Ikdienā lielākoties mēs ēdam kafejnīcās, nevis mājās, tāpēc visai grūti ir ievērot pareizus veselīga uztura principus.
Kā veidot diētas ēdienkarti, ieturoties ārpus mājas?
Diētas ārsts Andis Brēmanis iesaka, kā rīkoties vislabāk.
Izvēlies lēnīgākas ēstuves!
«Protams, vairums no mums ikdienā izmanto sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus, taču tikai no mums pašiem ir atkarīgs, kurās ēstuvēs ejam iekšā.
Piemēram, dodoties uz tā saucamo «fast food» iestādi, kur uz ātru roku kaut ko apēdam, mēs taču zinām, ka patiesībā iegrābjamies — tur atrodamie ēdieni nav atzīstami par veselīgiem un ir pilnīgā pretrunā ar mūsu mērķi — notievēt. Tāpēc es ieteiktu lēnīgākas iestādes, kur nevis agrāk pagatavotu ēdienu uzsilda otrreiz, bet piedāvā svaigu, tikko pagatavotu gaļu vai zivi.
Visideālāk būtu apmeklēt tādas vietas, kur ir tā saucamais zviedru galds — pats vari uzlikt uz šķīvja visu nepieciešamo. Ja cilvēks dodas uz kafejnīcām, tad labāk izvēlēties tādas, kur ir plašs piedāvājums. Turklāt, ja regulāri cilvēks dodas pusdienās uz vienu un to pašu iestādi, pamazām var sākt arī regulēt satiksmi — palūgt salātus bez majonēzes, varbūt gaļu var dabūt bez mīklas slānīša… Rezultātā oficiante prasa: «Vai jums kā parasti?» Jā, kā parasti! Līdz ar to esi ietekmējis vidi, uz kurieni tu ej.»