Lietuvā skolotāji rīkos mītiņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/AP

Lietuvas skolotāji 1. oktobrī rīkos mītiņu pie Izglītības un zinātnes ministrijas, lai pieprasītu apturēt pedagogu algu samazināšanu.

Kā prognozējis Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Alekss Bružs, šī akcija varētu pulcināt 300–400 skolotāju.

«Ja arī šī protesta akcija neatturēs augstākās izpildvaras institūcijas bez saskaņošanas ar Lietuvas Izglītības sistēmas darbinieku arodorganizāciju centru, ar likumīgajiem skolotāju pārstāvjiem pieņemt lēmumus, kas pasliktina pedagogu sociāli ekonomisko stāvokli, tiks rīkoti mītiņi pie valdības un Seima. Vēlāk ķersimies arī pie streikiem,» viņš brīdinājis.

Pēc Bruža teiktā, Izglītības un zinātnes ministrijas lēmumi, kas pieņemti bez apspriešanās ar nozares arodbiedrībām, negatīvi ietekmējuši arī skolotāju darba kvalitāti. Ar šādiem vienpusējiem lēmumiem tiek apvienotas un slēgtas skolas, palielinātas klases, sašaurinātas mācību programmas, samazinātas skolotāju štata vietas.

Saskaņā ar Izglītības darbinieku arodbiedrības aplēsēm pedagogu algas Lietuvā faktiski samazinājušās nevis par 8%, kā oficiāli paziņots, bet par 20–25%.

Jaunajā mācību gadā pirmā šīs arodbiedrības rīkotā protesta akcija 11. septembrī notika Klaipēdā. Tajā piedalījās aptuveni 300 Žemaitijas novada pedagogi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu