Kā pagatavot ķīseli (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jāņmuižas profesionālās vidusskolas ēdienu gatavošanas pasniedzēja Dace Stīpniece teic, ka latviešiem vienmēr paticis gatavot saldos ēdienus, taču starp dažādiem krēmiem, suflē, pudiņiem un citiem nedaudz nepamatoti piemirsts ķīselis. Turklāt daudzi produkti, kuri nepieciešami ķīseļa pagatavošanai, bieži vien atrodami mājās, nemaz speciāli nedodoties uz veikalu.

D. Stīpniece stāsta, ka ķīseļus var gatavot no kaltētiem āboliem, burkāniem, dažādiem augļiem un ogām, žāvētām plūmēm un aprikozēm, rupjmaizes, piena, kā arī no svaigām vai saldētām ogām.

"Biezo ķīseli var gatavot no burkāniem. Tos sarīvē, nelielā ūdens daudzumā pasautē, kamēr kļūst mīksti, un tad liek katliņā, kurā gatavo ķīseli. Klāt var pieliet kādu sulu. Ja ķīseli gatavo no rupjmaizes, tad vispirms rupjmaizi apgrauzdē cepeškrāsnī, tad uzlej virsū verdošu ūdeni, lai tā uzbriest, un pēc tam caur sietiņu rupjmaizi izberž katliņā, kurā tālāk tiek gatavots ķīselis," stāsta D. Stīpniece un bilst: ja ķīseļa pagatavošanā tiek izmantoti dažādi kaltēti augļi, jāatceras, ka visus kopā katliņā bērt nevajag.

"Vispirms vārīties jāliek žāvēti āboli, tad aprikozes, plūmes un beigās liek rozīnes. Svarīgi, lai augļi vārīšanās procesā neizjūk. Ja ķīseli vāra no zemenēm, ķiršiem, avenēm vai citām ogām, tad uzvāra vispirms šķidrumu un tikai pēc tam pievieno ogas," stāsta ēdienu gatavošanas speciāliste.

D. Stīpniece norāda, ka cieti ķīselim gatavo, to atšķaidot aukstā ūdenī. To pēc tam pievieno teju gatavam ķīselim. Svarīgi cieti strauji liet ķīselī un reizē maisīt, lai neveidojas kunkuļi.

Vien jāsagaida pirmais burbulis, un ķīselis gatavs.

Sulas, ja ir dabīgas, būtu ieteicams pievienot, kad ķīselis jau ir uzvārīts. Tad labāk saglabāsies vitamīni, kas ir sulā, kā arī ķīseļa garša un krāsa būs labāka," pamāca D. Stīpniece. Viņa stāsta, ka gatavam ķīselim pirms atdzesēšanas pāri var pārbērt cukuru. Savukārt ķīseļa dzesēšanas laikā to vairākkārt nepieciešams pamaisīt, lai neveidojas plēvīte.

"Pusbiezos ķīseļus ierasti pasniedz ar saputotu saldo krējumu, dažādiem sacepumiem, pudiņiem, biezputrām vai vienkārši pagatavotu biezpiena masu

Biezos ķīseļus - burkānu, rupjmaizes - var pasniegt ar pienu. Domāju, ja ķīselis ir sanācis gards, glīti tiek noformēts un pasniegts, tas noteikti var būt labs saldais ēdiens, ar ko pacienāt viesus. No ķīseļa nevajag kaunēties," smaidot saka D. Stīpniece.

Padomi

Saldētas ogas katliņā liek verdošā ūdenī un noteikti neatlaidinātas.

Atkarībā no pievienotā cietes daudzuma ķīselis var būt šķidrs, pusbiezs vai biezs.

Ķīselim var pievienot dažādas garšvielas, piemēram, kanēli.

Ķīseļus var saldināt ar cukuru vai medu. Savukārt ķīseļa skābināšanai vai izmantot cidoniju, jāņogu vai dzērveņu sulu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu