«SpaceX» veiksmīgi orbītā palaiž satelītu, bet raķeti neizdodas nosēdināt uz Zemes

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV privātfirma «SpaceX» veiksmīgi palaidusi komunikācijas satelītu uz tālu orbītu, tomēr tai neizdevās piezemēt uz platformas okeānā nesējraķeti «Falcon 9».

Raķete tika palaista no kosmodroma Kanaveralas zemesragā Floridas štatā piektdien pulksten 18.36 pēc vietējā laika (1.36 pēc Latvijas laika). Tā kosmosā aiznesa satelītu «SES-9», kuru Luksemburgā bāzētajai kompānijai «SES» uzbūvēja aviācijas uzņēmums «Boeing».

Satelīts veiksmīgi sasniedza savu ģeostacionāro orbītu 40,6 tūkstošu kilometru attālumā no zemes, kas ir apmēram 100 reižu tālāk nekā atrodas Starptautiskā kosmosa stacija. Tas nodrošinās platjoslas interneta un televīzijas kanālu sakarus Āzijas dienvidaustrumos.

Pēc satelīta palaišanas «SpaceX» mēģināja piezemēt nesējraķetes pirmo posmu uz platformas, kas peld Atlantijas okeāna apmēram 600 kilometru attālumā no Floridas austrumu piekrastes.

«SpaceX» vadītājs Īlons Masks paziņoja, ka raķete uz platformas piezemējās neveiksmīgi, kā tas iepriekš jau tika gaidīts. Tomēr viņš pauda cerību, ka nākamais mēģinājums būs veiksmīgāks.

«SpaceX» mēģina palaistās nesējraķetes nosēdināt uz Zemes, lai nākotnē atkārtoti izmantotu to daļas, padarot kosmosa lidojumus lētākus un ilgtspējīgākus, kā arī videi draudzīgākus nekā iepriekš.

Firmai decembrī izdevās veiksmīgi īstenot nesējraķetes «Falcon 9» pirmās stadijas vertikālu piezemēšanos uz cieta pamata ASV gaisa spēku bāzē Kanaveralas zemesragā Floridas štatā.

Lai gan piezemēšanās uz peldošas platformas okeānā ir grūtāka, «SpaceX» grib pilnveidot arī šo metodi, jo piezemēšanās uz kuģiem «ir vajadzīgas liela ātruma misijās», vietnē «Twitter» iepriekš rakstīja firmas vadītājs Īlons Masks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu