UV starojums — ādas slimību un pāragras novecošanas iemesls

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Ik gadu tūkstošiem cilvēku tiek diagnosticētas dažādas ādas slimības, arī ādas vēzis, kuru tiešais izraisītājs ir saule jeb tās ultravioletais starojums. Tāpat saules stari, lai cik tie būtu patīkami, paātrina mūsu novecošanu.

Nenoliedzami, ultravioletais (UV) starojums ir nepieciešams cilvēka organismam, jo palīdz veidoties D vitamīnam, tāpat to izmanto, lai ārstētu ekzēmas, rahītu un citas slimības. Tomēr pārlieku lielā daudzumā UV starojums var būt ļoti kaitīgs cilvēka veselībai.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra (LVĢMA) ik dienu aprēķina ultravioleto radiācijas intensitāti un tās indeksu, ko iedala kategorijās no 1 līdz 11+, kas attiecīgi apzīmē zemas, vidējas, augstas, ļoti augstas un ekstremālas pakāpes UV starojumu. Piemēram, LVĢMA dati liecina, ka jūnija sākumā Latvijā bijis 5–6 UV indekss, kas norāda uz vidēju un augstu UV starojuma kategoriju. Līdz ar to, nepieciešama īpaša aizsardzība pret saules stariem.

UV starojums ietver elektromagnētiskā starojuma viļņus ar garumu no 100 līdz 400 nm, kuri iedalās trīs joslās: UV-A, UV-B un UV-C. Visi šie starojuma veidi tiek kvalificēti kā kancerogēni, tātad cilvēka veselībai kaitīgi.

«Vasaras mēnešos, saulei kļūstot arvien intensīvākai, līdz mums nonāk arī lielāks ultravioletās radiācijas daudzums — aptuveni 90% UV-A starojuma un 10% UV-B starojuma. No UV-C starojuma mūs pasargā ozona slānis, kas to pilnībā absorbē. Taču ozona slāņa samazināšanas, ko ietekmē gaisa piesārņojums, ļauj līdz Zemei nonākt arvien lielākam UV-B starojumam,» stāsta «FRIBAD Cosmetics Group GmbH» izpētes un attīstības direktors Dr. Heiko Prade.

UV-B stari ietekmē ādas augstākos slāņus, izraisot ādas sausumu un saules apdegumu. Tādā veidā tiek apspiesta arī imūnā sistēma — starojums spēj ietekmēt ādu molekulārajā līmenī un izraisīt ādas vēzi.

Savukārt UV-A stari nokļūst ādas dziļākajos slāņos, kā dēļ pāragri rodas novecošanās pazīmes: grumbas, ādas trauslums un rētas, samazinās ādas elastīgums, ko nav iespējams atjaunot ar krēmiem vai citiem līdzekļiem. Patiesībā šo staru iedarbība uzreiz nav redzama, taču lielā daudzumā arī šis starojums var izraisīt apdegumus, radīt pigmentācijas pārmaiņas un veicināt ādas vēža attīstīšanos.

«Tomēr tas nenozīmē, ka mums vajadzētu atmest ar roku tik patīkamai nodarbei kā sauļošanas. Lai pasargātu ādu no saules starojuma ne vien atpūšoties un sauļojoties, bet arī ikdienā, būtu jāizvēlas pareiza kosmētika — geli, krēmi, eļļas, kas ir īpaši veidoti, lai aizsargātu ādu, izkliedējot vai atstarojot UV radiāciju/starojumu,» uzsver Dr. Prade.

Ja zinām, ka ilgāku laiku būs nepieciešams uzturēties saulē, jālieto galvassega, aizsargkrēms, daudz jādzer šķidrums, vislabāk — ūdens, kā arī jābūt vietai, kur patverties no saules. Aizsargkrēms jāizvēlas atbilstoši savas ādas tipam un pigmentam, kā arī tam, cik jutīga ir āda. Ieejot veikalā, rūpīgi jāizvērtē, kādu aizsargkrēmu iegādāties, nevajadzētu žēlot naudu un izvēlēties lētāko variantu, bet gan ņemt sev piemērotāko. Visbīstamākā sauļošanās ir jūrmalā, jo uz mums iedarbojas gan tiešie saules stari, gan tie, kas atstarojas no ūdens un baltajām jūras smiltīm. No saules peldēm vajadzētu izvairīties arī laika posmā no plkst. 11.00 līdz 15.00, kad saule ir īpaši spēcīga.

«KOLONNA Servisa» vadošā speciāliste Baiba Jevdokimova uzsvēra, ka liela uzmanība jāvelta bērnu veselībai — viņi jāpasargā, nevis visu dienu jāļauj mazajiem uzturēties intensīvā saulē. Aizbraucot uz pludmali, var redzēt daudzus neapdomīgus vecākus, kuri bērniem ilgstoši ļauj atrasties tiešā saules iedarbībā. Šie vecāki nezināšanas dēļ savus bērnus pakļauj augstam riskam — saules dūrienam, ādas apdegumiem, pārkaršanai.

Saules aizsardzības kategorijas tiek aprēķinātas, salīdzinot sauļošanās reižu daudzumu, cik nepieciešamas, lai veidotos saules apdegums uz pretapdeguma un sauļošanās krēmu aizsargātas un neaizsargātas ādas. Atkarībā no ādas tipa un jutīguma pret saules gaismu katram būtu jāizvēlas sev piemērotākais aizsardzības līdzeklis. Tirgū ir krēmi, geli, eļļas un citi līdzekļi aizsardzības kategorijās no SPF6 (saules aizsardzības faktors) līdz pat SPF50+, kas ir drošākie līdzekļi pret UV starojuma kaitīgo ietekmi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu