104 gadus vecais austrāliešu zinātnieks Šveicē beidzis dzīvi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

104 gadus vecais austrāliešu zinātnieks Deivids Gudals ceturtdien pēc paša vēlēšanās beidzis dzīvi eitanāzijas klīnikā Šveicē, ziņo raidorganizācija BBC. Par to paziņojusi eitanāzijas aizstāvju organizācija «Exit International», kas palīdzēja Gudalam mērot ceļu no Austrālijas, kur Gudals šo procedūru veikt nevarēja.

Gudals no dzīves aizgāja «Life Circle» klīnikā Bāzelē, kur ārstu uzraudzībā injicēja sev nāvējošu vielu.

Atbalstītāji savāca 20 000 dolāru, lai apmaksātu Gudala ceļu uz Eiropu.

Lai arī Gudalam nebija neārstējamu slimību, vecuma dēļ viņa dzīves kvalitāte bija pasliktinājusies.

Šonedēļ zinātnieks stāstīja, ka vēlmi dzīvot viņš esot zaudējis pirms «pieciem vai desmit gadiem», lielākoties ierobežotās kustību brīvības un redzes pasliktināšanās dēļ.

«Mana dzīve bija darbs ārā, bet vairs to nevaru darīt,» viņš otrdien sacīja telefonintervijā no Bāzeles. «Es gribētu, kaut spētu atkal iesoļot brikšņos un redzēt visu, kas ir ap mani. Es joprojām varētu izbaudīt putnu dziesmas. Bet redzes zaudēšana šo pieredzi pamatīgi izbojātu.»

Mūža nogalē sirmgalvis pārvietojās ratiņkrēslā. Gudals būtu gribējis nomirt 1998.gadā, kad zaudēja autovadītāja apliecību - neatkarības zaudēšana 94 gadu vecumā esot bijis pagrieziena punkts viņa dzīvē.

«Savā vecumā es no rīta pieceļos. Paēdu brokastis. Un tad vienkārši sēžu līdz pusdienlaikam. Mazliet paēdu un sēžu. Kāda no tā jēga?» teica zinātnieks.

Gudals bija vairākos sējumos iznākušā zinātnisko pētījumu apkopojuma «Ecosystems of the World» galvenais redaktors. Viņš 2016.gadā tika atzīts par visilgāk strādājošo zinātnieku Austrālijā.

Par spīti drūmajai situācijai Gudals nebija zaudējis humora izjūtu. Otrdien - divas dienas pirms plānotās eitanāzijas - viņš bija ģērbies džemperī ar uzrakstu «Aging Disgracefully» («Neeleganti novecoju»).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu