Neizpauž iespējamos draudus drošībai gājiena "Rīgas praids 2006" laikā (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes Sapulču, gājienu un piketu rīkošanai iesniegto pieteikumu izskatīšanas komisija neizpauž iespējamos drošības apdraudējumus, kuru dēļ nolemts neatļaut seksuālo minoritāšu gājienu "Rīgas praids 2006", jo šī informācija klasificēta kā valsts noslēpums.

Pilsētas izpilddirektora vietnieks Andris Grīnbergs šodien preses konferencē pastāstīja, ka ziņas par iespējamo drošības apdraudējumu sniegusi Drošības policija, kuras rīcībā nonākusi šāda informācija. Tomēr Grīnbergs neatklāja, kas bija policijas rīcībā esošās informācijas avots.

Policijas pārstāvji gan pauduši viedokli, ka spētu nodrošināt kārtību gājiena laikā, ja tiesa atzītu par nepamatotu Rīgas domes lēmumu neatļaut gājienu un ja tas tomēr notiktu sestdien, 22.jūlijā, sacīja Grīnbergs.

Viņš arī apgalvoja, ka lēmums neatļaut gājienu pieņemts, neietekmējoties no politisko partiju spiediena, kuras aicinājušas domi neatbalstīt "Rīgas praida 2006" rīkošanu.

Kā ziņots, iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars (JL) iepriekš paudis: ja tiks atļauts seksuālo minoritāšu gājiens "Rīgas praids 2006", policija nevarēs garantēt drošību un "neviens pasākums līdz šim vēl nav bijis tik bīstams no drošības viedokļa kā šis".

Viņš iepriekš skaidroja, ka "jau tagad zināms, ka pat vecas tantiņas gatavas gājiena dalībniekiem no māju logiem liet virsū verdošu ūdeni, un ir arī ziņas par cilvēkiem, kas gatavojas apmētāt gājiena dalībniekus ar degmaisījumu vai gulties uz zemes, lai aizšķērsotu gājiena dalībniekiem ceļu".

Lēmumu neatļaut seksuālo minoritāšu gājienu vienbalsīgi pieņēma visi Sapulču, gājienu un piketu rīkošanai iesniegto pieteikumu izskatīšanas komisijas deputāti, kuri šodien piedalījās sēdē.

Lēmumu par gājiena aizliegšanu pieņēma Grīnbergs, kurš komisijas priekšsēdētāja, pilsētas izpilddirektora Ērika Škapara (JL) prombūtnes laikā ir tās vadītājs, Drošības un kārtības jautājumu komitejas priekšsēdētājs Andrejs Krastiņš (TP), Rīgas domes deputāts Jānis Zaržeckis (LPP), Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks, Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Valdis Voins, Rīgas pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Māris Lapiņš, Drošības policijas pārvaldes priekšnieks Arnis Indriksons, Rīgas domes Satiksmes departamenta Pilsētas pašvaldības sabiedriskā transporta daļas vadītājs Daniels Ādolfs Liepiņš un Rīgas domes Juridiskās pārvaldes Administrācijas tiesiskā nodrošinājuma nodaļas vadītāja Ilze Gūtmane.

Komisijas sēdē šodien nepiedalījās Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas priekšsēdētāja Helmī Stalte (TB/LNNK), kura devusies komandējumā.

Jau ziņots, ka lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes locekle Linda Freimane nolēmusi vērsties Administratīvajā tiesā, lai apstrīdētu lēmumu neatļaut gājienu.

Nesankcionēts gājiens no "Rīgas praida 2006" organizētājiem nav gaidāms, atzina Freimane.

Latvijas geju un lesbiešu asociācijas "ILGA Latvija" izpilddirektors Imants Kozlovskis aģentūrai LETA sacīja, ka sarunās ar komisijas pārstāvjiem šodien reāli draudi drošībai netika pierādīti - tie tikuši pamatoti ar vārdiem "iespējams" un "varbūt". Komisijas locekļi gan minējuši kādu dokumentu, kurā esot ziņas par draudiem drošībai un kas esot slepens.

Kozlovskis uzskata, ka Rīgas dome nedrīkstēja neatļaut seksuālo minoritāšu gājiena rīkošanu, jo arī Eiropas Cilvēktiesību tiesa paudusi, ka drošības apsvērumu dēļ gājienu nedrīkst aizliegt un par drošību jārūpējas Valsts policijai.

"Ar lēmumu neatļaut gājienu "Rīgas praids 2006" pašvaldība akceptējusi teroristiskās organizācijas, jo deputāti likuši saprast, ka tās ar savām aktivitātēm var ietekmēt pilsētā notiekošos pasākumus," sacīja Kozlovskis.

Organizācija "ILGA Latvija" nolēmusi sūtīt vēstuli NATO, lai tās vadība pārskatītu NATO sammita rīkošanu Rīgā. "Ja policija nespēj nodrošināt kārtību gājiena laikā, kurā piedalās 300 cilvēku, rodas šaubas, vai tā varētu cīnīties ar visas pasaules teroristu organizācijām," sacīja "ILGA Latvija" izpilddirektors.

Nesankcionēts seksuālo minoritāšu gājiens sestdien, 22.jūlijā, Rīgā neesot plānots, un "ILGA Latvija" neuzņemšoties atbildību, ja tādu rīkos atsevišķas personas. Tomēr citas "Rīgas praida 2006" aktivitātes atceltas netikšot, informēja Kozlovskis.

"Rīgas praida 2006" laikā notiks konference "Seksuālo minoritāšu tiesiskais stāvoklis Latvijā", nevalstisko organizāciju apaļā galda diskusija, dažādi pasākumi klubos un uz kuģīša. Tiks demonstrēta arī filma par seksuālajām minoritātēm.

Šodien Rātslaukumā jau no aptuveni plkst. 8 notiek nesankcionēts pikets pret "Rīgas praida 2006" rīkošanu. Pilsētas izpilddirektora vietnieks iepriekš tika izsniedzis atļauju Jānim Rožkalnam 17.jūlijā un no 19.jūlija līdz 22.jūlijam no plkst. 11 līdz 22 rīkot sapulci ar mērķi "ģimenes vērtību aizstāvība".

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu