Kāpēc lapseņu armijas šovasar darbojas īpaši aktīvi? (8)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējo nedēļu laikā novērota liela lapseņu un iršu aktivitāte un ik dienu vairāki šo kukaiņu sadzelti cilvēki ar alerģiskām reakcijām nonākuši slimnīcā. Mediķi norāda, ka šogad lapseņu sadzeltus cilvēkus nākas ārstēt īpaši bieži. Kukaiņu pētnieki lielo lapseņu skaitu skaidro ar tām labvēlīgiem laika apstākļiem.

Lapseņu armijas šovasar darbojas īpaši aktīvi. Tās meklē saldumus un bieži vien nonāk konfliktā ar cilvēkiem.
Vislabāk to redz mediķi, kuri uzsver, ka šovasar lapseņu sakosti cilvēki slimnīcā nonāk īpaši bieži.
«Cilvēki tiešām vēršas regulāri, nupat šodien mums ir paciente, kuru šorīt sadzēla lapsene acs rajonā un, atrodoties slimnīcā, vēl viena lapsene iedzēla kājā,» stāsta Austrumu slimnīcas Uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs.

Aizvadītās diennakts laikā vien slimnīcās nonākuši 18 sakosti pacienti ar smagām reakcijām. Savukārt Austrumu slimnīcā pēc lapsenes dzēliena nedēļas laikā nonākuši 20 cilvēki ar īpaši smagu alerģisku reakciju. Mediķi norāda, ka apsārtums un pampums dzēliena vietā ir normāla parādība. Dzēliena vietai jāpieliek ledus, bet pie ārstiem jāvēršas, ja pampums izplatās tālāk, vai arī tad, ja dzēliens ir sejā vai kaklā.

Palātās nonāk pacienti ar smagākajām alerģiskajām reakcijām, tāpēc patiesais lapseņu dzēlienu skaits ir krietni lielāks.

Entomologi norāda, ka pieaugušais alerģisko reakciju skaits uz lapseņu dzēlieniem ir skaidrojams tikai ar to, ka lapseņu skaits ir krietni lielāks nekā citus gadus.

Maigā ziema un vasaras tveice lapsenēm nākusi tikai par labu.

«Pārziemošanas iespējas bija labākas, tad lapsenes tik daudz nenosala, un karstais laiks stimulē to, ka tās vienlaicīgi attīstījās lielākā skaitā,» stāsta Jānis Dreimanis, Latvijas Dabas muzeja vecākais entomologs.

Speciālisti aicina cilvēkus būt uzmanīgiem un īpaši pievērst uzmanību, pirms saldu dzērienu baudīšanas pārbaudot, vai tajā nav ielavījusies lapsene.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu