Kad hormoni trako

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Smaganu un zobu veselība ir cieši saistīta ne vien ar mutes dobuma higiēnu un ikdienā uzņemto minerālvielu un vitamīnu daudzumu, bet arī ar dzimumhormonu svārstībām mūsu organismā.

Pusaudzēm un sievietēm dzīvē ir vairāki periodi, kad paaugstinās vai pazeminās noteiktu dzimumhormonu līmenis asinīs. Par šiem periodiem un profilakses iespējām stāsta Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente ginekoloģe Dace Matule.

Ir pierādīts, ka smaganas reaģē uz paaugstinātu estrogēnu — progesteronu līmeni. Ja palielinājies tikai progesteronu līmenis, mainās mikrobu kultūras, kas var radīt izmaiņas mutes dobumā. Savukārt dzimumhormonu izmaiņas var izraisīt smaganu iekaisumu un citas mutes dobuma slimības.

Kad visbiežāk izmainās dzimumhormonu daudzums?

Pubertātes stadijā (no 8 līdz 18 gadu vecumam). Šajā laikā parādās pirmie estrogēnu — progesteronu viļņi. Noris strauja indivīda dzimumattīstība. Hormonu līmeņa svārstības izraisa ar pastiprinātu zoba aplikuma veidošanos — ar smaganu iekaisuma pazīmēm un kontaktasiņošanu. Ļoti svarīgi ir iemācīt pusaudzim pareizu mutes dobuma higiēnu. Tas, kā šajā laikā tiek kopti zobi, ir pamats zobu veselībai turpmākajā dzīvē.

Menstruālā cikla laikā pirms ovulācijas (14 dienas) ir izteikti paaugstināts estrogēnu pacēlums. Tā ietekmē pastiprināti veidojas aplikums un ir iekaisuma pazīmes, kas pēc ovulācijas atgriežas normas robežās.

Grūtniecības laikā ginekologam cieši jāsadarbojas ar zobārstu, jo ir ļoti būtiski saglabāt smaganu un zobu veselību. — Daudzas sievietes, plānojot grūtniecību, man jautā, ko pirms tam vajadzētu darīt, lai pēc iespējas nodrošinātu labākus apstākļus gaidāmā bērniņa attīstībai un veselībai. Pirmkārt, iesaku viņām trīs mēnešus pirms iespējamās grūtniecības sākt lietot folskābi (400 miligramu dienā), kas nodrošina ģenētiski pareizu dzimumšūnu veidošanos. Otrkārt — savest kārtībā mutes dobumu. Obligāti jāapmeklē zobārsts, — skaidro Dace Matule. Arī grūtniecības laikā sakarā ar hormonu izmaiņām pastiprināti veidojas zobu aplikums. Īpaši tas novērojams II un IV grūtniecības trimestrī. Bieži vien grūtniecēm ir smaganu tūska un kontaktasiņošana. Tas saistīts ar paaugstinātu progesterona līmeni un izmainītu mikrovaskulizāciju. Pirms grūtniecības noteikti jāizārstē gingivīts (smaganu asiņošana).

Līdzīgas izmaiņas mutes dobumā novēro kombinētās orālās kontracepcijas lietošanas laikā. Ja ir neizskaidrojamas izmaiņas mutes dobumā, kas nav saistītas ar lokāliem faktoriem, svarīgi, cik ilgi paciente lieto orālo kontracepciju. Jo ilgstoša, nepārtraukta šīs izsargāšanās metodes lietošana ietekmē organisma imūno stāvokli. Līdzīgas problēmas ar mutes dobuma veselību novēro arī sievietēm, kuras kā izsargāšanās metodi izvēlējušās hormonus saturošu spirāli, kas rada paaugstinātu progesteronu fonu.

Menopauze. Šajā periodā sievietei samazinās žokļa un alveolā kaula masa, biežāk sastopamas smaganu un zobu saslimšanas. Ir vairāki pētījumi par HAT labvēlīgo ietekmi uz mutes dobuma veselību. Viens no tiem — gada laikā 110 pacientes saņēma HAT, un bija kontroles grupa, kura nesaņēma šo terapiju. Kādi secinājumi? HAT lietotāju grupā samazinājās sāpju sajūta, izzuda zobu kustīgums un beidzās smaganu asiņošanu. Ir pētījumi, kas apliecina, ka HAT lietotājām ir mazāks zobu zudums.

Vai slikta mutes dobuma veselība var grūtniecei izsaukt priekšlaicīgas dzemdības?

Latvijā no 20 tūkstošiem dzemdību, kas ir vidējais rādītājs gadā, priekšlaicīgas notiek 7% gadījumu. Viens no priekšlaicīgu dzemdību izraisītājiem ir slikta mutes dobuma veselība, ja mutes dobumā ir iekaisums. Pēc pētījuma datiem, izmeklējot grūtnieces, atklājās, ka 63% ir kāda no periodonta saslimšanām plus vēl bakteriālā vaginoze, kas var būt par iemeslu priekšlaicīgām dzemdībām. Cits pētījums apliecina smaganu kabatu dziļumu (tās rodas, ja netiek laikus ārstēts zobakmens) un priekšlaicīgu dzemdību saistību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu