20 produkti, kas tevi lēnām nogalina (1)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Vai zināji, ka pastāv daudz produktu, kurus tu patērē ik dienu, bet kas tevi lēnām nogalina? Vairumam no mums ikdienas ēdienkartē sastopams kāds no šiem produktiem, taču, ja lieto tos visus, tad tā ir «nāvējoša kombinācija» un būtu jāsāk domāt par izmaiņām savā ēdienkartē, vēsta healthyandpretty.com.

Daži no zemāk nosauktajiem produktiem var izraisīt asinsspiediena paaugstināšanos, sirds slimības, Alcheimera slimību un pat vēzi, nemaz nerunājot par nemieru, depresiju un trauksmi, ko tie rada.

Konservēta tomātu mērce

Tomātu pasta bundžā ir «slepkava» maskā. Tā ir slēptā cukura avots, un tev pat prātā nevarētu ienākt, ka tā var novest pie aptaukošanās, diabēta un sirds slimībām, kā arī pamatīgi bojāt zobus. Lai izvairītos no šīm nedienām, izmanto svaigus tomātus un pastu pagatavo pats, vai arī izmanto sasmalcinātus tomātus, kam nav pievienots papildu cukurs un sāls. Vai vismaz izvēlies zīmolus, kas pievieno mazāk cukura.

Foto: pexels.com

Gāzēti dzērieni

Gāzētie dzērieni ir viens no taviem lielākajiem ienaidniekiem. Tie var sabojāt visu, sākot ar tavu ādu un glikozes līmeni asinīs, līdz par hormoniem un garastāvoklim. Aizmirsti par etiķetēm, ka saka, ka tie ir labi un satur dažādas barības vielas un vitamīnus. Viss, ko tie satur, cukurs, pārtikas krāsvielas un konservanti. Arī dzērieni it kā bez cukura nav labāki, jo tie satur mākslīgos saldinātājus. Nopērc blenderi vai sulu spiedi un sāc gatavot dzērienus pats! Un, ja tev pietrūkst burbuļu, vari sulai pievienot minerālūdeni!

Cukurs

Ja esi gardēdis, ir daudz veselīgāki veidi, kā apmierināt savas alkas pēc cukura. Cukurs ir atkarību izraisošs, turklāt bez glikozes līmeņa paaugstināšanas un tauku veidošanās, tas var novest pie dažādām sirds slimībām. Izvairies no cukura, ja vēlies samazināt diabēta, aptaukošanās, sirds slimību un vēža risku. Baudi augļus vai pievieno savam iecienītajam ēdienam medu cukura vietā.

Foto: pexels.com

Gaļa

Tādi gaļas produkti kā salami, šķiņķis, ir pilni ar nitrātiem, konservantiem un dažādām piedevām. Visas šīs vielas var palielināt vēža, sirds slimību, diabēta un pat uzvedības traucējumu risku un uzvedības un mācīšanās problēmas bērniem. Lai samazinātu negatīvo ietekmi, izvēlies gaļu no vietējiem miesniekiem, nevis no lielveikala plaukta. Vai izvairies no gaļas pavisam.

Foto: pexels.com

Augu eļļa

Augu eļļa ir mūsu virtuves neatņemama sastāvdaļa, par kuras izmantošanu pat neaizdomājamies. Taču daudzas augu eļļas ir ģenētiski modificēts produkts, un mums nav ne jausmas, kādu ilgtermiņa efektu tās var atstāt uz mūsu veselību. Turklāt pārmērīgs tauku patēriņš var izraisīt sirds un asinsvadu slimības, aptaukošanos, vēzi un Alcheimera slimību. Izpētiet etiķetes - ja eļļa ir rafinēta, tajā ir brīvie radikāļi, kas var sekmēt vēža rašanos, paātrināt novecošanu un izraisīt veselu virkni nepatikšanu. Izvēlies veselīgākas alternatīvas - olīveļļu, kokosriekstu eļļu vai avokado eļļu.

Margarīns

Te nu atkal būtu jāvaino mārketings par pilnīgi nepareiza priekšstata radīšanu saistībā ar margarīnu. Tas nav veselīgs! Patiesībā tas ir viens no neveselīgākajiem pārtikas produktiem tavā ēdienkartē. Margarīns ir draņķīgs sviesta variants, kas pagatavots no hidrogenētiem augu taukiem. Transtaukskābes var sabojāt tavu sirdi, asinsvadus un izjaukt veselīgu holesterīna līdzsvaru asinīs. Izvēlies sviestu kā labāku alternatīvu! Citas veselīgas alternatīvas ir olīveļļa vai avokado eļļa.

Hotdogi

Hotdogi, kūpināta un sālīta gaļa satur daudz konservantu, kas ir kaitīgi veselībai. Kādā pētījumā, kurā salīdzināts hotdogu ēšanas un smēķēšanas kaitīgums, secināts, ka hotdogi satur daudz toksīnu, kas paaugstina vēža risku. Ja tomēr nespēj pretoties šim produktam, tad pārliecinies, no kurienes nākusi hotdogos izmantotā gaļa.

Čipsi

Visi eļļā ceptie ēdieni satur vielu, ko sauc par akrilamīdu. Kartupeļu čipsi nav izņēmums. Akrilamīds palielina, resnās zarnas, krūts vēža, prostatas vēža un taisnās zarnas vēža risku. Tāpēc labāk izvairies no kartupeļu čipsiem vispār vai pagatavo mājās veselīgāku alternatīvu. Uzpilini olīveļļu uz sagrieztiem kartupeļiem, apkaisi tos ar šķipsnu sāls un liec cepties cepeškrāsnī. Apsolām, ka garšos labi!

Salātu mērces

Pudelēs nopērkamās salātu mērces ir pilnas ar cukuru un mākslīgajām krāsvielām. Tiklīdz noslīcini salātus šajā «uztura katastrofā», tikpat labi tā vietā vari apēst kartupeļu čipsus vai hotdogu. Atsakies no šīm mērcēm, to vietā izmanto citronu sulu, ābolu etiķi vai balzamiko etiķi kopā ar olīveļļu veselīgākam salātu «apģērbam».

Saldinātāji

Nē, tie nav labāki par cukuru! Patiesībā bieži vien tie ir pat sliktāki. Mākslīgie saldinātāji var saturēt mazāk kaloriju, taču tie vienalga var palielināt diabēta risku, veicināt augstu asinsspiedienu, sirds slimības un vielmaiņas traucējumus. Varbūt neesi ievērojis, bet vairums košļājamo gumiju satur aspartāmu, kas atzīts par bīstamāko pārtikas vielu pasaulē. Cukuram ir daudz veselīgākas alternatīvas - medus, kļavu vai agaves sīrups ir tikai dažas no tām.

Foto: pexels.com

Alkohols

Lai gan daudzi tam, iespējams, nepiekritīs, alkohols nenes nekādu labumu veselībai. Tas satur ļoti daudz kaloriju, var izraisīt dehidratāciju, aknu bojājumus, svara pieaugumu, depresiju un ādas problēmas. Nemaz nepieminot sliktos lēmumus, kas tiek pieņemti alkohola reibumā. Ja vēlies sabojāt visus orgānus, sākot ar smadzenēm un beidzot ar aknām, tad turpini vien lietot alkoholu. Pretējā gadījumā - izvairies no tā!

Baltmaize

Graudaugi ir labi, vai ne? Tāpēc maizei vajadzētu būt veselīgo produktu sarakstā. Taču tas neattiecas uz baltmaizi, kas iegūta no rafinētiem baltajiem miltiem. Tie nesatur nekādas uzturvielas, minerālvielas vai vitamīnus, tas ir viss, kas palicis pāri no graudu atkritumiem, kas sajaukti ar dažādām ķimikālijām, lai iegūtu balto krāsu. Taču aiz tā slēpjas svara pieauguma, vairogdziedzera bojājumu un citi riski. Tā vietā labāk izvēlēties pilngraudu maizi!

Foto: pexels.com

Piena produkti

Jā, piens ir pirmais produkts, ko ēdam, tiklīdz ierodamies šajā pasaulē. Taču mātes piens ir pavisam citādāks nekā govs piens. Turklāt līdz ar vecumu mums attīstās laktozes nepanesība. Piena produktu patēriņš saistīts ar zemu uzturvielu uzsūkšanos, migrēnu, artrītu, vēzi alerģijām un astmu. Veselīgāka alternatīva - kokosriekstu vai mandeļu piens.

Barbekjū gaļa

Barbekjū smaržai ir grūti pretoties, bet pamēģiniet! Ķīmiskās vielas, kas iekļūst gaļā cepšanas laikā, saistāmas ar krūts vēža risku. Ja tomēr nevari pretoties, tad ierobežo barbekjū gaļas patēriņu un apsver rozmarīna pievienošanu, kas samazinātu kancerogēno vielu daudzumu.

Enerģijas batoniņi

Enerģijas batoniņi varētu būt nepieciešami sportistiem, kam nepieciešams ātrs enerģijas pieplūdums. Ja tas nav tavs gadījums, tad labāk centies izvairīties no šīm «kaloriju bumbām». Enerģijas batoniņi satur daudz cukura, fruktozes sīrupu, konservantus un var saturēt arī augu taukus. Tādējādi tā ir konfekte, kas satur daudz kaloriju, cukuru, mākslīgās sastāvdaļas. Citiem vārdiem, tā ir bumba ar laika degli!

Fastfūds

Protams, ka «ātrais ēdiens» garšo labi, tas ir diezgan lēts un pieejams it visur. Taču kas tam liek garšot labi? Tās ir lietas, kas tevi lēnām nogalina: transtaukskābes, cukurs, sāls, konservanti, krāsvielas un citas ķīmiskas vielas, kas uzlabo šā ēdiena izskatu un garšu. Fastfūds var palielināt diabēta, sirds un asinsvadu slimību, vēža risku, kā arī garastāvokļa traucējumus, veicināt ķermeņa masas pieaugumu, vielmaiņas traucējumus u.c.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu