Cik daudz naudas vajag, lai uzceltu māju? (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.la.lv

Cik daudz naudas vajag, lai uzceltu māju? Tāds jautājums rodas katram, kurš plāno sākt būvniecību. Bet nepieciešams arī laiks, uzņēmība un pacietība.

Saskaņošana un atļaujas

Iegādātā zeme laikus jāieraksta zemesgrāmatā. Ja zeme bijusi domāta lauksaimnieciskai izmantošanai, jāveic tās transformācija apbūves vajadzībām. Kad visi zemes dokumenti kārtībā, var ķerties pie būvniecības lietām.

Būvvaldē jāizņem plānošanas un arhitektūras uzdevums, tad jāapstaigā tās institūcijas, kas izsniedz tehniskos noteikumus, sākot ar «Latvenergo», ugunsdzēsējiem, sanitārās higiēnas uzraugiem un beidzot ar tiem, kur funkcijas nav pat lāgā saprotamas.

Ja zemes gabals atrodas kādā lieguma zonā, būvniecību nāksies īpaši saskaņot ar attiecīgajiem dienestiem vai pašvaldības pārstāvjiem. Nepieciešama arī zemes gabala topogrāfiskā karte.

Visu šo papīru kārtošana var prasīt no diviem mēnešiem līdz pat pusgadam. Vajadzīgs arī arhitekts, kurš veiks mājas piesaisti zemes gabalam un arī nepieciešamās saskaņošanas. Dokumentu kārtošana vien var izmaksāt 500–1500 latu. Viss ir atkarīgs no zemes gabala atrašanās vietas un noteikumiem, kas izvirzīti mājas celtniecības saskaņošanai. Šo summu nav iespējams precīzi noteikt, jo katrā atsevišķā gadījumā tā var būtiski atšķirties.

Pasūtot arhitektam individuālu projektu, tas var izmaksāt no 2500 līdz 10 000 latu. Šī summa atkarīga no mājas lieluma, sarežģītu detaļu daudzuma, atrašanās vietas un citiem apstākļiem.

Arī saskaņošanu un atļauju kārtošanu mājas saimnieks var uzticēt arhitektam, protams, rēķinoties ar papildu izdevumiem.

Lai ietaupītu laiku, kas nepieciešams projekta izstrādei, iespējams piesaistīt būvfirmas, kas piedāvā jau gatavus tipveida projektus. Tie ir detalizēti izstrādāti, turklāt daudz lētāki. Arhitektam tad atliek vienīgi ēkas piesaiste, atļauju kārtošana un saskaņošana. Tipveida projekts tradicionāla stila 150 m2 lielai mājai maksā 700–1000 latu.

Ar šādu mājas platību rēķināsimies, tālāk aplūkojot prognozējamās celtniecības izmaksas.

Pamati

Pamatu izmaksas atkarīgas no zemes sastāva (smiltis, melnzeme, māls, kūdra) un gruntsūdens līmeņa. No būvnieku viedokļa pateicīgāks ir māls un smiltis. Mālā visvieglāk sagatavot pamatus, jo iespējams, ka nav nepieciešami pat veidņi, atliek tikai nostiprināt armatūru un liet betonu.

Monolītais betons vai betona bloki — arī materiālu izvēle var mainīt pamatu būvniecības izmaksas.

Dārgāk izmaksā pamati kūdrainā zemē vai vietā, kur ir augsts gruntsūdens līmenis.

Ja mājas platība ir 150 m2, pamatu sagatavošanai jārēķinās ar 3000–4000 latu. Šajā summā nav melnās grīdas, kanalizācijas un ūdens caurules, pagraba telpas. Pagrabs kopā ar pamatiem var izmaksāt pat 1/3 no mājas būvniecības izmaksām.

Sienas un pārsegumi

Sienām visbiežāk izmanto fibrolīta vai gāzbetona blokus. Šiem materiāliem un darbam būs nepieciešami aptuveni 10 000 latu. Ierēķinātas arī durvju un logu pārsedzes. Šajā summā neietilpst siltināmais materiāls, ārējās un iekšējās apdares izdevumi.

Individuālajā būvniecībā izmanto galvenokārt divu veidu starpstāvu pārsegumus — dzelzsbetona paneļus vai koka brusas. Neatkarīgi no tā, kuru no šiem materiāliem izvēlas, pārsegumi izmaksā no 18 līdz 25 Ls/m2. Pārsedžu kopējās izmaksas 150 m2 mājai var sasniegt 1500–2000 latu. Sadārdzināt var materiālu piegāde, ja tie tālu jāved.

Logi un durvis

Materiāli ir dažādi, katram sava cena. Logiem var izmantot plastmasas, koka vai alumīnija profilus. Vislētākie ir plastmasas logi.

Katrai mājai logu un durvju skaits ir dažāds. Šādai 150 m2 mājai jārēķinās vismaz ar 4000 latu logu un durvju izgatavošanai un ielikšanai, ja izmanto plastmasas profilus.

Iekšdarbi

Mājas iekšdarbu izmaksas var izaugt pat vairākas reizes, jo ir pieejami visdažādākie materiāli un to cenas ir ļoti atšķirīgas. Galvenie tēriņi — grīdu un griestu izbūve, arī iekšējo inženierkomunikāciju ierīkošana. Mājai ar 150 m2, nelietojot dārgus materiālus, iekšdarbiem vidēji var rēķināt 150–200 Ls/m2, ja sienu un griestu apdarei izmanto ģipškartonu vai apmetumu.

Jumts

Mājai, kuras vidējās izmaksas plāno aptuveni 500 Ls/m2, jumtam var izmantot, piemēram, bitumena dakstiņus vai «Onduline» klājumus.

Jumta izmaksas no 35 Ls/m2. Cenā ietilpst nesošās konstrukcijas, siltināšana un klājums — māla dakstiņi, bitumena šindeļi, profilētās skārda vai valcētās cinka loksnes.

Stipri vien, līdz pat 70 Ls/m2, šīs izmaksas sadārdzina dabiskie materiāli — koka lubiņas, niedres un citi.

Mājai ar 150 m2 kopējo platību divslīpu jumts varētu būt ap 200 m2, tā kopējās jumta izmaksas — aptuveni 7000 latu.

Fasādes apdare

Mājas fasādes apdares izmaksas atkarīgas no izmantojamā materiāla.

Ārsienas visbiežāk siltina ar putupolistirolu vai minerālvati, kam uzklāj dekoratīvo apmetumu. Šādas apdares izmaksas varētu būt aptuveni 25 Ls/m2. Mūsu 150 m2 mājai kopējā ārsienu platība ir aptuveni 200 m2, tātad, izmantojot dekoratīvo apmetumu, nāksies šķirties vismaz no 5000 latu. Ķieģeļi esot dārgs materiāls. Taču, piemēram, 150 m2 fasādes pārklāšanai nepieciešami ķieģeļi par 1500 latiem, plus darbs — 3000 latu. Kāda papildu vērtība ar to ir saistīta? Ķieģeļu fasāde nav jākopj un jāatjauno, apkures izdevumi ir zemāki. Pārdodamā nekustamā īpašuma vērtība ir ievērojami augstāka. Lēmums par iegādi bieži vien tiek pieņemts par labu akmens mājai tieši tāpēc, ka ilgākā perspektīvā ēkas vērtība aug.

Kopējā summa

Lai uzceltu 150 m2 lielu ģimenes māju ar pilnu apdari, būvdarbiem un materiāliem nepieciešams izlietot aptuveni Ls 75 000, viena kvadrātmetra vidējās izmaksas rēķinot.

Šajā summā nav iekļauta projekta dokumentācija, kas varētu maksāt Ls 4500. Vēl nāk klāt ārējās komunikācijas — elektrība, gāze, kanalizācija, ūdensapgāde, par ko vajadzēs vismaz Ls 5000. Tātad mājas kopējās izmaksas varētu sasniegt Ls 85 000. Šis skaitlis ir ļoti aptuvens, jo precīzi to var aprēķināt tikai konkrētam objektam, analizējot projektu un izvēlētos materiālus.

Konsultēja SIA «Tipbūvprojekts» tirdzniecības daļas vadītājs Uldis Tomsons.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu