Stiprai sirdij – zivis (10)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zivju olbaltumvielas ir vieglāk sagremojamas, turklāt zivīs ir daudz vērtīgākas taukskābes, minerālvielas un vitamīni.

Pēc tauku satura zivis var iedalīt liesajās (līdakas, mencas, asari u. c) un treknajās (laši, karpas, zuši, stores, skumbrijas, siļķes, nēģi, reņģes u.c.). No trekno zivju taukiem nav jāuzmanās, jo tie satur vērtīgās nepiesātinātās taukskābes, kuru labvēlīgā ietekme uz sirds veselību ir pierādīta.

Omega-3 taukskābes organismā neveidojas, tādēļ tās jāuzņem ar uzturu, regulāri ēdot zivis vai lietojot zivju eļļu.

Šīs taukskābes ir nepieciešamas normālai organisma augšanai un attīstībai, tādēļ svarīgas bērniem un grūtniecēm. Sevišķi svarīga nozīme tām ir acs tīklenes, sirds, smadzeņu un nervu šūnu pilnvērtīgai darbībai.

Zivju lietošana palīdzēs izvairīties no depresijas un saglabās skaidru galvu arī vecumdienās. Līdztekus vērtīgajām taukskābēm zivju tauki ir arī A un D vitamīna avots uzturā.

Vislabāk zivis gatavot mājās pašiem, vārīt zupas vai cept cepeškrāsnī.

Veselīgākas būs krāsnī ceptas zivis bez panējuma.

Lasis ir ļoti vērtīga, trekna zivs. Garda būs laša zupa, kas vārīta no spurām un galvas, fileja vislabāk derēs mazsālīta, bet steikus varēsiet cept cepeškrāsnī vai uz grila. No atgriezumiem iznāks arī lielisks galerts.

Kādreiz tik populārā menca šobrīd kļuvusi par delikatesi. Tā ir liesa un viegli sagremojama zivs ar neuzkrītošu garšu, īpaši noder bērnu uzturā.

Butes bieži varam iegādāties tirgū, tās ir viegli pagatavot, ja veselas iztīrītas zivis cep cepeškrāsnī.

Tirgū nopērkamas arī karpas, atliek tās tikai atbrīvot no zvīņām un iekšām, un var pagatavot cepeškrāsnī ceptu karpu, ko pasniegt ar dārzeņiem un rīsiem.

Arī salīdzinoši lētās reņģes ir ļoti vērtīgas. Svarīgi tās nepārcept un nepārsālīt.

Zivis jāēd vismaz divas reizes nedēļā, labāk svaigas.

Kūpinājumi, konservētas un marinētas zivis lai paliek uzkodām paretam.

Recepte

Reņģu sacepums

Vajadzēs: 1 kg reņģu, 2 olas, 100 ml piena; sāli, majorānu, dilles, baziliku.

Pagatavošana: reņģes iztīra, izņem asakas un sadala mazos gabaliņos. Sakuļ pienu ar olām un garšvielām. Ietauko veidni un izkaisa ar rīvmaizi. Ieliek reņģes un pārlej olu maisījumu. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 30 minūtes.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu