Ieteikumi vistas gaļas grilēšanai

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Viens no iecienītākajiem maltīšu pagatavošanas veidiem vasarā nenoliedzami ir grilēšana, ko lieliski var apvienot ar atpūtu brīvā dabā draugu lokā. Viens no populārākajiem grilproduktiem ir vistas gaļa, taču tās pagatavošana jāveic īpaši rūpīgi, lai gaļa neizkalstu vai vidū nepaliktu jēla.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Cik lielā karstumā vistas gaļa jāgrilē?

Vislabākais rezultāts tiks panākts, vistas gaļu grilējot vidējā karstumā. Ja karstums ir liels, vistas gaļa mēdz apdegt un vidū palikt jēla, bet zemā temperatūrā pastāv risks, ka ilgas grilēšanas laikā vistas gaļa sakaltīs. Noteikti pie gaļas jāatstāj āda, jo tādā veidā tiks saglabāts gaļas dabiskais mitrums.

Vidējs karstums ir tad, kad degmateriāls vairs nedeg ar liesmu, palikušās ogles sākušas vienmērīgi kvēlot un uz ogļu virsmas ir izveidojusies maiga, balta kārtiņa. Labākais grila restu augstums ir aptuveni 10 centimetru virs oglēm.

To, vai sasniegts grilēšanai piemērots karstums, var pārbaudīt arī ar roku, to turot 10 centimetru augstumā virs oglēm trīs līdz četras sekundes. Ja roku nav iespējams noturēt ilgāk, jo ir par karstu, ir sasniegta pareizā grilēšanas temperatūra.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Vistas gaļas cepšanas laiks

Grilējot ir ļoti daudz faktoru, kas ietekmē gaļas cepšanas ilgumu, tāpēc noteikt precīzu laiku, cik ilgi kāds vistas gabals uz grila cepsies, ir teju neiespējami. Taču ir vairāki faktori, kas vistas grilēšanas laiku būtiski ietekmē.

Pirmkārt, cepšanas laiks ir atkarīgs no grila tipa un lieluma. Otrkārt, cepšanas laiku ietekmē «uguns materiāls» – ogles, koksne, gāze u.tml. Treškārt, cepšanas laiku ietekmē gaļas biezums un tips, gaļas kvalitāte un tas, kurā grila daļā gaļu cep.

Ņemot vērā visu minēto, tālāk tabulā norādīti tikai aptuveni grilēšanas laiki. Pirms ēšanas gaļu vienmēr vajadzētu pārbaudīt, lai novērtētu tās gatavības pakāpi (to var izdarīt, iedurot iesmiņu grilētajā vistas gaļas gabaliņā, – šķidrumam, kas no tās iztek, jābūt caurspīdīgam). Cepšanas laiki tabulā norāda kopējo šī gaļas gabala cepšanas laiku uz grila, bet jāņem vērā, ka gaļa ir jācep no divām pusēm. Vairumam gaļas gabalu pietiek, ja tos uz grila apgriež tikai vienu reizi. Mazākiem gabaliņiem, piemēram, šašlika iesmiem un grildesiņām, jēlās gaļas desiņām ir ieteicama biežāka grozīšana, kas nodrošina vienmērīgāku cepšanos. Savukārt, cepot ēdienu folijā, jārēķinās ar ilgāku cepšanas laiku.

GAĻAS TIPSKARSTUMSCEPŠANAS LAIKS
Vistas filejavidējs10 - 15 minūtes
Vistas pusstilbiņividējs25 - 30 minūtes
Vistas spārni, pusspārnividējs~ 20 minūtes
Vistas šašliksvidējs10 - 15 minūtes
Jēlas vistas gaļas desiņasvidējs~ 5 minūtes
 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Vistas gaļas grilēšanas knifiņi

- Vistas gaļa cepas vienmērīgāk, ja vistas gaļas biezākajā galā/ vietā ar naža galu iegriež dažus puscentimetru dziļus šķēlumus. Te gan ir spēkā likums: labāk mazāk nekā vairāk. Citādi pastāv risks, ka no gaļas iztecēs visas sulas un tā paliks pārlieku sausa.

- Ja ir vēlme atstāt gatavo vistas gaļas gabalu uz grila siltumā, tā jāiepako folijā tā, lai spožā puse būtu uz iekšu. Tādā veidā folija atvaira karstumu un saglabā gaļu siltu.

- Cepot gaļu, pa rokai jātur nedegošs un dzerams šķidrums, ar ko var noslāpēt radušās liesmas. Šādam nolūkam var izmantot ūdeni, vīnu, sulu u. tml. Vienlaikus jāuzmanās, lai uguns netiktu apdzēsta – pretējā gadījumā viss cepšanas process būs jāsāk no sākuma.

- Grilējot vistas gaļu, karstumam drīzāk ir jābūt mazam nekā lielam. Apdegušu ēdienu nav iespējams glābt, bet vistas gaļu, kam ticis par maz karstuma, var pacepināt vēl.

- Grilējot vistas gaļu, var izmantot mērces un eļļas, kas papildina garšu un dod sulīgumu. Tās var izmantot pirms gaļas grilēšanas un grilēšanas laikā (gaļu aplaistot). Šādam nolūkam lieti noderēs gan dažādas grilējamās eļļas, mitrinošas mērces un glazūras, gan marinādes kārbā vai šašlika spainītī esošā marināde.

- Iegūt interesantas garšas nianses un tīkami dūmainu gaļas aromātu iespējams, uz oglēm uzmetot kūpināmās alkšņa skaidiņas, ko ieteicams iepriekš izmērcēt ūdenī. Tikai jāseko līdzi, lai skaidiņas uz oglēm neaizdegas.

- Ja vistas šašlika vai kebaba cepšanai lieto bambusa koka iesmiņus, tos iepriekš apmēram stundu nepieciešams mērcēt aukstā ūdenī. Tas neļaus iesmiņiem grilēšanas laikā aizdegties.

Lai maltīte izdodas garda!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu