Novērojums sabiedriskajā transportā: «Šoferīt! Vai tā drīkst?» (12)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lasītāja foto

«Šad un tad sanāk braukt starppilsētu autobusā un reizēm arī novērot situācijas, kad transportlīdzeklī tiek uzņemti pasažieri arī tad, ja nav brīvu sēdvietu. Vai tas ir pieļaujams un neapdraud drošību?» šādu jautājumu uzdeva kāds portāla TVNET lasītājs.

«Autobusā kājās stāvēja divas sievietes, bet uz trepēm sēdēja vēl viena meitene. Kopumā tātad trīs pasažieri. Kādā brīdī domāju šoferim pajautāt, vai tā drīkst, taču nokautrējos, jo viņš jau sākotnēji bija ļoti nelaipns un pat uzkliedza bērniem. Jā, varbūt aizrādījums bija pamatots, bet vai tāpēc obligāti jākliedz?» pieredzētajā dalās lasītājs.

Lai skaidrotu, vai šajā gadījumā būtu noticis pārkāpums, portāls TVNET vērsās Valsts policijā (VP).

VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Simona Grāvīte informēja:

«Kas attiecas uz jautājumu par to, ja ir pamatotas aizdomas, ka autobusa šoferis pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus, – šādos gadījumos noteikti jāziņo policijai, zvanot 110.»

«Ņemot vērā, ka mēs esam kontrolējošā iestāde, te zemāk arī pievienoju ar atsauci uz likumpantu, to, kā var/nevar veikt pārvadājumus. Klašu/atļauju izsniegšana nebūs mūsu kompetencē,» pauda Grāvīte.

Kā nosaka Ceļu satiksmes noteikumi, transportlīdzeklī nedrīkst pārvadāt lielāku pasažieru skaitu, kā norādīts transportlīdzekļa reģistrācijas dokumentā vai norādījis (paredzējis) transportlīdzekļa izgatavotājs.

Pasažieri jāpārvadā tā, lai tie netraucētu transportlīdzekļa vadītāju un neierobežotu viņam redzamību. Pasažierus vieglajos automobiļos un kravas automobiļos atļauts pārvadāt tikai šim nolūkam paredzētajās sēdvietās, bet autobusos – arī šim nolūkam paredzētajās stāvvietās.

Ja starppilsētu autobusā vairs nav brīvu sēdvietu un attiecīgas klases/atļaujas autobusam nav piešķirtas, papildu pasažierus pārvadāt nedrīkst.

Ministru kabineta noteikumi tāpat nosaka: ja reģionālā starppilsētu vai reģionālā vietējās nozīmes maršruta sabiedriskajā transportlīdzeklī esošās vietas ir aizpildītas, tajā novieto papildu informācijas zīmi «Vietu nav» (minimālais burtu augstums ir 200 mm).

Lai par to informētu pasažierus, kuri gaida sabiedrisko transportlīdzekli kustības sarakstā paredzētajā pieturvietā, kurā neviens no pasažieriem neizkāpj, vadītājs samazina sabiedriskā transportlīdzekļa kustības ātrumu.

Esi pamanījis kaut ko neparastu? Varbūt pavisam ikdienišķu, bet kam būtu jāpievērš uzmanība?

Aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus stāstus, situācijas un notikumus dzīves sadaļā «Tava balss» par dažādām piedzīvotām vai novērotām nejēdzībām, neizdarībām un izdarībām. Kopīgi aktualizēsim sabiedrībai svarīgus un arī ikdienišķus tematus, kas skar mūs visus!

Redakcija izskatīs visus iesūtītos materiālus un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar raksta autoru vai iesaistīsies situācijas risināšanā. Ziņu iesūtītāji aicināti īsi un konkrēti aprakstīt situāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas vai videomateriālus.

Sūti savu stāstu uz tavabalss@co.tvnet.lv

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu