Kas ir lāzerterapija?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Lūdzu pastāstīt, kādu slimību ārstēšanai tiek lietota lāzerterapija. Vai ar šo metodi var ārstēt arī epilepsiju un bērnu cerebrālo trieku? Vai tā nav organismam kaitīga? L. R.»

Atbildēt uz šiem jautājumiem lūdzām veselības centra «Pļavnieki» lāzerterapeitu Jevgēniju Petskoju.

Iekļūst dziļi audos

Cilvēks, kurš pie lāzerterapeita atnācis pirmoreiz, bieži vien domā, ka lāzers kaut ko dedzinās un procedūras laikā kūpēs dūmi. Taču tā nav. Lāzerterapijā izmanto zemas jaudas lāzeru, kas strādā infrasarkanajā diapazonā, starojums iekļūst dziļi audos (līdz 6–7 cm) un spēj sasniegt praktiski visus orgānus. Lāzerterapija veicina vielmaiņas procesus šūnu līmenī, tādēļ uzlabojas mikrocirkulācija, mazinās sāpes un iekaisums, ātrāk sadzīst bojātie audi. Ja lāzerterapiju lieto paralēli medikamentozai ārstēšanai, cilvēks izveseļojas 2–3 reizes ātrāk, kas mūsdienu ekonomiskajos apstākļos nav mazsvarīgi. Interese par lāzerterapiju pieaug arī rietumvalstīs, jo palielinās dzīves ilgums, lielāks ir vecu cilvēku īpatsvars, vecākas kļūst arī kaites, kas jāārstē, taču ne visi var ilgstoši lietot medikamentus — parādās blakusefekti, tāpēc jāmeklē citas ārstēšanas metodes.

Par BCT un epilepsiju

Par bērnu cerebrālās triekas (BCT) ārstēšanu ar lāzerterapiju jālemj katrā konkrētā gadījumā atsevišķi. Ja ir spastiska BCT forma, lāzerterapiju var izmantot ar labiem rezultātiem, ja hiperkinētiska forma — tie nav tik labi. Jārēķinās, ka ārstēšana prasa ļoti ilgu laiku un lielu darbu, varētu teikt — tā kļūst par dzīvesveidu. Lāzerterapijas kurss vajadzīgs vairākas reizes gadā. Jo agrāk to sāk, jo labāk. Laba pieredze šajā jomā ir bērnu klīniskajā slimnīcā «Gaiļezers».

Epilepsiju ar lāzerterapiju Latvijā neārstē. Tā ir hroniska kaite, kam nepieciešama nepārtraukta medikamentoza ārstēšana.

Kā notiek ārstēšana

Pie lāzerterapeita noteikti jāierodas ar medicīnisko pamatdokumentāciju; vēl labāk, ja ir pilna klīniskā diagnoze. Katram pacientam tiek sastādīta individuāla programma. Viņa veselības problēmas tiek rindotas svarīguma kārtībā un ārstētas pa daļām, ievērojot nepieciešamos pārtraukumus, bet vispār lāzerterapija ietekmē visu organismu kopumā. «Piemēram, kādai pacientei bija bronhiālā astma un arī ļoti izteikta krūšu daļas osteohondroze. Ārstējām osteohondrozi, bet rezultātā viņa varēja arī uz pusi samazināt astmas medikamenta devu,» stāsta J. Petskojs.

Procedūras laikā nav jūtama ne dedzināšana, ne karstums, ne vibrācija. Ļoti jutīgi pacienti pēc tam reizēm jūt, ka procedūras veikšanas vietā it kā pieplūdis siltums. Tie, kuri cieš no sirdsdarbības traucējumiem, jūt, ka samazinās aritmija, normalizējas pulss. Kakla daļas osteohondrozes slimnieki pēc procedūras teic, ka galva kļuvusi skaidrāka. Pacienti ar tendenci uz pazeminātu asinsspiedienu dažreiz kļūst miegaini, jo strauji paplašinās asinsvadi. Šie pacienti ārstam jāvēro sevišķi rūpīgi, lai nepārdozētu lāzera starojumu. Procedūra ilgst 10–15 minūtes, kursā ir 10 procedūras. Reizēm lāzerterapija, tāpat kā parastā fizikālā terapija, var izraisīt slimības paasinājumu, tad ārsts laikus nozīmē medikamentus, lai to novērstu.

Tikai pie sertificēta lāzerterapeita

Ja lāzerterapiju lieto pareizi, nepārdozē un iepriekš pārliecinās, ka nav kontrindikāciju, tā nevar kaitēt. Taču pie lāzerterapeita regulāri nāk cilvēki, kuri, paklausot reklāmai kabeļtelevīzijā, iegādājušies lāzera aparātiņus, ko lietot mājas apstākļos. Iztērēta nauda, bet solītā rezultāta nav. Reizēm tāda pašdarbība var nodarīt kaitējumu veselībai, piemēram, ja cilvēkam ir asiņojoša kuņģa čūla vai kāda onkoloģiska slimība, par kuru viņš nezina.

«Bez atbilstošas medicīniskās izglītības, bez anatomijas un fizioloģijas zināšanām ar šo metodi nodarboties nedrīkst,» uzsver J. Petskojs, «tā ir procedūra, ko var veikt tikai sertificēts ārsts lāzerterapeits, nevis medicīnas māsa, feldšeris vai veterinārs, kā tas reizēm notiek. Lai saņemtu lāzerterapeita sertifikātu, ir daudz jāmācās un jānokārto eksāmens. Vienmēr ieteicams painteresēties, vai cilvēkam, kurš piedāvā lāzerterapiju, ir šāds sertifikāts un vai aparatūra, ar kuru viņš strādā, ir sertificēta.»

Der zināt

  • Lāzerterapija palīdz ārstēt ādas slimības neirodermītu, ekzēmu, psoriāzi, sarkano vilkēdi, herpes, vitiligo, plikpaurību, to lieto ādas novecošanas profilaksei.
  • Lāzerterapija ir lietderīga sirds koronārās slimības un hipertoniskās slimības ārstēšanai, rehabilitācijai pēc miokarda infarkta, kā arī gastrīta, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimības, pankreatīta, aknu cirozes, žultsakmeņu slimības, kolīta, bronhīta, pneimonijas, bronhiālās astmas gadījumā.
  • Neiroloģijā lāzerterapiju var izmantot, ja ir osteohondroze, neirīts, neiralģija, Parkinsona slimība, multiplā skleroze;
  • ja nepieciešama rehabilitācija pēc insulta u. c.
  • Ķirurģijā lāzerterapija palīdz brūču, apdegumu, lūzumu, iekšējo orgānu traumatisku bojājumu, hemoroīdu, augoņu, trofisko čūlu un daudzu citu slimību ārstēšanā.
  • Lāzerterapiju lieto arī pret LOR slimībām: iesnām, vidusauss iekaisumu, sinusītu, tonsilītu, Menjēra slimību.
  • Ginekoloģijā lāzerterapiju izmanto, lai ārstētu endometrītu, mastopātiju, mastītu, neauglību, seksuālus traucējumus u. c.
  • Lāzerterapija palīdz ārstēt arī uroloģiskas slimības: pielonefrītu, urīnizvadceļu akmeņus, cistītu, uretrītu u. c.
  • Zobārstniecībā lāzerterapiju var izmantot pulpīta, stomatīta, žokļu lūzumu, paradontozes gadījumā.
  • Bērniem ieteicama lāzerterapija, ja ir garais klepus, vējbakas, enurēze, stostīšanās, tuvredzība, metodi izmanto arī bieži slimojošu bērnu rehabilitācijai.
  • Sporta medicīnā lāzerterapija lietojama rehabilitācijai pēc pārslodzēm un traumām, kā arī psihofizioloģiskā stāvokļa aktivācijai pirms sacensībām.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu