējās mājvietas īres līgums un jauna dzīvesvieta jāatrod teju uzreiz.

"Katru nekustamā īpašuma iegādes kredīta pieprasījumu vērtējam individuāli, ņemot vērā arī īpašuma tehnisko stāvokli. Mājokļos, kur nepieciešams tikai kosmētiskais remonts, kredīts tā iegādei tiek piešķirts standarta kārtībā, pamatojoties uz īpašuma tirgus vērtību. Savukārt ēkām, kur jāveic nopietnāki remontdarbi, bankas pienākums ir pārliecināties, par kādiem līdzekļiem klients ieplānojis atjaunot īpašumu – vai pircējam ir savi iekrājumi vai būs nepieciešams papildu aizdevums no bankas. Vērienīgākiem remontdarbiem, piemēram, logu nomaiņai vai siltināšanai, bankā būs jāiesniedz tāme ar provizoriskajām izmaksām paredzētajiem uzlabojumiem," skaidro Kaspars Sausais.

Ja remontēts tiek jau īpašumā esošs mājoklis, Luminor banka piedāvā "Ideju kredītu", kur tiek ieķīlāts sev piederošs nekustamais īpašums, un maksimālā kredīta summa var būt līdz 70 % no nekustamā īpašuma tirgus vērtības.

Renovācija palielina dzīvokļa cenu un samazina ikmēneša rēķinus

Mājokļa nākotnes vērtība neveidojas no pašreizējā īpašuma cenas, kam tiek pieskaitītas remonta izmaksas, tāpēc, lai aptuveni noteiktu un prognozējamo īpašuma vērtību nākotnē, ir vērts aplūkot arī darījumu cenas līdzīgiem objektiem līdzīgās atrašanās vietās. Informācija par reālām darījumu cenām ir pieejama cenubanka.lv. Tāpat ir būtiski pievērst uzmanību tam, kāds būs mājokļa kopējais stāvoklis pēc 15-20 gadiem, piemēram, vai mājoklis ir energoefektīvs. Iespējams, mājokļa uzlabošanas un remonta laikā būs nepieciešams investēt papildu līdzekļus tāpēc vien, lai ilgtermiņā ietaupītu savas finanses.

Aizvien vairāk uzmanības padomju laikos būvētu sērijveida dzīvokļu vērtējumā tiek pievērsts ēkas tehniskajam stāvoklim, tādēļ ir vērts rast kopīgu valodu ar kaimiņiem un savest kārtībā visu dzīvojamo ēku. Tas tomēr ir izdevīgi gan tiem, kuri plāno dzīvot mājoklī ilgtermiņā, gan tiem, kuri apsver dzīvokļa pārdošanu.

“Kā lielāko mīnusu sērijveida dzīvokļiem, salīdzinot ar jaunajiem projektiem, var minēt ēkas kopējo tehnisko stāvokli, kas daudzos gadījumos varētu būt labāks – it īpaši energoefektivitātes ziņā.

Tas arī veido salīdzinoši lielus komunālo rēķinu maksājumus. Luminor apkopotie dati liecina, ka dzīvoklis energoefektīvā ēkā ir par aptuveni 15 - 30 % dārgāks, toties tā ikdienas uzturēšanas izdevumi ir zemāki, tas ir ilgtspējīgāks un saglabās lielāku nekustamā īpašuma vērtību nākotnē. Daudzviet ir novecojuši arī ēku tehniskie risinājumi, piemēram, stāvvadi, kas regulāri izraisa avārijas situācijas.

Tehniskais stāvoklis lielā mērā ir atkarīgs no tā, kā māja tiek uzturēta – vai tiek veikti plānveida remontdarbi vai tikai novērsti avārijas gadījumi. Daudzos gadījumos nav domāts par regulāru ieguldījumu veikšanu mājas tehniskā stāvokļa uzlabošanā, nemaz nerunājot par māju renovāciju, kas tiek veikta salīdzinoši reti. Biežākās problēmas ir saistītas ar novecojušo ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu, tāpat uzmanība jāpievērš jumta stāvoklim. Tomēr arī no valsts puses sērijveida projektu ēkas tiek apsekotas un atzītas par atbilstošām dzīvošanai, tāpēc nav jāuztraucas, ka tām kopumā varētu būt kādi kritiski bojājumi,” norāda Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Dzīvojamo māju renovācijai ALTUM patlaban ir pieejamas divas programmas – "Daudzdzīvokļu māju remonta aizdevums" un "Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programma". 

Pirmā paredz līdzfinansējumu ne tikai pašu remonta darbu veikšanai, bet arī tehniskās dokumentācijas un projektēšanas sagatavošanai. Otrā sedz līdz pat 49% no kopējām energoefektivitātes projekta izmaksām.

«Ēku siltināšana un renovācija nes daudz ieguvumu, sākot ar pievilcīgu un komfortablu dzīves vidi līdz pat būtiskam finansiālam ieguvumam. To lieliski apliecina renovāciju jau pabeigušo daudzdzīvokļu māju pieredze. Ar ALTUM atbalstu renovētas vairāk nekā 600 daudzdzīvokļu ēkas, kas palīdz uzlabot dzīves apstākļus vairāk nekā 50 tūkstošiem iedzīvotāju visā Latvijā. Aicinu izmantot jaunās programmas sniegtās iespējas un pieteikt sava mājokļa renovāciju,» uzsver ALTUM Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja Ieva Vērzemniece.

Iedzīvotāji var izmantot abas programmas vienlaikus, proti, veicot mājas siltināšanu un renovāciju, papildus sakārtot arī kāpņu telpas, pagrabus, ierīkot stāvvietas, kā arī apzaļumot apkārtni vai ierīkot elektroauto uzlādes stacijas. Iespējas ir plašas.

Raksts tapis sadarbībā ar "Luminor" banku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu