Dikļu pils un Valmiermuižas alus darītava aicina gardēžus, alus mīļotājus un visus, kam tīk gatavot, piedalīties foto recepšu konkursā „Alus kā garšviela”, lai atklātu un apkopotu jaunas vai sen aizmirstas receptes, kurās tiek izmantots alus. Sākam publicēt jau iesūtītās receptes!
Šokolādes alus kūka
10-12 porcijas
Produktu sagatavošana ~20 min, kopējais gatavošanas laiks ~1 h 15 min.
Biskvītam
50 g kakao pulvera
200 ml tumšā Valmiermuižas alus
110 g mīksta sviesta
275 g tumšā Muscovado cukura
2 olas, sakultas
175 g kviešu miltu
¼ cepamā pulvera
1 tējk. sodas
Glazējumam
110 g izsijāta pūdercukura
50 g mīksta sviesta
2 ēd.k. tumšā Valmiermuižas alus
110 g tumšās šokolādes (kakao 50-55%)
25 g sasmalcinātu pekanriekstu
17 gb pekanriekstu dekorēšanai
Uzsilda cepeškrāsni līdz 180 °C
1. Kuļ sviestu ar cukuru 3-4 min., līdz gaisīgai konsistencei.
2. Masu turpina kult un pakāpeniski nelielos daudzumos pievieno sakultās olas.
3. Bļodā izsijā miltus kopā ar cepamo pulveri un sodu. Otrā bļodā ieber kakao pulveri, kuru samaisa ar alu.
4. Sviesta, cukura un olas masā pamīšus nelielos daudzumos maisa miltus ar kakao un alus masu.
5. Kad viss samaisīts, mīklu sadala divās apaļās veidnēs (ieteicamais Ø 20 vai 23 cm). Kūkas biskvītu cep 30-35 min. Biskvīta virsmai jābūt līdzenai, vidū elastīgai, un malas būs nedaudz atdalījušās no veidnes.
Pēc cepšanas biskvītu atdzesē 5 min., tad izņem no veidnes un atstāj atdzist.
6. Glazūrai pūdercukuru sakuļ ar sviestu, pēc tam pievieno alu.
Ūdens peldē (ūdens tvaikos) izkausē šokolādi.
Izkausēto šokolādi uzmanīgi iemaisa pūdercukura, sviesta un alus masā.
7. 1/3 glazūras samaisa ar sasmalcinātiem pekanriekstiem.
8. Kad glazūra ir atdzisusi (smērējamā konsistencē), biskvītiem pa vidu smērē masu ar pekanriekstiem un virspusē 2/3 šokolādes glazūru, kuru dekorē ar veselajiem pekanriekstiem.
Autore - Ilze Braisa