Aizdomas par miljonu šķērdēšanu aprūpes centrā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Labklājības ministrijā radušās aizdomas par valsts finansējuma izsaimniekošanu Valsts sociālās aprūpes centrā "Latgale", kura paspārnē darbojas arī "Kalkūni", kur tika atklāts novārdzinātais zēns Viks. Lai gan šogad no budžeta "Latgalei" piešķirti vairāk nekā 4 miljoni latu un papildu naudu atvēl arī sponsori, "Kalkūnos" žēlojās par to, ka nepietiekot naudas, lai pienācīgi nodrošinātu bērnu-invalīdu aprūpi, piektdien vēstīja LNT raidījums "Tautas balss".

Trūkst aprūpes aprīkojuma

"Tautas balss", šonedēļ pētot Elīnas novārdzinātā dēla-invalīda gadījumu Daugavpils novada sociālās aprūpes centrā "Kalkūni", noskaidroja, ka šajā centrā nav pat elementāru lietu pacientu aprūpei. Neesot, piemēram, ne pamperu, ne pretizgulējumu matraču, kas nepieciešami smagi slimajiem centra pacientiem.

Iepriekš "Kalkūnu" vadītāja atteikusi raidījumam paust viedokli par Vika gadījumu. Jau vēstīts, ka viņu māte izņēma no centra un dzīvībai kritiskā stāvoklī nogādāja P.Stradiņa slimnīcā Rīgā.

Toties Vika bijusī ārste, kura pati esot aizgājusi no darba, redzot centrā notiekošo, pastāstīja par aprīkojuma trūkumu. "Vēl Kalkūnos nekā nav, lai veiktu profilaksi.

Nav matraču, ne cita aprīkojuma, lai ieliktu bērnus, ja redz, ka sākas izgulējumi,"

norādīja Vika bijusī ārste Ludmila Golunova.

Lepni iekārto "Latgales" telpas

Savukārt, iztaujājot "Kalkūnu" augstāko vadību Valsts sociālās aprūpes centrā (VSAC) "Latgale", netapa skaidrs, kas īsti ir un nav pasūtīts un iegādāts centra vajadzībām."Latgales" vadītāja Mārīte Grigāne intervijas laikā "Tautas balsij" vairākas reizes mainījusi viedokli par to, vai iestādē ir pretizgulējumu matrači, kā arī nespēja paskaidrot, ir vai nav nodrošināti pamperi.

Tikmēr raidījums novēroja, ka

"Latgales" administrācijas telpās nekā netrūkst: ir glauni paklāji, mēbeles, televizori.

Savukārt "Kalkūnos", kur lielākā daļa ir smagu pacientu, nav pat elementāru lietu.

Grigāne teikusi, ka pamperiem vajadzīgi gada laikā vairāk nekā 32 tūkstoši latu. Tikmēr Labklājības ministrijas (LM) Sociālo pabalstu un sociālās palīdzības departamenta diektora vietnieks Aldis Dūdiņš intervijā "Tautas balsij" skaidroja, ka ar valsts piešķirto finansējumu jāpietiek, lai nopirktu visu nepieciešamo.

Kā izlieto 4 miljonus latu?

Dūdiņš atzina:

"Visam VSAC Latgale no valsts budžeta šim gadam piešķirti 4 miljoni 225 tūkstoši latu. Tā nevajadzētu būt, ka nepietiek pamperiem.

Uzturēšanās izdevumi uz klientu ir 6,19 lati dienā." Daļa no piešķirtās naudas paliek "Latgalei", bet daļu vadītāja Grigāne novirza "Kalkūniem".

Medikamentiem paredzēts tērēt 0,17 latus dienā, ēdināšanai - 1,47 latus dienā un 0,18 lati paliekot citiem izdevumiem, informēja ministrijā. "Esošā budžeta ietvaros ir iespējams iegādāties arī pretizgulējumu izstrādājumus - tā nav nekāda problēma. Diemžēl jāsaka, tas ir arī organizatoriskas dabas jautājums. Par to centram būtu jārūpējas," uzsvēra Dūdiņš.

Turklāt aprūpes centri regulāri saņem vēl sponsoru naudu, vēstīja "Tautas balss". Cik daudz sponsoru naudas aprūpes centri saņem un vai to kāds kontrolē - uz šiem jautājumiem ministrijā atteica, ka tā ir katras iestādes vadītāja atbildība.

LM nezina, kā tērē sponsoru naudu

"Sponsors jau šīs te naudiņas piešķir ar konkrētu mērķi. Atklāti sakot, tā ir iestādes vadītāja atbildība. Bet, ja ir aizdomas, ka šīs naudas tiek ne īsti labi tērētas, tad jāsaka - paldies jums par papildus šo te informāciju, paskatīsimies par tām sponsoru naudām," solīja Dūdiņš.

"Kalkūnos" šobrīd aprūpei nosūtīti 160 pacienti, no kuriem 105 ir bērni. Kādā stāvoklī šie bērni atrodas, vērtēs atbildīgo iestāžu speciālisti. Uz vienu invalīdu valsts apmaksā gandrīz divus darbiniekus. Kā šī aprūpe notiek, par to atbildīgs ir iestādes vadītājs, apliecināja LM.

Dūdiņš uzsvēra:

"Vadītājs būtībā personīgi atbild par to, kādā situācijā atrodas viņam uzticētie klienti, jo viņš jau tur atrodas un saņem algu,

es atvainojos, par to, ka viņš atbild un rūpējas par šo cilvēku."

Atstādina "Kalkūnu" amatpersonas

TVNET jau vēstīja, ka ka Daugavpils novada sociālās aprūpes centrā "Kalkūni" māte Elīna atklāja, ka viņas bērns ticis mērdēts badā. Pusotru gadu pēc dēla Vika ievietošanas šajā centrā māti informēja, ka bērns drīzumā varētu mirt. Aizbraukusi pēc dēla, māte ieraudzīja Viku novārgušu, bālu, burtiski skeletu ar ādu vien.

LM lietu sākusi izmeklēt jau pirms "Tautas balss" sižeta par "Kalkūnos" novārgušo bērnu, jo ministrijā ar iesniegumu vērsusies bērna māte.

LM ierosinājusi disciplinārlietu pret "Kalkūnu" vadītāju, centra sociālās rehabilitācijas nodaļas vadītāju un sociālās aprūpes nodaļas vadītāju,

kuras no ceturtdienas uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku atstādinātas no amata.

Situāciju vērtēs arī policija un Veselības inspekcija

Par Vika dzīvību patlaban cīnās P.Stradiņa slimnīcas ārsti. Slimnīcā "Tautas balsij" ārsts Pēteris Ošs šonedēļ atzina, ka no sociālās aprūpes centriem ne pirmo reizi viņa rokās nonāk "nolaisti" bērni, tāpēc tam būtu jāpievērš valsts ierēdņu uzmanība un jāsakārto viss tā, lai šādi gadījumi vairs neatkārtotos.

Apstākļu noskaidrošanā iesaistījusies arī Valsts policija. Vika māte vērsusies ar sūdzību ne vien LM, bet arī Veselības inspekcijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu