Kādi drošības pasākumi jāievēro grilējot?

Egoiste
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Grilēšanas sezonai ritot pilnā sparā, svarīgi atcerēties arī par vairāku drošības priekšnoteikumu ievērošanu, lai gardās maltītes pagatavošana nesagādātu nepatīkamus mirkļus.

Gaļas produktu ražotājs «Rakvere» piedāvā iepazīties ar vairākiem padomiem, ko ņemt vērā, nododoties grilēšanai.

Grila sagatavošana un piemērotas vietas izvēle

Pirms gatavoties grilēšanai un gādāt produktus, noteikti pārliecinieties, vai grils ir lietošanas kārtībā, īpaši novērtējot gāzes grilu stāvokli. Problēmu gadījumā jāsazinās ar atbilstošu speciālistu, kurš grilu var salabot. Izmantojot ierīci, kas pilnvērtīgi nestrādā, var tikt apdraudēta gan pašu, gan līdzcilvēku veselība un dzīvība.

Novietojot grilu dārzā vai privātmājas pagalmā, noteikti jāizvēlas tāda vieta, kas atrodas drošā attālumā (vēlams, vismaz 10 metru) no ēkas un žoga, lai, uzpūšot stiprākam vējam, dzirksteles nevar izraisīt ugunsgrēku. Tāpat jāpārliecinās, ka grils novietots uz pietiekami stabilas virsmas, lai garām ejot tas netīšām netiktu apgāzts.

Lai gan iespēja pagatavot maltīti daudzdzīvokļu mājas balkonā var šķist vilinoša, šāda izvēle diemžēl var beigties ar kādu uguns izraisītu nelaimi, turklāt daudzi namu apsaimniekotāji kaut ko dedzināt uz balkoniem un lodžijām aizliedz. Laba alternatīva šajā gadījumā ir elektriskais grils, ko var izmantot gan ārtelpās, gan iekštelpās, vai došanās uz speciāli šādam nolūkam paredzētām atpūtas vietām.

Grila iekuršana

Grila iekuršanai jāizmanto tikai tie degšķidrumi, kas ir paredzēti tieši grila iekurināšanai. Grilus nekādā gadījumā nedrīkst iekurināt ar viegli uzliesmojošiem šķidrumiem, piemēram, benzīnu, acetonu utt., jo tas var izraisīt uzliesmojumu un cilvēks var gūt smagus apdegumus. Pa gabalu no liesmas jātur arī stipri alkoholiskie dzērieni.

Ar degšķidrumu jāaplej kurināmais un jāpagaida, kamēr tas sasūcas, tad uzmanīgi jāaizdedzina, vēlams – izmantojot garās šķiltavas. Tāpat jāatceras, ka degšķidrumu nedrīkst pieliet jau degošam grilam un karstām oglēm.

Rūpīgi jāuzmana bērni

Grilēšana nereti tiek apvienota ar atpūtu ģimenes vai draugu lokā brīvā dabā, tāpēc, kurinot grilu, vienmēr redzeslokā jāpatur arī gados jaunākie atpūtnieki.

Jāuzmana, lai bērni netuvotos grilam un nespēlētos tā tuvumā, un arī visas degšķidruma pudeles un citi ugunsbīstamie priekšmeti jātur viņiem nepieejamā vietā! Tāpat bērniem noteikti nedrīkst ļaut piedalīties arī grila iekuršanā vai uzticēt grila pieskatīšanu pat tad, ja blakus ir vecāki.

Pie kā vērsties pēc palīdzības

No uguns posta nav pasargāts neviens, tāpēc gadījumā, ja ugunsnelaime tomēr skārusi, jāmeklē operatīvo dienestu palīdzība, zvanot uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķus izsaukt iespējams, zvanot uz tiešo dienesta telefona numuru 113. Plašāku informāciju par dažādiem jautājumiem, kas saistīti ar drošību atpūšoties pie dabas, meklē www.vugd.gov.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu