Viss par ķirbjiem Dabas muzejā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Izstāde «Ķirbis jūsu veselībai» veidota sadarbībā ar Rīgas dārzkopības entuziastu klubu «Tomāts» un būs apskatāma līdz 1. novembrim. Tajā varēs aplūkot 150 dažādu krāsu, formu, lielumu ķirbju šķirnes, iegādāties ķirbjus, to sēklas, kā arī uzzināt 100 populāru ķirbju ēdienu receptes, ko iesaka paši ķirbju audzētāji, un saņemt konsultācijas ķirbju audzēšanā.

Izstādes atklāšana 28. oktobrī plkst. 11.00 Dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē, portālu «Apollo» informēja Lāsma Vagoliņa, Latvijas Dabas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste.

Visā pasaulē ķirbi uzskata par garšīgu un ļoti vērtīgu dārzeni, kam piemīt daudzas izcilas īpašības. Šogad izstādē piedalīsies septiņi ķirbju audzētāji. Izstādē varēs aplūkot gan ēdamos un dekoratīvos ķirbjus, gan tautas selekcijas un visā pasaulē atzītas šķirnes un to krustojumus. Pirmo reizi izstādes apmeklētājus priecēs 'Delicata Bush', 'Melonette', 'Queensland Blue', 'Show King' un vēl citas 18 jaunas ķirbju šķirnes.

Ķirbis tautā tiek saukts arī par «saules brāli», un ne velti, jo ir liels siltummīlis. Lai arī šī vasara nav bijusi īpaši silta un saulaina, tomēr paši audzētāji uzskata, ka ķirbju raža ir izdevusies. Izstādē būs apskatāmi arī atzinību guvušie — šokolādes, melones, maizes, muskata, rožu un riekstu — ķirbji.

Kā saka audzētāja Edīte Seipule, kurai ķirbju audzēšana jau ir izvērtusies par dzīvesveidu: «Ķirbjos apvienots viss, kas dzīvē ir svarīgs un nepieciešams, — veselība, skaistums un mistika.» Katru gadu cilvēku interese par ķirbjiem un to izmantojumu pieaug, tiek izmēģinātas jaunas ķirbju šķirnes, kuras ir saldākas, sulīgākas, bagātākas ar želejvielu, kas vajadzīga kaulu augšanai. Ķirbja dzelteno krāsu nosaka karotīns, kā arī tajā ir daudz vairāk dzelzs nekā citos dārzeņos. Ķirbis lieliski attīra organismu un īpaši ieteicams cilvēkiem ar sirds un asinsvadu slimībām.

Pēc novākšanas ķirbjus ieteicams ilgāk paturēt saulītē, lai kātiņš nobriest un pats ķirbis iegūst intensīvāku krāsu — tad ķirbjus vēsā un sausā vietā iespējams saglabāt līdz pat pusgadam. Ķirbis kalpo arī kā dekoratīvs elements, ienesot telpā krāšņu akcentu.

Uzturā iespējams lietot visas ķirbju sastāvdaļas — arī stīgas ziedus, mizas, sēklas un mīkstumu. Ziedus var likt salātos, žāvēt un pagatavot tēju, kas ir labs palīgs pret slimībām. Var žāvēt arī mizas un pievienot ēdienam. No ķirbjiem iespējams pagatavot gan pamatēdienu un desertu, gan svaigi spiestu sulu, gan dažādus kokteiļus, tomēr ķirbjus vislabāk lietot svaigā veidā. Latvijā no ķirbjiem iegūst eļļu, tiek gatavotas sukādes un marmelāde.

Vai šogad ir izdevusies ķirbju raža, nāciet un vērtējiet paši! Uz tikšanos izstādē!

Ieejas maksa: Ls 1,20; 0,70; 0,50.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu