Kraukšķīgie alus groziņi

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dikļu pils un Valmiermuižas alus darītava aicina gardēžus, alus mīļotājus un visus, kam tīk gatavot, piedalīties foto recepšu konkursā „Alus kā garšviela”, lai atklātu un apkopotu jaunas vai sen aizmirstas receptes, kurās tiek izmantots alus. Sākam publicēt jau iesūtītās receptes!

Sastāvdaļas (to daudzumu var variēt pēc gardēžu skaita; pagatavošanas procesā norādītie daudzumi paredzēti diviem stipri pieaugušiem gardēžiem).

Un tātad:

Valmiermuižas alus (receptei nepieciešamas 2 pudeles, bet iesaku ņemt 3 un vairāk...);

Rīsi (var būt gan tvaicētie, gan apaļgraudu);

Dārzeņi (ieteicams svaigie, paša audzētie, mēs šoreiz šajā receptē izmantojām saldēto dārzeņu maisījumu);

Sīpoli, eļļa, milti, piens, sviests, malti melnie pipari, cukurs, sāls.

Pagatavošana:

  1. Gatavojam pildījumu. Noskalojam zem tekoša ūdens rīsus (1,5-2 glāzes). Pannā ielejam 2 ēdamkarotes eļļas, uzberam rīsus (nevārītus, “zaļus”) un cepam uz mazas liesmiņas apmēram 10 min., regulāri apmaisot, kamēr rīsi kļūst čaukstoši un nedaudz dzeltenīgāki. Pievienojam smalki sagrieztus sīpolus (5 nelieli sīpoli) un saldētos dārzeņus (1 iepakojums), maisām un pacepinām visu vēl kādas 10-20 min., ja šķiet par sausu, pievienojam vēl ēdamkaroti eļļas. Tālāk seko pats interesantākais – atkorķējam Valmiermuižas alus pudeli, iemalkojam to un lēnām lejam pannā (jā, visu pudeli!) Visu rūpīgi apmaisām, uzberam nedaudz maltu pipariņu, 2 šķipsnas sāls, liekam vāku virsū un atstājam uz nelielas uguns sautēties. Ik pa brīdim pakontrolējam, vai nav putu - tās ar putu karoti nokrejojam.

  2. Kamēr pildījums sutinās, gatavojam alus groziņus (vafeles). 2 pieaugušajiem pietiks ar šādu sastāvdaļu daudzumu (mēs gatavojām lielāku porciju, jo mums mājās maziņš kārumnieks): 2 olas, 20 g sviesta (izkausēta), 100 ml Valmiermuižas alus, 50 ml piena, 100 g (vai vajadzības gadījumā – vairāk) miltu, 3 tējkarotes cukura, šķipsniņa sodas un sāls. Mīklas gatavošana ir pagalam vienkārša. Vispirms izkausējam sviestu un pievienojam cukuru. Pieberam sodu, sāli un piesitam olas, pielejam pienu, visu samaisām. Pieberam miltus, pielejam alu. Samaisām vai sablenderējam (tā ir ātrāk un masa sanāk vienmērīgāka), kamēr iegūstam viendabīgu masu. Mīklai jābūt pietiekami šķidrai, lai var ieliet vafeļu pannā, bet lai netek pa malām ārā. Uz brīdi mīklu atstājam atpūsties. Tikmēr baudām atlikušo pudeles saturu. Un ik pa brīdim apmaisām pildījumu, kas sāk izplatīt garšīgu aromātu pa visu virtuvi.

  3. Uzkarsētā vafeļu pannā lejam mīkliņu un cepam apaļas vafelītes. Rullējam uz konusa (kamēr karstas) vai tāpat - ar rokām, sākot no vafeles stūrīša. Konusiņa galiņu nolokām, lai iegūstam turziņu ar stabilu apakšiņu (kā groziņu). Kad esam beiguši cept groziņus, arī pildījumam jau jābūt gatavam (jāpagaršo rīsi, vai nav cieti, un dārzeņi, īpaši burkāni) Kad viss gatavs, kārtojam groziņos alus sautējumu, dekorējam ar zaļumiem, dārzeņiem (pie šīs fantastiskās garšas un aromāta labi piestāv melnās olīvas un siers (var uzrīvēt, kamēr viss karsts). Atkorķējam vaļā trešo Valmiermuižas alus pudelīti “Tccc…” (teicu sākumā, ka noderēs!), un mmmm… varam ļauties gardumiņa baudīšanas priekiem! Labu apetīti!

Šo recepti esam ģimenē iemīļojuši, jo ir plašas iespējas variēt gan ar pildījumu, gan ar vafelēm, piem., sāļās siera-alus vafeles. Vīram ļoooti garšo alus, tāpēc zinu, ka šis kārums vienmēr būs laikā un vietā. Īpaši, kad pa TV iet hokeja čempionāts; savukārt mazulim garšo kraukšķīgās vafeles, kuras, gatavojot daļu porcijas, atstāju saldas (bez alus un sāls) un vēlāk pildu ar biezpiena krēmu vai omammas gatavoto zapti. Patiesībā ļoti vienkārša un ekonomiska recepte - kad no ikdienas pārtikas produktiem, piešaujot “rozīnīti” - Valmiermuižas alu, varam uzburt restorāna cienīgu ēdienu.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu