KP nekonstatē pārkāpumus Mažeiķu Nafta Tirdzniecības Nams darbībās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Konkurences padome (KP) nav konstatējusi dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu uzņēmuma «Mažeiķu Nafta Tirdzniecības Nams» (MNTN) darbībās un 24.maijā pieņemts lēmums izbeigt lietu, informēja Informācijas un ārējo sakaru daļas vecākā referente Dana Sosnovska.

Jau iepriekš ziņots, ka Ekonomikas ministrija lūdza KP izvērtēt Ziemeļeiropas tirgus cenu un MNTN vairumtirdzniecības cenu attiecību pārmaiņas 2005.gada septembrī un oktobrī. MNTN ir SIA «Mažeiķu nafta» meitas uzņēmums Latvijā, kas darbojas benzīna  vairumtirdzniecības tirgū.

Lietas ietvaros KP bija jānoskaidro, cik liela tirgus daļa MNTM pieder benzīna vairumtirdzniecības tirgū un vai MNTN neatrodas dominējoša stāvoklī.

Saskaņā ar Konkurences likumu dominējošs stāvoklis ir gadījumā, ja tirgus dalībnieka tirgus daļa konkrētajā tirgū ir vismaz 40% un tas spēj ievērojami kavēt, ierobežot vai deformēt konkurenci. Dominējošam tirgus dalībniekam ir aizliegts savu stāvokli tirgū izmanot ļaunprātīgi, tai skaitā, ir aizliegts uzspiest vai piemērot netaisnīgas pirkšanas vai pārdošanas cenas vai citus netaisnīgu tirdzniecības noteikumus.
 
Izpētes rezultātā KP konstatēja, ka MNTN tirgus daļa 95E benzīna piegādē no MNTN termināļiem, kopš tās darbības uzsākšanas 2004.gadā nesasniedz 40% tirgus daļu ne pēc realizētā 95E benzīna apjoma, ne pēc apgrozījuma, kas iegūts realizējot šo benzīnu.

Ņemot vērā minēto, KP atzīst, ka MNTN neatrodas dominējošā stāvoklī 95E benzīna piegāžu tirgū Latvijā no MNTN termināļiem (t.i., FOT piegādes), tādēļ MNTN darbības 2005.gada septembra pirmajā nedēļa un 2005.gada oktobra pirmajā nedēļa MNTN izmantoja tiesības cenas pielāgot tirgus apstākļiem un nenoteica strauju cenas kritumu piegādēm no MNTN termināļiem. Turklāt KP secināja, ka MNTN ir pakļauts vēl vismaz sešu tirgus dalībnieku konkurences spiedienam minētajā piegāžu tirgū. Lietas ietvaros septiņas komercsabiedrības konkurences uzraudzības iestādei sniedza viedokli, ka tās atzīst MNTN par savu konkurentu tirgū.

KP norāda, ka MNTN rīcība nav vērtējama saskaņā ar Konkurences likumā noteikto dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizliegumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu