«Coca-cola» radījusi ledus tējas: cik veselīgas tās patiesībā ir?

Krista Garanča
, Izklaides ziņu žurnāliste
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Lai arī Latvijā mēs vēl nevaram lepoties ar tendenci rūpīgāk sekot līdzi produkta sastāvam, visā Eiropā strauji aug pieprasījums pēc kvalitatīvākiem un veselīgākiem produktiem, kas iet roku rokā ar aktīvu dzīvesveidu. Uzņēmumi ir sākuši pielāgoties saviem patērētājiem un radīt arvien jaunas inovācijas, kā apvienot garšīgo ar veselīgo. Tai skaitā visā pasaulē ļoti labi zināmā un pretrunīgi vērtētā «The Coca-Cola Company».

Pirms gandrīz 16 gadiem divi uzņēmumi - «The Coca-Cola Company» un «Nestle» apvienojās, lai kopā radītu ledus tēju ar nosaukumu «Nestea». Arī Latvijas patērētāji iemīļoja šo dzērienu ar citronu, persiku un zaļās tējas garšu. Sadarbība ilga līdz šā gada 1. janvārim un, lai arī tās nav «Nestea» ēras beigas, Latvijas plauktos mēs ieraudzīsim pavisam jaunu «The Coca-Cola Company» produktu – ledus tēju ar nosaukumu «Fuzetea».

Viesojoties produkta prezentācijas pasākumā 15. janvārī Cīrihē, Šveicē, uzņēmuma pārstāvji atklāja, ka šis bija īstais laiks mainīties un pielāgoties Eiropas patērētāju vēlmēm un vajadzībām, kā rezultātā jaunajā produktā ir uz pusi samazināts cukura daudzums.

Braiens Smits (Brian Smith), kurš ir uzņēmuma Eiropas, Tuvo Austrumu un Āfrikas tirgus prezidents, prezentācijas pasākuma laikā pastāstīja, ka patērētāju gaume strauji turpina attīstīties un tā dēvētie mileniāļi jeb cilvēki, kuri ir uzauguši tehnoloģiju pārmaiņu laikmetā, ir izglītotāki un vairāk interesējas par produktu saturu.

Nikoss Kumetis (Nikos Koumettis), Centrāleiropas un Austrumeiropas Biznesa nodaļas prezidents, atklāja, ka tika izstrādātas 35 dažādas ledus tējas variācijas, lai nonāktu pie piecām galvenajām receptēm, kuras drīzumā nonāks arī Latvijas un vēl 36 citu Eiropas valstu veikalu plauktos. «Mēs izmantojam dabīgos saldinātājus, lai mazinātu kaloriju daudzumu, jo patērētājiem arvien vairāk patīk produkti ar mazāku cukura sastāvu. Lielākos izaicinājumus sagādāja katras Eiropas valsts atšķirīgie regulējumi. Recepte, regulas, realizācija katrā no 37 valstīm, kurās ir pieejams jaunais produkts, padarīja procesu īpaši izaicinošu.»

Tims Brets (Tim Bratt), Biznesa nodaļas prezidents Rietumeiropā, sacīja, ka Eiropā vēl tikai tiek dibinātas tējas dzeršanas tradīcijas, jo 80% no biežāk lietotajiem dzērieniem ir atspirdzinošie un gāzētie dzērieni.

"Fuzetea" ar melnās tējas, citronu un citronzāles garšu
"Fuzetea" ar melnās tējas, citronu un citronzāles garšu Foto: TVNET
«Piemēram, Japānā viens cilvēks gadā izdzer 235 pudelītes «gatavi tūlītējai lietošanai» produktu. Viņiem ir ļoti svarīga produkta kvalitāte, tāpēc tur ledus tēja tiek ražota gluži tāpat kā mājas apstākļos, tikai lielākā kvantitātē. Pat tie, kuriem augstā cieņā ir tējas dzeršanas tradīcijas, ir priecīgi dzert tēju no pudeles,» pastāstīja Brets.

Aplūkojot sastāvu, patiešām apstiprinās tas, ka produktā ir uz pusi mazāk cukura (100 ml - 4,4 g) nekā, piemēram, «Nestea» (100 ml – 4,6 - 6,9 g). Lai uzzinātu vairāk par produkta sastāvu, jautājām diētas ārstes Lolitas Neimanes viedokli, kā arī lūdzām izteikties fitoterapeitu Artūru Tereško un tējas pazinēju Jensu de Gruiteru (Jens de Gruyter).

Lolita Neimane, diētas ārste

«Šajā produktā ir uz pusi samazināts cukura daudzums nekā citās ledus tējās, kas pieejamas mūsu tirgū. Sastāvā minētais saldinātājs steviolglikozīds ir tas, kas dzērienu padara saldu, tomēr līdz šim veiktie pētījumi neko sliktu par stēviju neuzrāda. Šis ir viens no modernākajiem un jaunākajiem saldinātājiem, kuru iesaka kā alternatīvu cukuram.

Ieteicamais cukura daudzums vidēji aktīvam cilvēkam ir 25 g dienā jeb 5% no ieteicamās dienas enerģijas devas.

Svarīgi ņemt vērā to, kādos tilpumos tiek pārdots dzēriens – ja nekāds cits cukurs dienā netiek uzņemts, tad puslitra (0,5 l) pudelīti šāda dzēriena droši drīkst izdzert, tomēr zobu higiēnisti pēc tā lietošanas noteikti ieteiks izskalot muti ar ūdeni.

Lielākā problēma ir tāda, ka bieži patērētājs izvēlas lielākus iepakojumus, piemēram, 1,5 l pudeles, jo tās vienkārši ir izdevīgākas. Lai arī pēdējos 10 gados akcīzes nodokļa dēļ ir būtiski samazinājies saldināto dzērienu lietošanas daudzums, visvairāk šie saldinātie dzērieni kaitē bērniem, kuri nav fiziski aktīvi.

Latvijā ir ļoti kontrastaini ēšanas paradumi – vai nu cilvēki ārkārtīgi piedomā, ko ēd, vai arī pērk to, kam ir izdevīga cena. Vēl viens svarīgs iemesls, kāpēc cilvēki nelasa produkta sastāvu, ir tas, ka uz etiķetes viss ir rakstīts ar maziem burtiem.»

"Fuzetea" ar zaļās tējas, mango un kumelīšu garšu
"Fuzetea" ar zaļās tējas, mango un kumelīšu garšu Foto: TVNET

Jenss de Gruiters (Jens de Gruyter), tējas eksperts, veikala «Paper & Tea» vadītājs Berlīnē, Vācijā

«Tēja pudelītē ir loģisks veids, kā aktīva un moderna dzīvesstila piekritējam dzert tēju – tā ir iespēja to lietot jebkur un jebkādos apstākļos. Mūsdienās cilvēkiem patīk eksperimentēt, un šajā dzērienā ir apvienota tēja ar augļiem un garšaugiem. Visiem «Fuzetea» dzērieniem ir labs balanss, un es esmu drošs, ka šī tēja sasniegs savu patērētāju.»

Artūrs Tereško, fitoterapeits

«Viss, kas atrodas mūsu veikalu plauktos, ir uzturā lietojams! Izvēlēties dzērienu ir katra gaumes lieta, tomēr man personīgi būtu interesanti uzzināt, kā tiek gatavots šis produkts. Ja mēs lietojam dabisku tēju, to aplejot, tā ir derīga tikai vienu dienu – nākamajā dienā tā sāk rūgt. Aplūkojot sastāvu, visas tajā esošās sastāvdaļas ir apmierinošas.

Tiem, kuri seko līdzi uzturam, laba alternatīva ir pašam vākt tēju, piemēram, ziemā, kad imunitāte ir pavājināta, iesaku doties uz mežu un pašam savākt aveņu dzinumus, sagriezt tos un mājās uzvārīt. Tajā ir aspirīnam līdzīgas vielas un dzēriens izdosies smaržīgs un garšīgs. Mežā var salasīt arī bērzu smalkos zariņus, kuru tēja ir labs imunitātes stiprināšanas līdzeklis.»

"Fuzetea" ar melnās tējas, persiku un hibiska garšu
"Fuzetea" ar melnās tējas, persiku un hibiska garšu Foto: TVNET

«Fuzetea» zaļā tēja ar mango un kumelītēm

100 ml

  • Enerģētiskā vērtība 81 kJ/19 kcal
  • Tauki 0 g
  • no tiem piesātinātās taukskābes 0 g
  • Ogļhidrāti 4,5 g
  • tostarp cukuri 4,5 g
  • Olbaltumvielas 0 g
  • Sāls 0,02 g

Sastāvdaļas: ūdens, cukurs, fruktoze, citronskābe, zaļās tējas ekstrakts (0,14%), mango sula no koncentrāta (0,1%), dabīgi aromatizētāji, skābuma regulētājs - nātrija citrāts, antioksidants askorbīnskābe, kumelīšu ekstrakts (0,01%), saldinātājs - steviolglikozīdi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu