Kā sālīt sēnes ziemai? (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no vienkāršākajiem sēņu sagatavošanas paņēmieniem ilgstošai uzglabāšanai ir sālīšana. Sālīšanai var izmantot jebkuras ēdamās sēnes, arī tās, kas nav tik augstvērtīgas, piemēram, alksnenes. Klasiskās sālāmās sēnes ir vilnīši, rudmieses u.c. Notīrītas sēnes novāra un mērcē 1 – 2 diennaktis aukstā ūdenī. Ūdeni ik pa laikam maina.

Aukstā sālīšana

Aukstajai sālīšanai sagatavotās sēnes liek kārtās rūpīgi izmazgātā un dezinficētā traukā (burkā, māla podā), starp kārtām iekaisot rupjo sāli. Ja vēlas, liek arī ķiploku daiviņas, diļļu ziedkopas un kātus. Uz 1 kg sēņu vajag apmēram 50 g sāls. Iesālītās sēnes nosloga. Kad tās ir nosēdušās, pieliek klāt jaunu porciju, tā piepildot visu trauku. Apmēram pēc 5 – 6 dienām pārbauda, vai sēnēm netrūkst sālījuma. Ja tā par maz, uzliek smagāku slogu. Sēnes pilnīgi iesālīsies apmēram pēc 1 – 1 1/2 mēneša.

Karstā sālīšana

Karstajai sālīšanai sēnes notīra, nomazgā un prāvākās pārgriež uz pusēm. Uz 1 kilogramu sēņu ņem: 1/2 glāzes ūdens, 2 ēdamkarotes sāls, 3 krustnagliņas, 1 lauru lapu, 2 upeņu lapas, sagrieztus diļļu kātus. Ūdeni ar sāli uzvāra, ieliek sēnes. Vārīšanas laikā sēnes apmaisa, lai tās nepiedegtu. Ar putu karoti rūpīgi nosmeļ putas. Pēc tam pievieno garšvielas un vāra vidēji 15 – 20 minūtes. Sēnes ir gatavas, kad tās sāk grimt un sālījums kļūst dzidrs. Atdzisušas sēnes liek burkā vai podā, uzliek slogu un noslēdz. Sālījuma nedrīkst būt vairāk kā piektā daļa no sēņu svara. Sēnes lietošanai gatavas apmēram pēc 40 dienām.

Marinētas ceptas rudmieses

1 kg sēņu, marinādei: 1 l 3% galda etiķa, 1 lauru lapa, 15 g sāls, 20 g cukura, 1 g melno piparu graudiņu, 1 g krustnagliņu.

Pārlasa mežā salasītās sēnes. Atlasa jaunas, nebojātas sēnes, notīra, nomazgā, saliek uz cepešpannas, apsāla un cepeškrāsnī cep 10 minūtes. Karstās sēnes sablīvē tīrās burkās, pārlej ar uzvārītu marinādi, nosedz ar plastmasas vāciņiem.

Gailenes asajā marinādē

Sastāvdaļas: 1 kg vidēja lieluma gaileņu, 2/3 glāzes 8% etiķa, 1/3 glāzes ūdens, ēdamkarote sāls, tējkarote cukura, 5 smaržīgie pipari, lauru lapa, 3 krustnagliņas, standziņa kanēļa miziņas, 3 ripiņas čili pipara.

Gailenēm ar raupju audumu noberž smiltis, nogriež kātiņus. Gaileņu cepurītes liek caurdurī, noskalo tekošā ūdenī un notecina. Gailenes liek lielā katlā, pārlej ar ūdeni, uzvāra, pievieno sāli un uz lēnas uguns vāra 20 minūtes. Vārīšanas laikā ar putu karoti nosmeļ putas. Novārītās sēnes ieber un notecina caurdurī. Katlā ielej ūdeni ar etiķi un uzvāra. Pievieno visas garšvielas un sēnes. Gailenes vāra uz lēnas uguns 20 – 30 minūtes, tad sēnes strauji atdzesē. Atdzisušās sēnes ar karoti sapilda tīrajās, dezinficētajās burkās. Jāraugās, lai virsējās sēnes nosegtu marināde. Lai virsma nepārklātos ar pelējumu un sēnes nebojātos, uzlej olīveļļas kārtiņu un burku aizvāko. Sēnes uzglabā vēsā, tumšā vietā.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu