Kas jāņem vērā, pērkot kūpinājumus?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Gaļa tiek kūpināta, lai galvenokārt piešķirtu vēlamās sensorās īpašības, proti, ārējo izskatu, smaržu un garšu. Kā arī daļēji konservācijas nolūkiem – lai nodrošinātu izturību pret mikroorganismiem, tādējādi pagarinot produktu derīguma termiņu.

Šobrīd kūpināšana kā viena no senākajām gaļas pagatavošanas metodēm piedzīvo savu uzplaukumu. Faktiski jebkurš entuziasts var iegādāties profesionālas iekārtas un pagatavot labu kūpinātu produktu.

Tomēr jāsaprot, ka procesa uzraudzība un vadība rūpnieciski ir daudz progresīvāka un drošāka nekā mājas apstākļos. Viens no svarīgākajiem kūpinājumu kvalitātes rādītājiem ir benzopirēns. Tas ir klātesošs visiem kūpinājumiem, bet svarīgi ir sekot līdzi tā daudzumam un vai tas nepārsniedz atļautās normas – 2 μg/kg.

Būtiski gan ņemt vērā, ka ir ražotāji, kuri benzopirēna daudzumu no likumā noteiktās normas vēl krietni samazina, noturot to 0,1-0,4 μg/kg robežās. Tas iespējams, pateicoties attīstītajām tehnoloģijām un izmantojot zinātniski pamatotas metodes.

Konsultējis pašmāju gaļas pārstrādes uzņēmuma «Forevers» vadītājs un īpašnieks Andrejs Ždans.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu