Formozas salas neparastās tradīcijas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropā pašā 17. gadsimta sākumā parādījās Džordžs Psalmanazars (1679—1763). Viņš bija tērpies vienkāršās drānās un izskatījās kā eiropietis, turklāt apgalvoja, ka esot atbraucis no tālās Formozas salas, kur viņu savulaik sagūstījuši aborigēni.

Kā pierādījumu tam viņš sīki izstāstīja visas viņu tradīcijas un kultūras nianses. Cilvēki Psalmanazaram noticēja, un, veiksmes iedrošināts, viņš sarakstīja grāmatu «Formozas salas vēsturiskais un ģeogrāfiskais apraksts».

Viņš apgalvoja, ka vīrieši uz šīs salas staigājot pilnīgi kaili. Salas iedzīvotāju mīļākais ēdiens esot čūskas. Formozā esot izplatīta daudzsievība, bet vīram esot tiesības apēst savas sievas par neuzticību. Aborigēni tiesājot slepkavas, pakārdami viņus ar galvu uz leju. Ik gadu salas iedzīvotāji dieviem upurējot 18 tūkstošus jauniešu. Grāmata kļuva ļoti pieprasīta, un Psalmanazars sāka lasīt lekcijas par salas vēsturi.

Taču 1706. gadā viņam šī spēle apnika, un Psalmanazars atzinās, ka visus ir piemānījis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu