Klāt svētku depresija! Kā tikt ar to galā?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Xavier Sotomayor

Ziemassvētku un Jaunā gada svinību laiks var būt ne tikai prieka un miera piepildīts, bet arī ļoti darbīgs un pat nomācošs. Pārpildīti veikali, sastrēgumi, dāvanu iegāde, steiga un stress. Labi, ja svētkus var pavadīt kopā ar tuviniekiem. Tomēr ne visiem dzīvē ir šāda privilēģija. Cilvēki mēdz būt vientuļi un pat justies pamesti. Jā, arī svētku laikā!

Diemžēl ne visiem vientuļniekiem ir emocionālā atbalsta grupa draugu vai radu veidolā. Svētku laiks tukšuma sajūtu var tikai pastiprināt. Lai kādi arī būtu iemesli depresīvām sajūtām, vietne «Psychology Today» ir sagatavojusi vairākus ieteikumus, kā labāk pārdzīvot drūmus brīžus.

Pirmais, kas jāatceras, – nevajag izolēt sevi no apkārtējiem. Komunikācijai un socializācijai ir ļoti labvēlīga ietekme. Nebēdz un neslēpies no pasaules.

Piedod sev kļūdas. Atceries, ka cilvēks ir dzīva, emocionāla būtne, kas pārdzīvo, mēdz pieļaut kļūdas, bet piedzīvotās neveiksmes ir tikai jauna pieredze, kas bagātina tevi kā personību.

Notikušo uztver kā mācību, pieredzi, nevis sodu.

Ja esi piedzīvojis šķiršanos, tad centies negrimt atmiņās un nekalt riebīgu atriebības plānu. Pārliecinies, ka visa ar tavu bijušo saistītā informācija no tavas dzīves – telefona, datora - ir izdzēsta.

Ja centies tikt pāri kāda tuvinieka zaudējumam, tad izveido kādu jaunu rituālu par godu aizgājēja piemiņai. Iededzini sveci un ieturi klusuma brīdi. Reizi gadā pagatavo aizgājušā cilvēka mīļāko ēdienu, pieminot viņu.

Mēģini koncentrēties uz pozitīvām emocijām un negremdējies sāpīgās atmiņās. Atgādini sev, ka dienas atkal kļūs garākas un naktis īsākas. Atceries, dzīvei ir savs ritms un pēc tumsas vienmēr nāk gaisma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu