5 vērtīgi augi, ko aprīlī audzēt uz palodzes

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Kad mājoklis ir kļuvis tīrs un spodrs, laiks parūpēties par sevi – zaļumu audzēšana uz palodzes būs lielisks veids, kā nodrošināt sevi ar vērtīgām vielām, kas pavasarī no organisma ir izsīkušas. Papildus zaļie augi, ja sastādīti glītās kastītēs, kalpos par dekoratīvu elementu tavam mājoklim un uzlabos noskaņojumu. Tos noteikti novērtēs arī tavi mājinieki – bērni un pat kaķis!

Nav vajadzīgs gaidīt silto sezonu – aprīlis ir piemērots laiks, lai audzētu zaļumus un garšaugus uz palodzes.

Piedalies konkursā „Gatavs pavasarim!” Atbildi uz 6 jautājumiem par pavasara tīrīšanu un laimē uzkopšanas līdzekļu komplektu!

Kā audzēt?

  • Sagatavojies darbam – iegādājies augsni (vislabāk veikalā) un sēklas, sameklē glītas kastītes vai podiņus, iekārto sev ērtu darba vietu.
  • Zeme no sākuma ir jāsamitrina. Mazās sēklas varēsi sēt tāpat, bet lielākās – pāris stundas ir jāizmērcē, lai tās ātrāk sadīgtu.
  • Kastītē vispirms klāj mitro zemi, tad sēj sēklas, kuras pa virsu apber ar zemi. Raugies, lai zeme, ko klāj pa virsu, nav pārāk mitra – citādi sēklas var sākt pelēt.
  • Pēc tam svarīgi ir sējumu pārklāt ar stiklu vai plēvi – mitruma uzturēšanai augsnē. Kad asns jau ir izlauzies un augam parādās lapiņas, pārklājs ir jāņem nost – augs nu ir pietiekami stiprs, lai uzsūktu mitrumu no zemes.
  • Augus turi uz gaišākās, saulainākās palodzes – vislabāk dienvidu, dienvidrietumu pusē.
  • Sējumus uz palodzes mitrini no apakšas. Ja šķiet, ka augs no zemes tik labi neuzsūc mitrumu, tos var nedaudz mitrināt, apslakot ar ūdeni caur pulverizatoru. Nereti mājvietās ir palielināts mitruma daudzums gaisā, kas veicina augu pelēšanu, tāpēc mitrināšanai un laistīšanai jāpievērš īpaša uzmanība.

Ko audzēt?

1. Loki

Foto: Depositphotos.com

Šķiet, loki ir pats vienkāršākais, ko pat bērni audzē jau bērnu dārzos. Loku audzēšanai derēs visparastākie sīpoli, bet der zināt, ka ir arī speciāli loku sīpoli – maziņi, kas lokus izaudzē tievus un garus. Loki ir īpaši veselīgi un derēs kā piedeva salātiem, biezpienam, omletei vai veselības dzērienam – ar svaigiem garšaugiem, sāli un pipariem sajauktam kefīram.

Vislabāk lokus audzēt augsnē, bet vari to darīt arī tikai ūdenī. Ņem vērā, ka zemē vai ūdenī jābūt mazākajai daļai sīpola.

2. Zirnīši

Foto: G.Krilova

Īpaši maigi, saldi un garšīgi ir zirņu asni, kas audzēti no saldo cukurziņu sēklām. Tā kā zirņu sēklas ir palielas, tos svarīgi pirms sēšanas izmērcēt, lai asniņš var veiksmīgi izspraukties un uzdīgt. Kad zirnīš ir paaugušies jau apmēram 4-5 centimetru garumā, tos droši var sākt ēst, tomēr var paaudzēt arī garākus. Ēd tāpat, plūcot no kastītes, vai pievieno salātiem. Interesanti, ka audzēšanai derīgi izrādījās arī izmērcēti pārtikas zirņi.

3. Kressalāti

Foto: Depositphotos.com

Ja vēlies ko asāku, izmēģini audzēt kressalātus – tiem ir izteikta spēcīga garša. Tie ir vienkārši kopjami, un kressalātus var audzēt gan zemē (lielāku zaļumu audzēšanai) vai arī tos var diedzēt uz mitras salvetes vai marles – dīgstu iegūšanai. Audzējot uz salvetes vai marles, īpaši jāskatās, lai tie nepelē – uz gaišā pamata pelējumu nebūs tik vienkārši pamanīt.

4. Saulespuķes

Foto: Depositphotos.com

Saulespuķu sēklas esam raduši ēst tāpat vai pievienot salātiem, tomēr saulespuķu asni ir ļoti veselīgi. Tie ir olvbaltumvielām un minerālvielām bagāti un satur kaudzi vitamīnu. Augšanas procesā interesanti vērot, kā asniņi pāršķeļ melnās sēkliņas un tās nolobās. Ņem vērā, ka saulespuķu sēklas, lai arī palielas un cietas, nav jāmērcē!

5. Dažādi garšaugi

Foto: Depositphotos.com

Kamēr vēl tirgus un veikala piedāvājums ir nepārliecinošs, ievies savus mīļākos garšaugus uz palodzes. Vai tas būtu baziliks, pētersīlis, timiāns vai rozmarīns – izaudzē to pati un gatavo savu iemīļotos salātus gluži kā vasarā!

Noteikti vari audzēt citus augus, šeit apkopoti populārākie un praksē pārbaudītie zaļumi. Redīsi, kāposti, piparmētras – pavasara sākumā jebkurš svaigs augs būs kā dzīvības malks tavai enerģijai.

Veseli ēduši!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu