Cik veselīga ir velobraukšana?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ar plusiem un mīnusiem.

Velobraukšanas fanu kļūst arvien vairāk, viņi iekaro ielas un ceļus, pat ar publisku atkailināšanos pievēršot uzmanību pārvietošanās problēmām automašīnu plūsmā. Ikviens zinās pateikt, ka braukt ar riteni ir lieliski, taču — ko tas dod veselībai?

«Velosipēds trenē sirds asinsvadu un elpošanas sistēmu,» saka sporta ārste Digna Jukmane, Latvijas Olimpiskās vienības fiziskā darba spēju diagnostikas laboratorijas vadītāja.

Reizēm dzirdēti prātojumi, ka, velosipēda pedāļus minot, ciskas kļūst pārlieku brangas… «Es braucu katru dienu astoņus ar pusi kilometrus, bet no tā jau ciskas nepaliek resnākas, tauku gan var kļūt mazāk. Jo es neminu ar spēku. Kalnu riteņbraukšanas cienītāji, trekisti, BMX braucēji — viņi min ar lielāku spēku, tad gan muskuļi kļūst dūšīgāki.»

Braucot ar velosipēdu, rekordists skriešanā diez vai kļūsi, jo tā nevar uztrenēt visus skriešanai nepieciešamos muskuļus. «Taču gan ar velomuskuļiem, gan ar skriešanas muskuļiem var trenēt un uzlabot sirds asinsvadu sistēmu. Velosipēds ir labs tieši ar ciklisko slodzi, ilgstoši un vienmērīgi atkārto vienas un tās pašas kustības.»

Ārste stāsta par džekiem, kuri nevis brauc ar velosipēdu skaistā dabā, bet fitnesa klubos kā neprātīgi minas uz velotrenažieriem, aizelsušies, sviedru peļķe apakšā. «Domā, ja nav kārtīgi noelsies, tad neko nav darījis. Taču, nenovērtējot fizisko varēšanu, var sabojāt veselību. Pamati jāieliek lēnā slodzē — ilgstošā, mierīgā.»

Pirms intensīvas nodošanās riteņbraukšanai der pakonsultēties ar mediķiem tiem, kam ir muguras problēmas, arī tad, ja moka kāda cita vaina. Taču viss ir individuāli.

Braucot ar velosipēdu, muguras muskuļi ir tādi kā savilkti, jo ilgstoši esat saliecies uz priekšu. Pēc braukšanas muguriņu noteikti vajag kārtīgi iztaisnot, pamatīgi izstaipīties, bet to bieži aizmirst.

«Ja jautājat par harmoniskumu, tad paskatieties uz sportistiem, kas nodarbojas ar desmitcīņu, viņi ir visharmoniskākie — ir gan augšā, gan apakšā… un, cerams, bišķi arī smadzenēs. Taču veselīgs un sportisks var būt arī ikdienas velobraucējs. Un, ja grib būt ne tikai sportisks, bet arī patikt sievai, tad līdztekus riteņbraukšanas slodzei der aiziet uz svaru zāli un uztrenēt plecus,» pasmaida sporta ārste.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu