7 soļi, kā padarīt vannas istabu atkal spožu un svaigu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Tīrība mājās sākas ar akurātu un koptu vannas istabu un tualetes telpu. Tā ir kā vizītkarte tavai mājai un tev pašai. Ir vērts to ne tikai iztīrīt lielās uzkopšanas laikā, bet īpaši svarīgi ir turēt to tīru nedēļu no nedēļas. Gaišās flīzes ātri vien kļūst netīras, un ar iekaltušiem netīrumiem cīnīties līdz ar to būs grūtāk.

Ja būsi kārtīgi veikusi atbrīvošanos ne nevajadzīgajām mantām, tad uzreiz varēsi ķerties klāt pie tīrīšanas. Ja tomēr nē – pārskati kosmētikas plauktiņus, atbrīvojies no nolietotiem sūkļiem un zobu birstēm. Krāmiem vannas istabā nav vietas.

1. Notīri beidzot vannas istabas griestus!

Par vannas istabas griestiem atceramies vien tad, kad laiski ieguļamies vannā pēc saspringtas dienas. Tad pamanām, ka tie nav vairs nedz balti, nedz tīri. Tomēr ikdienā šos netīrumus nemanām. Lielā tīrīšana ir perfekts laiks, kad tos notīrīt.

Ērti tīrīšanai var izmantot birsti garā kātā vai arī, ja griesti ir pietiekami zemi, tīrīt tos ar lupatu. Ļoti ieteicams izmatot aizsargbrilles – tā tu pasargāsi acis no netīrumu, ūdens vai tīrīšanas līdzekļa iekļūšanas acīs.

2. Īpašu uzmanību pievērs flīžu šuvēm

Nereti vislielākās problēmas vannas istabas tīrīšanā sagādā tieši netīras flīžu šuves – ja telpa ir nepietiekami vēdināta, pelējuma sēnītes, mitruma un kaļķa nosēdumu ietekmē šuves kļūst pat tumši pelēkas. Agrāk tieši gaišas flīzes un baltas šuves bija modē, šobrīd jau tās ir pat melnas – un ne bez iemesla.

Pirms ķeries pie šuvju tīrīšanas, novērtē to stāvokli – ja tās ir nedaudz netīras, tiksi galā bez speciāla un spēcīga līdzekļa. Ja netīrumi krājušies ilgāk un ir ļoti uzkrītoša pelējuma sēnīte – ņem talkā līdzekli ar balinošu efektu, kas satur hloru. Ja pelējuma sēnīte jau ir nogulsnējusies un parastie tīrīšanas līdzekļi ar to netiek galā, izmēģini Cillit Bang Black Mould – līdzekli melnā pelējuma tīrīšanai. To uzklāj uz tīrāmās virsmas, brīdi ļauj tam iedarboties un tad notīra. Vēlams izmantot cimdus gan apstrādājot virsmu, gan to notīrot. Šuvju tīrīšanai īpaši noderīga būs speciāla birstīte ar cietiem sariem, kas atvieglos tīrīšanas procesu. Uzklāj līdzekli un ļauj tam iedarboties 5 - 10 minūtes (saskaņā ar instrukciju). Atceries, ka ikviens līdzeklis pēc lietošanas ir rūpīgi jānoskalo, bet telpa – jāizvēdina.

Ja šķiet, ka līdzeklis nesniedz vēlamo rezultātu, mēģini sēnīti noņemt ar smalku smilšpapīru. Tomēr, ja nepavisam netiec galā ar šuvēm un tās nav glābjamas, pastāv iespēja atjaunot to krāsu ar flīžu šuvju atjaunošanas sastāvu.

3. Spožām flīzēm – Cillit Bang un mikrošķiedras lupatiņa

Kad esi tikusi galā ar šuvēm, tālāk jau tīrīšana ritēs raitāk. Turpini ar flīžu tīrīšanu – tās tīri virzienā no augšas uz leju. Apstrādā flīzes ar līdzekli – piemērotas būs Cilit Bang putas, kas ir efektīvs tīrīšanas līdzeklis cīņai ar kaļķakmeni, ziepjakmeni, rūsu un ir īpaši piemērots vannas istabas tīrīšanai.

Kad līdzeklis ir uzklāts, piepildi vannas istabas telpu ar tvaiku – tecini karsto ūdeni no dušas tik ilgi, kamēr telpā rodas tvaiks. Ļauj līdzeklim 10-20 minūtes patvaicēties, pēc tam notīri un noskalo flīzes. Ideālam rezultātam beigās nospodrini flīzes ar mikrošķiedras lupatiņu.

Ja tev ir mazi bērni, kurus vanno, izmanto laiku, ko pavadi ar viņiem vannas istabā, mazai uzkopšanai (ja vien tie nav zīdaiņi). Notīri spoguli, izmazgā zobu birstīšu trauciņu vai uzslauki grīdu.
Foto: Publicitātes foto

4. Iztīri izlietni, vannu un podu

Būtiski šo priekšmetu tīrīšanā ir izvēlēties to materiālam atbilstošu līdzekli. Tas, kas būs piemērots akrila vannai, iespējams, nebūs derīgs akmens masas vai emaljētu virsmu tīrīšanai un otrādi. Vannas tīrīšanai jāpievērš uzmanība, lai ar pārlieku spēcīgu līdzekli vai beršanu vannas virsma netiktu sabojāta.

Tualetes poda tīrīšanā parasti var izmantot jaudīgākus līdzekļus, kas labi noņems ieēdušos netīrumus. Interesanti, ka tualetes podu labāk tīrīs mīksta nevis cieta birste – iegādājoties to, noteikti pārbaudi birstes saru cietību.

Cillit Bang būs labs līdzeklis arī izlietnēm, nerūsējošā tērauda krāniem, vannām, tualetes podiem, dušas kabīnēm, keramikas grīdas un sienu flīzēm, akrila un stikla izstrādājumiem.

5. Nopucē spīdekļus

Krāni, ūdens maisītāji, dvieļu turētāji, plauktiņu detaļas un citas spožas detaļas vannas istabās parasti cieš no pārlieku kaļķainā ūdens atstātajiem pleķiem. Šo virsmu tīrīšanā neizmanto raupjus sūkļus un abrazīvus tīrīšanas līdzekļus, kā arī līdzekļus uz hlora vai spirta bāzes.

Vispirms lietojamo līdzekli izsmidzini nevis uz tīrāmās virsmas, bet uz lupatiņas, un pēc tīrīšanas virsmu atkal noslauki, un nospodrini ar sausu lupatiņu.

Foto: Publicitātes foto

6. Tuvojoties finišam – grīda un durvis

Parasti vannas istabas grīdu klāj flīzes, kuru tīrīšana problēmas nesagādās. Iztīri grīdu kārtīgi – zem skapīšiem, aiz poda un veļas groza, zem vannas un izlietnes. Visticamāk, atradīsi ne vien lielas putekļu vērpetes, bet arī nozaudētas matu sprādzes vai zeķes.

Noberz kārtīgi durvis – vai nu ar speciālu līdzekli vai vieglu ziepjūdeni, atkarībā no tā, cik tās netīras. Atceries par durvju augšējo malu – uz tās parasti sakrājas krietna putekļu kārta, kas, nenotīrīta, piedrazos tavu svaigi uzposto vannas istabu.

7. Radi noskaņu

Ja vēl ir palicis kas nenotīrīts, notīri arī to. Vai tās būtu šampūna pudeles, spogulis, plauktiņš vai vāze – iztīri visu. Pēc tam nomini visus dvieļus pret skaistiem, tīriem, tāpat arī ienes kādu dekoru vannas istabas atsvaidzināšanai – svecīti, augu, kurš mīl mitrumu, vai kādus citus dekoratīvus elementus, kas ļaus tev patīkamā noskaņā ne vien mazgāties, bet arī atpūsties pēc garas darba dienas vai aktīvas pavasara baudīšanas svaigā gaisā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu