Madonā cietušais: Brīnums, ka paši neizlidojām dārzā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apkures katla izraisītajā sprādzienā privātmājā Madonā cietušajiem paveicies tikt sveikā vien ar lielu izbīli, tā uzskata glābēji. Savukārt pats daļēji nopostītās mājas saimnieks joprojām nevarot īsti aptvert, kā tik neliels apkures katls varējis nodarīt tik lielu postažu. Viņš brīnās, kā līdz ar sprādziena spēku pats ar sievu netika izsviests laukā no mājas - dārzā, ceturtdien vēstīja LNT raidījums «Tautas balss».

TVNET jau vēstīja, ka, eksplodējot apkures sistēmai, Madonā šo trešdien pēc pulksten 23 vakarā daļēji sagruvusi pusotra stāva dzīvojamā māja, kas atrodas Rēzeknes ielā. Sprādzienā cieta divi cilvēki - 57 gadus veca sieviete un 62 gadus vecs vīrietis, kas ir laulāts pāris.

Kaimiņi nodomāja, ka varbūt sācies karš

Kā raidījumam «Tautas balss» šodien pastāstīja vairāki kaimiņi, viņi bija dzirdējuši lielu blīkšķi, kas dažam vecāka gadagājuma cilvēkam raisījis domas, ka varbūt sācies trešais pasaules karš. Nelaimes vietā redzamas sadragātas mājas sienas, izsvaidīti betona bloki, izsisti stikli un liela gruvešu kaudze. Tāpat mazliet cietis žogs un saimniecības ēka.

Kaimiņi, kuri šodien dienas laikā bija aizgājuši apskatīt sprādzienā cietušo privātmāju, atzina: «Nu, traks skats! Vienkārši puse mājas ir sabrukusi - palikusi virtuve, viena istaba, kurā viņi paši ir gulējuši. Paši nav daudz cietuši.»

Tikmēr kaimiņš Jānis teica, ka viņam lielais troksnis licis nodomāt, ka no jumta gāžas lejā sniegs. Apskatījis, ka tomēr nē - motocikls zem jumta stāv kā stāvējis. «Māja nodrebēja!» stāstīja kaimiņš.

Kaimiņi sprieda, ka apkures katls uzsprādzis, jo it kā tam nebija pielaists klāt ūdens. Saimniece pirms tam esot bijusi vannā.

Par cietušajiem kaimiņiem vietējie stāstīja, ka viņi esot jauki, strādīgi un atsaucīgi cilvēki, bet šad tad «mīl iedzert». Tāpēc kaimiņi pieļauj, ka mājas pārvēršanās gruvešos esot, iespējams, pārmērīgas alkohola lietošanas sekas.

Cietušais pārsteigts par notikušo

Savukārt sprādzienā sagrautās mājas pagalmā «Tautas balss» sastapa vienu no cietušajiem - mājas saimnieku Jāni. Viņš pats esot pārsteigts par notikušo sprādzienu, jo neizprot, kā viena tāda neliela apkures ierīce nodarījusi tik lielu postu.

Patlaban Jānis dusmojas uz sievu, bet - ko nu vairs, jādzīvo tālāk, viņš atzinis. Juris, skatoties uz postažu, sacīja: «Brīnums, ka paši neizlidojām ārā kokā, dārzā.» No gultas viņi neesot izkrituši. «Dieva laime, ka tā šķērssiena noturējās, citādi būtu nospiesti,» piebilda viņš.

Tas, ka sprādziens beidzies bez smagām sekām un abi cietušie tikuši sveikā ar izbīli, esot laimīga sagadīšanās, uzskata Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) glābēji.

VUGD: Apkures katls bija vecs un nolietots

Sākotnēji glābēji domājuši, ka lieta ir nopietnāka - uzsprādzis gāzes balons. «Tā kā nebija degšanas, tas par gāzi atkrita. Arī tas apkures katls bija izsviests ārā diezgan deformējies. Tur bija skaidrs, ka tas viss no apkures katla,» komentēja VUGD Madonas daļas komandieris Gints Ilva.

Vīrs ar sievu gulējuši mājas otrajā stāvā - mansardā. Ja būtu sabrukusi starpsiena, tad, visticamāk, mājas jumts būtu uzgāzies viņiem virsū. «Cietušajiem, jāsaka tā, ka ir ļoti paveicies,» uzskata glābējs.

Ilva pastāstīja, ka uzsprāgušais apkures katls, pēc VUGD novērojumiem, bijis vecs, iespējams, no padomju laika, nolietojies un diez vai atbilda drošības prasībām. Glābēji secināja, ka cietušie nebija veikuši savlaicīgu apkures katla apkopi.

Pagaidām dzīvos pie meitas

Pēc nelaimes cietušie dzīvos pie meitas, turpat Madonā, kur viņai ir privātmāja. Savukārt vietējā pašvaldība lems par palīdzības sniegšanu cietušajiem, lai ātrāk varētu novākt gruvešus un sākt atjaunot māju, vēstīja raidījums.

Jau ziņots, ka policijā sākts kriminālprocess par sprādzienu dzīvojamā mājā Madonā, tā informēja Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu