Īsts ziemas ēdiens – koča (14)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemā labprāt ēdam siltus ēdienus, kas dod enerģiju un ilgstoši saglabā sāta sajūtu. Varam pamēģināt sen aizmirstu ēdienu, kas izmaksā maz, ir viegli pagatavojams un sātīgs, – koču.

Vitamīni un minerālvielas

Grūbās, kas ir nolobīti, veseli vai šķelti miežu graudi, ir svarīgas minerālvielas mangāns, selēns un dzelzs. Aprēķināts, ka krūzīte grūbu cilvēkam dod 12% no rekomendētā ikdienas dzelzs daudzuma un 24% diētisko šķiedrvielu.

Daudzi no mums izvairās no taukiem, lai nedarītu pāri figūrai, tomēr pilnībā bez tiem nevaram iztikt. Dzīvnieku izcelsmes taukiem gan vajadzētu būt tikai nelielai ēdienkartes daļai. Arī speķī un krējumā ir vērtīgas taukskābes, tādēļ saprātīga šo produktu lietošana par ļaunu nenāks.

Sīpolos ir C, E un B grupas vitamīni. Tie saglabā vērtīgās vielas arī, ja tiek termiski apstrādāti. Sīpolloki satur vairāk C vitamīna, tādēļ sezonas laikā ieteicams lietot tos.

Ietekme uz veselību

Grūbas ir ļoti sātīgas, tāpēc tās nevar daudz apēst, tomēr tajās ir pietiekami šķiedrvielu, kas normalizē vēdera izeju. Grūbu lietošana uzturā labvēlīgi ietekmē ādas veselību un sirds darbību.

Tauki vajadzīgi, lai uzsūktos tajos šķīstošie vitamīni, tādēļ nedrīkst pilnībā atteikties no taukus saturošiem produktiem.

Izrādās, ka sīpoli veicina vielmaiņu, uzlabo apetīti un miegu, kā arī stiprina imūnsistēmu un samazina holesterīna līmeni asinīs. Sīpoli satur spēcīgas ēteriskās eļļas, kas iznīcina baktērijas.

Desertā – augļi

Ziemā droši varam izvēlēties arī svešzemju augļus, piemēram, granātābolus. Īpaši vērtīgas ir granātābola sēkliņas, tajās ir kalcijs, fosfors un kālijs. Granātābola sēkliņas ļoti labi garšo, pievienotas salātiem.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu