Liellopa gaļas sautējums tumšajā alū (9)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau sen plānoju pagatavot sautējumu ar tumšo beļģu alu. Tas brīdis pienāca. Nedaudz piepūles - sākumā sagriezt dārzeņus, tad vairāku stundu sautēšana, un tad tik ļoti aromātiskā viruma baudīšana. Aprakstīt garšu nemaz nav iespējams – pēc alus noteikti negaršoja, bet mērce bija tumša un bieza, tieši kā es savā prātā biju iztēlojusies: mērķis sasniegts!

Dārzeņus un garšvielas pievieno katrs pēc savas garšas un saprašanas.

Izejvielas

  • 1,4 kg sautējamās liellopa gaļas
  • 4 ēdamk. olīveļļas
  • 2 ēdamk. kviešu miltu
  • sāls pēc garšas (es liku 1 ēdamk.)
  • melnie pipari pēc garšas
  • 1 tējk. paprikas pulvera
  • 1 tējk. kanēļa
  • 2 tējk. brūnā cukura
  • 2 lieli sīpoli, sagriezti mazos gabaliņos
  • 2 ēdamk. tomātu pastas (koncentrāta)
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 pudele (330 ml) tumšā alus, piemēram, Guinness (es ņēmu beļģu Rochefort Trappistes 8)
  • 120 ml liellopa buljona
  • 2 lauru lapas
  • 2 puravi
  • 4 burkāni
  • 5 kartupeļi
  • 2 selerijas kāti

Gatavošana:

  1. Gaļu sagriež apmēram 3×3 cm gabalos, nogriež taukus gar malām, ja tādi ir.
  2. Sajauc gaļu ar 2 karotēm olīveļļas. Atsevišķā bļodā sajauc miltus, sāli, piparu, papriku, brūno cukuru un kanēli. Pievieno šo sauso maisījumu «ieeļļotajai» gaļai, visu kārtīgi samaisa.
  3. Atlikušās 2 karotes eļļas uzkarsē pannā uz lielas liesmas. Apbrūnina gaļu no visām pusēm. Ja visa gaļa uz pannas vienā piegājienā nesaiet, apbrūnināšanu dara vairākās porcijās. Gaļu pēc apcepšanas liek sautējamā katlā.
  4. Uz tās pašas pannas gaļas taukos apcep sīpolus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi, tad pievieno ķiploku un tomātu pastu un pacep vēl minūti vai divas. Visu liek pa virsu gaļai sautējamā katlā, bet pašu pannu nemazgā.
  5. Pannu, kurā cepta gaļa un sīpoli, liek atpakaļ uz mazas uguns un uz tās uzlej pusi pudeles alus un ar koka lāpstiņu nokasa visu, kas sakrājies un sakaramelizējies pannas dibenā. Pārlej pannā pie gaļas un sīpoliem. Pa virsu lej atlikušo pusi alus pudeles.
  6. Pievieno dārzeņus – puravus, burkānus, kartupeļus un seleriju. Pievieno lauru lapas un liellopa buljonu. Visu samaisa.
  7. Gaļu alus mērcē es sautēju 3,5 stundas uz mazas liesmas. 2,5 stundas pēc tam, kad sākta sautēšana, pievieno dārzeņus – puravus, burkānus, kartupeļus un seleriju. Ilgās sautēšanas rezultātā gaļa bija tik mīksta, ka pati juka ārā!
Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu