Tik pavasarīgi... tik gardi salāti: 5 idejas

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Piecas idejas no «Četru Sezonu» recepšu krājuma, kā baudīt pavasari no šķīvja!

 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Pavasara dārzeņu un garšaugu salāti ar kazas sieru

Lai gan sparģeļi pieejami nu jau visu gadu, tomēr īstā sparģeļu sezona ir pavasaris, kad tos arī centies pagatavot un ēst. Kopā ar plaucētu olu un maigi pikanto Bearnas mērci viegla pavasara uzkoda, bet kādam pat otrais ēdiens.

Sastāvdaļas

  • 400 g mazo burkānu
  • 250 g sparģeļu
  • 400 g biešu
  • 80 g rukolas
  • 80 g avotkrešu
  • 25 g pētersīļu
  • 25 g diļļu
  • 50 g krešu
  • 50 g mazo biešu lapiņu
  • 25 g maurlociņu
  • Visi iespējamie mazie salātiņi
  • 100 g kazas siera
  • ½ paciņa dīgstu
  • 50 g ķirbju sēklu

Mērcei

  • ½ citronas sulas
  • 1 ēd.k. medus vai brūnā cukura
  • sāls
  • melnie pipari
  • 6 ēd.k. olīveļļas
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Pagatavošana

  1. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu.
  2. Ķirbju sēklas ievieto krāsnī uz 4 min.
  3. Notīri bietes, sagriez mazos kubiņos, pievieno olīveļļu, sāli, piparus, lauru lapu, ķimenes un cep krāsnī, folijā 20 minūtes.
  4. Notīri un iemērc ledusūdenī salātus, paturi 10 minūtes. Notīri un nomazgā dārzeņus. Burkānus sagriez 2 mm biezās, slīpās šķēlēs.
  5. Sparģeļiem plāni nomizo kātiņus un tos blanšē - uzvāri katlā ūdeni, lai tas ir verdošs, un blakus sagatavo vienu bļodu ar ledusaukstu ūdeni, kurā ieliec arī ledus gabaliņus. Verdošajā ūdenī liec sparģeļus, pavāri maksimums 1 minūti un tad uzreiz liec tos sagatavotajā bļodā ar ledusūdeni, ļaujot pastāvēt apmēram 1 minūti. Izņem un sagriez 3 vienādās daļās.
  6. Lielā bļodā sajauc visus salātus un dārzeņus. Saplūkā kazas sieru un pārber pāri salātiem kopā ar dīgstiem un ķirbju sēklām. Pārlej ar mērci, ko pagatavo, sajaucot citronu sulu ar brūno cukuru vai medu, sāli, pipariem un beigās pievienojot olīveļļu.

Recepte - Rihards Frīdenbergs-Kalniņš

www.cetrassezonas.lv

 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Briseles kāpostu lapu salāti ar anšoviem

Viegli un pavasarīgi salāti, tomēr te ir kāda piedeva, kas piešķir tiem pavisam īpašu garšu, - anšovi. Atceries, ka tie ir gana sāļi, tāpēc pārliecinies, vai vēl nepieciešams pievienot sāli gatavošanas procesā.

Sastāvdaļas

  • 250 g Briseles kāpostu, lapiņas atdalītas
  • šķipsna jūras sāls
  • 2 mocarellas siera bumbas, sagrieztas šķēlēs
  • 50 g jēra salātu
  • 10 svaiga bazilika lapiņas
  • 2 pētersīļa zariņi, lapiņas atdalītas
  • 4 ēd.k. valriekstu kodolu, sasmalcināti
  • 8 balto anšovu filejas, katra sagriezta 3 daļās
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

mērcei

  • 2 šalotes sīpoli, nomizoti, sasmalcināti
  • 4 ēd.k. žāvētu upeņu
  • 3 ēd.k. sarkanvīna etiķa
  • 2 ēd.k. šķidra medus
  • 20 ml extra virgin olīveļļas
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana

  1. Briseles kāpostiem atdali lapiņas. Sagatavo trauku ar ledus ūdeni.
  2. Katliņā ielej ūdeni, pievieno sāli un liec vārīties. Kad ūdens ir verdošs, liec iekšā Briseles kāpostu lapiņas, blanšē 2 minūtes, tad nokās un strauji ievieto ledus ūdenī.
  3. Gatavo mērci. Bļodiņā liec sīpolus un upenes, pievieno etiķi, eļļu, sāli, piparus, medu un visu sajauc. Ļauj ievilkties 5–10 minūtes.
  4. Uz šķīvja izkārto mocarellu pamīšus ar jēra salātu lapām, Briseles kāpostu lapiņām, baziliku un pētersīļiem. Virsū liec riekstus un anšovus. Pasniedz, pārlejot ar mērci.

Recepte - Kārlis Roberts Celms

www.cetrassezonas.lv

 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Salāti ar olīvām, kazas sieru un zirņiem

Šie ir ideāli pavasara salāti. Vienlaikus gan viegli, gan sātīgi. Pagatavošana vieglāka par vieglu, jo tas, kas jāizdara, – viss jāsajauc kopā.

Sastāvdaļas

  • 200 g salātu mikšļa (ozollapu salāti, spināti, mizuna un citi, kuri tev garšo), noskaloti
  • 200 g konservētu turku zirņu
  • 120 g olīvu ar kauliņiem
  • 7 kazas siera bumbas ar ķiplokiem*
  • 8 piparmētras lapiņas, sakapātas
  • 3 bazilika lapiņas, sakapātas
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 3 ēd.k. saldā balzamiko
  • 40 ml extra virgin olīveļļas

Papildinājumi

* Ja negaršo kazas siers, var izmantot «Trikātas» govs piena siera bumbas.

Pagatavošana

  1. Zem tekoša ūdens noskalo konservētos zirņus. Izņem olīvām kauliņus. To viegli izdarīt, uzspiežot uz olīvas ar naža plakano daļu. Olīvas atstāj palielos gabalos.
  2. Bļodā liec sausus, noskalotus salātus. Ber klāt zirņus, olīvas. Pievieno ar rokām sapluinītas kazas siera bumbas. Pievieno piparmētru un baziliku.
  3. Pārlej ar olīveļļu, balzamiko, pieber sāli un piparus. Samaisi, vislabāk to darot ar rokām, iecilājot. Pagaršo, vai pietiek sāls, piparu. Pasniedz.

Recepte - Signe Meirāne

www.cetrassezonas.lv

 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Redīsu un gurķu salāti ar fetas sieru un avokado

Ir reizes, kad nekārojas nekā vairāk par vienkāršiem, svaigiem, pavasarīgiem salātiem. Šie ir tieši tādi, lai vēlmi pēc pavasara apmierinātu.

Sastāvdaļas

  • 2 gatavi avokado, gabaliņos
  • 100 g fetas siera, mazos gabaliņos
  • 360 g gurķu, plānās šķēlītēs
  • 100 g sarkano redīsu, plānās šķēlītēs
  • bunte zaļo lociņu, sakapāti
  • 2 ēd.k. extra virgin olīveļļas
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana

  1. Visas sastāvdaļas sajauc kopā un pasniedz.

Recepte - Laura Grēviņa
www.cetrassezonas.lv

Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas
 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Gurķu salāti ar kazas sieru

Sastāvdaļas

  • 3 garie gurķi
  • 5 piparmētru kātiņi, lapiņas
  • 100 g mīkstā kazas siera, gabaliņos
  • 1 ēd.k. extra virgin olīveļļas
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana

  1. Nomazgā gurķus un nomizo ar dārzeņu mizojamo. Ar dārzeņu mizojamo sagriez gurķi strēmelēs (visā tā garumā). Sēklas neizmanto.
  2. Gurķim pievieno mīksto sieru, olīveļļu un sakapātas piparmētras. Sāli un piparus pēc garšas. Visu viegli maisi, līdz mīkstais siers viendabīgi iesmērējies gurķos.

Recepte - Arvis Zēmanis
www.cetrassezonas.lv

Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu