Valentīndienas kūkas - garšīgas un vienkāršas

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojoties Valentīndienai, aktuāls kļūst jautājums par atbilstošas dāvanas izvēli savai otrajai pusītei. Lai atvieglotu sarežģīto dāvanas meklēšanas procesu, veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis aicina draugus svētkos iepriecināt ar vienu no izcilākajiem un vienkāršākajiem pārsteigumiem – pašu gatavotiem veselīgiem un gardiem pārsteigumiem.

«Valentīndiena, manuprāt, ir īpaša – uz ielām iespējams sastapt smaidīgus cilvēkus, vīrieši jau no rīta veido rindas pie ziedu tirgus un sievietes skaistas kā balerīnas slīd pa pilsētas ielām. Lai vēl vairāk papildinātu šīs dienas burvību, man ir padomā īpaša recepte, kas «strādā» vienmēr – pašu gatavotas svētku vakariņas. Nav svarīgi, vai tie ir cepti kartupeļi vai īpaši izsmalcināts saldais ēdiens, - galvenais, lai tas gatavots ar mīlestību,» svētku vakariņas mājās gatavot aicina šefpavārs Normunds Baranovskis.



Valentīndienas siera kūka

Vienkārši pagatavojama un neatstās vienaldzīgu nevienu mīlētāju!

Sastāvdaļas

Pamatnei

Sviests - 160 g

Cukurs - 80 g

Augstākā labuma milti 200 – 220 g

Olas dzeltenums - 1 gab.

Siera krēmam

Maskarpones siers - 750 g

Olas - 3 gab.

Cukurs - 5 ēdamkarotes

Citrona sula no viena citrona

Manna - 1 ēdamkarote

Dekoram

Svaigas vai saldētas ogas - 200 g

Medus - 1 ēdamkarote

Pagatavošana

1. Gatavo smilšu mīklu pamatnei: sakul sviestu ar pūdercukuru, pievieno miltus un olas dzeltenumu. Ar rokām samīci viendabīgā masā. Liec ledusskapī uz 15 minūtēm. Ņem kūkas formu 20 cm diametrā, ieklāj cepampapīru. Izrullē mīklu un ieklāj formiņā. Cep pamatni 160 grādos aptuveni 10-15 minūtes.

2. Gatavo siera kūkas masu.

Sakul olas ar cukuru. Pievieno maskarpones sieru, citrona sulu un mannu. Samaisi viendabīgā masā. Lej siera masu uz izceptās tortes pamatnes un cep 160 grādos apmēram 45-55 minūtes.

3. Atdzesē kūku ledusskapī vismaz 3 h.

4. Pārber ar ogām un pārlej ogas ar medu.


Piparkūku – siera krēma torte ar granātāboliem

Sastāvdaļas

Pašmāju piparkūku mīkla – 500 g

Svaigais krēmsiers (Mascarpone vai Cream Bonjour) – 500 g

Vistu olas – 3 gab.

Pūdercukurs – 200 g

Sāls – 1/3 tējkarotes

Laims – 1 gab.

Granātābols – 1 gab.

Indijas rieksti – 125 g

Cukurs – 200 g

Kanēļa miziņa – 1 gab.

Sviests – 200 g

Pagatavošana

1. Gatavo tortes pamatnes: uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Uzber riekstus uz plātes un liec krāsnī grauzdēties, līdz tie kļūst zeltaini brūni (3 – 5 minūtes. Izrullē piparkūku mīklu ½ cm biezumā. Izgriez četrus vienādus apļu cepumus (20 cm diametrā).
Liec cepties 8 – 10 minūtes. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē.

2. Gatavo karameli: pannā karsē cukuru, līdz tas kļūst šķidrs un zeltaini brūns. Pievieno sviestu, kanēļa miziņu un maisi, līdz masa kļūst līdzīga karamelei. Atdzesē, līdz karamele nedaudz sabiezē, bet vēl labi klājas, līst.

3. Attīri granātābolu. Pārgriez to uz pusēm (līdzīgi kā apelsīnu, gatavojot sulas spiešanai). Granātābola pusīti turi rokā virs trauka ar mizu uz augšu. Viegli ar karoti sit pa mizu, lai sēkliņas pašas sakrīt traukā

4. Gatavo krēmu. Atdali olu baltumus no dzeltenumiem. Olu dzeltenumus puto ar pūdercukuru, līdz masa kļūst balta un ļoti bieza. Atsevišķā traukā puto olu baltumus ar sāli līdz stingrām bezē putām.

Olu dzeltenumiem pievieno laima ciedru un Mascarpone sieru. Ar karoti viegli iemaisa olas baltumus. Nepārmaisi - siera masai jābūt gaisīgai, bet biezai.

5. Kārto torti: uz piparkūku cepuma uzspied ¼ laima sulas. Izklaidus liec ¼ daļu grauzdēto riekstu un ¼ daļu granātābolu sēklu ar sulu. Pārklāj ar 1/3 daļu krēma un liec nākamo kārtu. Turpina to pašu līdz beidzamai kārtai. Pēdējo kārtu pārklāj ar karameli, dekorē ar atlikušajiem riekstiem un granātāboliem.

6. Ļauj tortes garšām savienoties un torti atdzesē ledusskapī uz nakti vai vismaz 1 – 2 h.

7. Pasniedz, pārkaisot ar gaisīgo, sniegaino pūdercukuru!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu