Kāpēc latvieši apmeklē ātrās ēdināšanas restorānus?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Itar_Tass/Scanpix

Izvēloties ātrās ēdināšanas restorānu, pircēji Latvijā, Lietuvā un Igaunijā sagaida garšīgu ēdienu, pareizu pārtikas produktu apstrādi un augstu izejvielu kvalitāti, liecina pētījums Baltijas valstīs par ātrās ēdināšanas nozares tendencēm*. Pētījumā arī secināts, ka latvieši ir prasīgākie klienti.

Lai gan pētījums atklājis, ka Baltijas valstu iedzīvotāju viedokļi par ātrās ēdināšanas restorānu izvēli un prasības ir līdzīgi, daži paradumi tomēr būtiski atšķiras.

Pēkšņs izsalkums - galvenais iemesls ātrās ēdināšanas restorānu apmeklēšanai

Baltijas valstu iedzīvotāji kā galveno iemeslu ātrās ēdināšanas restorānu apmeklēšanai norāda pēkšņu izsalkumu. 76% aptaujāto Igaunijas iedzīvotāju galvenais mērķis, apmeklējot ātrās ēdināšanas restorānu, ir iegūt ātru maltīti, kamēr šāds mērķis ir 65% Latvijas un 50% Lietuvas iedzīvotāju. Tikmēr lietuvieši atšķirībā no kaimiņvalstu iedzīvotājiem ir tie, kas biežāk izvēlas apmeklēt ātrās ēdināšanas restorānus, lai pavadītu laiku ar draugiem (40%) un dotos baudīt maltīti ārpus mājām ar ģimeni (32%). Latvieši savukārt biežāk nekā pārējo Baltijas valstu iedzīvotāji izvēlas ātrās ēdināšanas restorānus pusdienu baudīšanai (18%), kamēr Lietuvā un Igaunijā pusdienot ātrās ēdināšanas restorānos izvēlas 14% aptaujāto iedzīvotāju.

Speciālie piedāvājumi ne visiem ir svarīgi

Baltijas valstu iedzīvotāji, izvēloties ātrās ēdināšanas restorānus, balstās uz trīs galvenajiem kritērijiem – ēdienam jābūt garšīgam, pārtikas produkti ir pareizi jāapstrādā un ēdienu pagatavošanā jāizmanto augstas kvalitātes izejvielas.

Vismaz 80% latviešu un lietuviešu par svarīgu kritēriju ātrās ēdināšanas restorānu izvēlē ir atzinuši speciālos piedāvājumus un atlaides. Tikai 56% Igaunijas iedzīvotāju speciālie piedāvājumi ir būtisks iemesls ātrās ēdināšanas restorānu apmeklēšanai. Arī piedāvājumiem, kas paredzēti bērniem, Igaunijas iedzīvotāji nepievērš tik lielu uzmanību – bērniem paredzētie piedāvājumi ir būtiski 38% Igaunijas un vairāk nekā pusei Latvijas un Lietuvas iedzīvotāju.

Prasīgākie klienti ir latvieši

Vērtējot iemeslus, kā Baltijas valstu iedzīvotāji izvēlas ātrās ēdināšanas restorānus, atklājās, ka Latvijas iedzīvotāji ir prasīgākie gan pret ēdiena sastāvdaļām un izejvielu kvalitāti, gan gaidīšanas laiku un apkalpošanas kvalitāti.

Pētījuma dati liecina, ka

latvieši atšķirībā no kaimiņvalstu iedzīvotājiem lielāku uzmanību pievērš ēdiena sastāvdaļām.

74% Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka šādas informācijas saņemšana viņiem ir būtiska, kamēr kaimiņvalstīs tā ir svarīga aptuveni pusei iedzīvotāju. Arī izejvielu kvalitātei tiek pievērsta īpaša uzmanība visās Baltijas valstīs – par būtisku to atzinuši 90% Latvijas, 86% Lietuvas un 84% Igaunijas respondentu.

Apmeklējot ātrās ēdināšanas restorānus, personīga pieeja un apkalpošanas kvalitāte ir svarīga visu Baltijas valstu iedzīvotājiem, taču īpaši nozīmīga tā ir Latvijas iedzīvotājiem (89%). Par svarīgu kritēriju to atzinuši 63% lietuviešu un 56% igauņu.

Tikai vienai ceturtdaļai latviešu restorāna izvēlē svarīgas ir citu klientu atsauksmes, kamēr lietuvieši, salīdzinot ar citiem Baltijas valstu iedzīvotājiem, biežāk izvēlas restorānus, pamatojoties uz citu klientu atsauksmēm (39%).

Kā svarīgs kritērijs restorānu izvēlē iezīmējās arī īss laiks, kas jāpavada, gaidot ēdiena pagatavošanu. Visvairāk to novērtē latvieši, taču mazāk svarīgs šis kritērijs ir kaimiņvalstu iedzīvotājiem.

* Baltijā un Somijā lielākā ātrās ēdināšanas restorānu ķēde «Hesburger» 2014. gada nogalē sadarbībā ar sociālo pētījumu centru «Socio Uuringukeskus» veikusi ikgadējo iedzīvotāju aptauju Baltijas valstīs par ēšanas paradumiem un ātrās ēdināšanas nozares tendencēm. Pētījumā piedalījās 1006 Latvijas, 1040 Lietuvas un 1000 Igaunijas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 49 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu