Biedrība: Meža dzīvnieku postījumu apmērs Latvijas mežos turpina pieaugt

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Meža dzīvnieku, īpaši briežu dzimtas dzīvnieku postījumu apmērs Latvijas mežos turpina pieaug, šodien «Latvijas mežsaimnieku un kokrūpnieku konferencē 2017» sacīja Latvijas Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

«Ir jādomā, kā mēs turpmāk attīstām mežu apsaimniekošanas un meža praksi. Ir daudz zvanu par briežu dzimtas dzīvnieku postījumiem,» sacīja Muižnieks. Briežu dzimtas dzīvnieku nodarīto postījumu cēloņi ir populācijas pieaugums, pieaugošā barības bāze un citi šiem dzīvniekiem labvēlīgi faktori.

Tā kā meža īpašniekiem būtu jādomā par to, kā izaudzēt ražīgas, vērtīgas un veselīgas kokaudzes, jāvērtē, ko darīt, lai šo problēmu risinātu, piebilda biedrības vadītājs.

Muižnieks pastāstīja, ka postījumu apmēru var ierobežot, apsaimniekot mežu rūpīgi. Teritorijās ar augstu postījumu risku jāpiemēro atšķirīga mežu apsaimniekošana. Kopšanas cirtēs vēlams saglabāt lapu kokus, (pīlādžus, kārklus, ozolus, ošus, liepas, kļavas un citus), kas netraucē mērķa sugas augšanai un mežistrādei.

Tāpat vēlams jaunaudžu kopšanas cirtē saglabāt bojātos skuju kokus līdz pirmajai komerciālai kopšanai. Jaunaudžu kopšanā jāsaglabā lielāks mērķa sugas koku skaits. Priežu un apšu jaunaudzēs mērķa sugas retināšanu jāuzsāk, kad koku augstums pārsniedz piecus metrus. Tāpat jātstāj enerģētiskās koksnes zaru čupas cirsmās ziemas periodā, sacīja Muižnieks.

Viņs arī atzina, ka viens no risinājumiem ir vairāk medīt briežu dzimtas dzīvniekus. Reizēm mežu īpašniekiem pietiek vien draudzīgi aprunāties ar medniekiem, lai puses atrastu kopsaucēju problēmas risināšanā.

Konferenci rīko biedrība «Zaļās mājas» sadarbībā ar Latvijas Meža īpašnieku biedrību un Latvijas Kokrūpniecības federāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu