Vecrīgā pie Pēterbaznīcas izvietos kaķu mājas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien plkst.11 Vecrīgā, kvartālā pie Pēterbaznīcas, uzstādīs pirmās divas kaķu mājiņas, kas izgatavotas projektā «Pilsētas kaķu dzīve: Droša pajumte», informēja biedrības «DzīvniekuSOS» pārstāvji.

Šajā kvartālā mīt aptuveni 20 ielas kaķu, un lielākā daļa dzīvnieku ir sterilizēti par Rīgas domes un biedrības «DzīvniekuSOS» līdzekļiem.

Pašlaik kaķi šajā apkārtnē mitinās Pēterbaznīcas un daudzdzīvokļu māju pagrabos un piebūvēs, raisot iedzīvotāju neapmierinātību. Tāpēc «DzīvniekuSOS» un Rīgas domes namu apsaimniekotājs «Rīgas namu pārvaldnieks» vienojās uzstādīt šajā apkārtnē divas kaķu mājiņas, kur dzīvniekiem patverties.

Jau ziņots, ka ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu Rīgā tiks uzstādītas 12 kaķu mājiņas vietās, kur mīt par Rīgas domes un biedrības «DzīvniekuSOS» līdzekļiem sterilizētu ielas kaķu kolonijas. Visu 12 kaķu mājiņu uzbūvēšana, uzstādīšana un informācijas izplatīšana izmaksās 585 latus, ko sedz no Borisa un Ināras Teterevu fonda līdzekļiem. Kaķu mājiņas tiks uzstādītas vairākos Rīgas mikrorajonos.

Projekts «Pilsētas kaķu dzīve: Droša pajumte» iecerēts kā turpinājums biedrības «DzīvniekuSOS» jau vairākus gadus īstenotajai sterilizācijas programmai, kuras laikā par portālā «Ziedot.lv» saziedotajiem gandrīz 25 000 latu sterilizēti simtiem bezpajumtes kaķu.

Uzstādot kaķu mājiņas, biedrība cer mazināt problēmu, ko rada pagrabu noslēgšana daudzdzīvokļu mājās, kā rezultātā kaķi, kuru sterilizēšanā ieguldīti biedrības, Rīgas domes un iedzīvotāju līdzekļi, paliek bez pajumtes un iet bojā. Pēdējo divu gadu laikā biedrība aizvien asāk saskaras ar problēmu, ka, vēršoties plašumā daudzdzīvokļu māju siltināšanas un vides sakārtošanas projektiem, tiek slēgti māju pagrabi un nojaukti šķūnīši un citi grausti, kas līdz šim kalpoja par bezpajumtes kaķu patvēruma vietu. Īpaši aktuāla šī problēma ir Rīgas mikrorajonos, piemēram, Ķengaragā, Purvciemā, Juglā un Ziepniekkalnā.

Tāpat šādā veidā biedrība cer sakārtot pilsētvidi, veidojot koptas un labiekārtotas kaķu uzturēšanās vietas, mazinot nehigiēnisku un stihisku barošanas vietu veidošanos pie daudzdzīvokļu mājām, pret ko pamatoti iebilst daudzi iedzīvotāji.

Pēc pilotprojekta rezultātu izvērtēšanas «DzīvniekuSOS» plāno turpināt kaķu mājiņu uzstādīšanu arī citviet Rīgā. Izmantojot projektā iegūto pieredzi, tiks arī sagatavotas rekomendācijas pašvaldībām, kuras vēlētos savā teritorijā īstenot līdzīgus projektus.

«DzīvniekuSOS» ir 2006.gadā dibināta dzīvnieku aizsardzības biedrība, kuras mērķis ir mainīt sabiedrības viedokli par dzīvniekiem, to tiesībām un aizsardzību, kā arī palīdzēt pamestiem un vardarbībā cietušiem dzīvniekiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu