Padomi mēbeļu, aizkaru un citu reti tīrāmu priekšmetu uzkopšanai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kad liekās mantas ir vai nu izmestas vai nogādātas pie jaunajiem īpašniekiem, logi notīrīti, tad jau parādās daudz gaišāks skats ne tikai uz mājvietu, bet arī uz dzīvi. Nākamais, ar ko ir vērts turpināt uzkopšanu, ir grūtāk tīrāmu lietu, kas uzkrāj sevī daudz putekļu, tīrīšana.

Tīriem logiem – tīru kleitu

Pavisam nemanāmi aizkari uzkrāj sevī milzum lielu netīrumu daudzumu – ieskaties tajos rūpīgi un pamanīsi, ka tie varētu būt spožāki. Kā tos iztīrīt?

Plānos aizkarus itin bieži var mazgāt veļas mašīnā saudzīgajā režīmā ar speciāliem mazgāšanas līdzekļiem. Ja baidies tos sabojāt, vari mazgāt aizkarus ar rokām – tā tu noteikti pamanīsi, cik netīrs kļūst ūdens no aizkariem. Pēc tam vari ielikt aizkarus veļas mazgāšanā uz skalošanas un vieglu centrifūgas režīmu.

Sarežģītāk būs ar biezajiem aizkariem. Atkarībā no materiāla arī tos var mazgāt veļas mašīnā, tomēr vispirms jāpārliecinās, vai tie nekrāso. Izvelc dažus diegus no aizkariem un izmērcētus, ietin baltā audumā un paturi. Ja tie neatstāj krāsu pēdas, aizkari, visticamāk, nekrāso. Ja tomēr neuzņemies biezo aizkaru mazgāšanu saviem spēkiem, no putekļiem tos vari iztīrīt ar jaudīga putekļu sūcēja palīdzību vai arī vari nodot tos profesionālai tīrīšanai.

Sūkt ar putekļu sūcēju vai izklapēt?

Ikdienā mēbeles lietojam ļoti intensīvi – sēžam, guļam, atpūšamies un pat ēdam uz tām. To darām ne tikai paši, bet arī bērni un pat mājdzīvnieki. Tur sakrājas gan putekļi, gan ēdienu atlikumi, rodas neglīti traipi.

Mīkstās mēbeles parasti ērtāk vai nu sūkt ar putekļu sūcēju vai arī pēc senākas metodes – izklapēt. Klapējot jāņem vērā, ka uz mēbeles jāuzklāj mitrs lina vai kokvilnas auduma gabals, kas piesaistīs putekļus un tie nelidos tik traki pa gaisu. Klapēšanu atkārto, kamēr audums vairs nesmērējas.

Pie mēbeļu tīrīšanas atceries arī par gultām – izsūc matraci un nomaini gultas veļu.

Spilveni, paklāji, mīkstās mantiņas

Paveroties visapkārt, redzams, ka ir bezgala daudz mantu, kas krāj sevī putekļus. Ir vērts reizi gadā tās visas iztīrīt, tikai jāņem vērā, ka katrai no tām būs nepieciešama sava pieeja. Piemēram, ir spilveni un mīkstās mantiņas, kurus var droši mazgāt veļas mašīnā, bet būs tādi priekšmeti, kuri būs jātīra ar rokām. Galvenais – seko līdzi marķējumam uz priekšmeta un, izvēloties tīrīšanas līdzekli, rūpīgi izlasi tā instrukciju.

Vanish – neaizstājams palīgs cīņā ar traipiem

Kad ar putekļu tīrīšanu no mantām būsi tikusi galā, noteikti pamanīsi, ka ir lietas, kuras īpaši pievelk traipus. Uz dīvāna izlijusi kafija, sarkanvīns uz paklāja vai ūdens krāsas uz aizkariem. Lai tiktu galā ar grūti tīrāmiem traipiem, nepieciešams kāds līdzeklis, ar ūdeni vien nebūs līdzēts. Vanish šampūnu paklāju tīrīšanai var ērti lietot tīrīšanai ar rokām gan paklāju, mēbeļu, un citu auduma mantu mitrajai tīrīšanai.

Veicot dziļāku paklāju tīrīšanu, Vanish šampūns paklāju tīrīšanai ar rokām ir piemērots lietošanai uz lielākiem paklāja laukumiem, lai atmiekšķētu un uzirdinātu arī vispamatīgāk iekaltušos traipus un netīrumus. Biezais putojošais šampūns neitralizē arī nepatīkamas smakas, un pēc apstrādes paklājs, mīkstās mēbeles vai aizkari smaržo tīri un svaigi.

Vanish piedāvā virkni paklāju un mēbeļu audumu tīrīšanas līdzekļu, kas ne tikai garantē to, ka uz paklājiem nebūs traipu, bet arī to, ka tie saglabāsies tīri un atsvaidzināti. Izvēlies sev piemērotāko!

Pirms lieto tīrīšanas līdzekli lielu paklāja laukumu tīrīšanai, kādā skatam slēptā paklāja vietā pārbaudi krāsu izturību. Vispirms ļauj izmēģinājuma laukumam pilnībā izžūt. Ja ir iedarbojies uz paklāja krāsu, nelieto šo līdzekli pārējā paklāja tīrīšanā.

Nezaudē pacietību!

Jau izlasot darāmo darbu sarakstu vien, ir skaidrs, ka šis lielās tīrīšanas posms var aizņemt ievērojamu daļu laika, jo putekļi tiek uzkrāti daudz un dažādās mantās un lietās, ko ikdienā netīrām. Apbruņojies ar pacietību un atceries – no putekļiem un traipiem tīrs dzīvoklis būs arī veselībai draudzīgāks!

Atceries, ka ilgi netīrītas mēbeles ir laba mājvieta putekļu ērcītēm un citiem mikroorganismiem, kas bieži ir astmas un alerģisku reakciju izraisītāji. Ir vērts pacensties!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu