Vasara, kad Latvijas daba sniedz tik plašu svaigu dabas velšu gammu, ir piemērots laiks, kad izmēģināt tā saucamās svaigēšanas receptes. Noteikumi ir pavisam vienkārši - ēdienu nevar pagatavot, jebkā termiski apstrādājot. Sāc ar pavisam vienkāršu un sezonālu recepti - melleņu groziņiem!
Svaigie melleņu groziņi
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Sastāvdaļas
Pildījumam
- 200 g lielogu melleņu
- 2 tējk. svaigas apelsīnu sulas
- 1 tējk. svaigas citronu sulas
- 1/2 tējk. smalki sarīvētu apelsīna miziņu
- 4 tējk. brūnā cukura
Groziņiem
- vaniļas cukurs pēc garšas
- 60 g mandeļu
- 100 g žāvētu dateļu bez kauliņiem
- eļļa trauka ietaukošanai
Pagatavošana
- Bļodā samaisi mellenes ar abu apelsīnu un citronu sulām, apelsīna miziņām, brūno cukuru un vaniļas cukuru. Pārklāj bļodu ar pārtikas plēvi un liec ledusskapī uz 2 stundām.
- Sablendē mandeles un ieber traukā, kas nedaudz ieziests ar eļļu.
- Atsevišķā traukā sablendē dateles, kas pārslacītas ar 1 tējk. ūdens.
- Ķepīgo masu pievieno sasmalcinātajām mandelēm un samaisi, līdz veidojas pastai līdzīga masa.
- Iegūto masu sadali 4 daļās un veido apaļas bumbiņas. Katru bumbiņu liec starp divām cepamā papīra kārtām, izrullē plācenīti apmēram 10 cm diametrā un uzrullē uz augšu apmēram 1 cm augstu apmalīti (bet vari izmantot arī silikona formiņas).
- Liec sagatavotās pamatnītes ledusskapī uz 2 h.
- Izņem pamatnītes no ledusskapja un pildi ar mellenēm un suliņu, kas izveidojusies bļodā. Pirms pasniegšanas vari ielikt kūciņas saldētavā uz 4 h.